De smaak van Bombay Sapphire-gin wordt bepaald door een unieke, perfect uitgebalanceerde combinatie van tien botanicals.
PARADIJSKORREL (West-Afrika): het kruid met de inspirerende naam is een specerij uit de familie van de gemberachtigen en heeft een sterke pepersmaak met toetsen van citrus. Het Afrikaanse kruid is afkomstig van Guinea en was vroeger goud waard aangezien het als een vervanger voor peper werd gebruikt. Herinner je nog die uitdrukking: ‘peperduur’? De handel werd zodanig groot in de 17e eeuw dat men de hele Afrikaanse kust van Liberië tot Kaap Palmas de Grijnkust (‘grijn’ is oud-Nederlands voor korrel, cf. ‘grain’ in het Engels) of Peperkust noemde.© Bombay Sapphire
ZOETHOUT (China ): kennen we allemaal van die kleine stokjes die je kon kopen om te kauwen. Er zit namelijk een zoetstof in de plant die 30 tot 50 keer sterker is dan suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. De bekende dropsnoepjes worden ervan gemaakt.© Bombay Sapphire
ENGELWORTEL (Duitsland): het verhaal wil dat de Aartsengel Michaël op een zonnige dag besloot om een ommetje te maken op Aarde en aldaar aangekomen wees hij een jonge monnik op de plant en haar sterk geneeskrachtige eigenschappen. Vandaar de naam Engelwortel, Grote Engelwortel of Aartsengelwortel. Engelwortel is een heuse aromabom en wordt ook in absint en vermout gebruikt. Een van de meer vreemde toepassingen van het kruid in de late middeleeuwen was als geneesmiddel tegen hondsdolheid. Dus wanneer het schuim u op de lippen staat, raden wij een onmiddellijke dosis van 5 cl Bombay Sapphire aan.© Bombay Sapphire
CASSIASCHORS (Indo-China): de geschilde binnenbast van een ‘Cinnamomum’-boom en niets anders dan wat wij vanuit de supermarkt kennen als ‘kaneel’. Die kleine stokjes opgerolde schors komen van de Cinnamomum Aromaticumboom, in tegenstelling tot echt Ceylonkaneel wat veel zachter en zoeter smaakt en afkomstig is van de Cinnamomum Verum.© Bombay Sapphire
JENEVERBES (Italië): De jeneverbesstruik is een soort conifeer uit de cipresfamilie en de bes is geen bes, maar wel een kegelvrucht. De jeneverbes geeft zijn typische smaak aan gin. Vandaar ook de naam, gin is een afkorting van het voor Engelsen moeilijk uit te spreken ‘genever’. Leuk weetje: het Latijnse ‘juniper’ betekent zoveel als ‘het snelle ontstaan van levenskracht’ en geef toe, na een Bombay Sapphire & Tonic kan je er toch ook weer even tegenaan.© Bombay Sapphire
AMANDELEN (Spanje): Die heerlijke nootjes met hun typische vorm en smaak, wat kunnen we daar nog meer over zeggen? Wel, vooreerst dat het helemaal geen noten zijn, maar vruchtzaden. Vervolgens hopen we vurig dat u zich niet vergist tussen de gewone zoete amandel en de wilde, bittere amandel. De bittere of wilde amandel bevat een stof die transformeert in een soort cyanide wanneer het zaad geplet, gekauwd of gesneden wordt. Dat is ook de reden waarom het gif cyanide naar amandelen ruikt. Verbazingwekkend genoeg heeft de amandelboom in veel culturen een associatie met lente, leven na de dood en onsterfelijkheid.© Bombay Sapphire
IRISWORTEL (Italië): Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om de wortel van de irisbloem. Hij werd veel gebruikt in de middeleeuwse geneeskunde, maar ook van oudsher als bijtring voor baby’s. De typische, rubberachtige textuur bleek aangenaam om op te kauwen. Verder wordt de iriswortel vooral gebruikt in de parfumerie vanwege zijn typische aroma die zou lijken op de geur van viooltjes. De smaak daarentegen leunt nauw aan bij framboos.© Bombay Sapphire
KORIANDER (Marokko): Koriander kent iedereen vanuit de exotische keuken. De originele Nederlandse naam van koriander is ‘wantsenkruid’. Een wants is in die context een bedluis. De waarheid blijkt nog vreemder. Koriander komt van het Griekse ‘koriannon’, wat een afgeleide is van het Oud-Griekse woord ‘koris’, wat zoveel betekent als … bedluis. Nu blijkt dat de plant zelf (niet het kruid) een sterke, onaangename geur heeft die ruikt naar bedluizen. Deze beestjes hebben namelijk een geurklier die zij als verdedigingsmiddel gebruiken tegen insecteneters. Het korianderzaad daarentegen heeft een warm, kruidig, citrusaroma met nootachtige toetsen.© Bombay Sapphire
CITROENSCHIL (Spanje): Over citroenschil valt niet zo veel te vertellen buiten het feit dat er olie inzit met een – het verbaast u allicht niet – sterk citrusaroma. De citroenen komen in dit geval uit Spanje en werden speciaal geselecteerd om hun olie. Wanneer we een zeste uitknijpen boven onze cocktail, is het ook die olie die dan neerdaalt op het drankje als een aromatische laag.© Bombay Sapphire
CUBEBPEPER (Java): Ontstaan in Java en werd reeds in de 4e eeuw voor Christus verhandeld tot in het Oude Griekenland. Vanaf de 14e eeuw werd cubeb naar Europa gebracht vanaf de Grijnkust of Peperkust, waar ook de Paradijskorrel vandaan komt. Het lijkt wat op piment en heeft toetsen van kruidnagel, kaneel, zwarte peper en nootmuskaat. Cubeb werd door veel culturen twee eigenschappen toegemeten, namelijk: het was een sterk afrodisiacum en kon demonen verdrijven, vooral de incubus blijkbaar (een vrouwelijke demon die letterlijk en figuurlijk haar slachtoffers bespringt). Het werd ook gerookt als sigaret tegen astma en hooikoorts.© Bombay Sapphire