10 redenen waarom het Spaanse Toledo meer dan een snelle dagtrip vanuit Valencia verdient
Toledo is een van de oudste steden in Spanje en staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad verdient uw aandacht, voor meer dan één dag zelfs. Tien redenen waarom.
1 PANORAMA
Een citytrip naar Toledo begint het best met Mirador del Valle, het panoramische uitzicht op en overzicht van de stad, dat u krijgt van de hoge overkant van de rivier de Taag. U kunt tot buiten en boven de stadsgrenzen geraken via een kuitenbijter van een wandeling met onderweg veel views, maar voor pakweg 13 euro brengt een taxi u van het station tot aan een uitkijkpost en ontvoert u daarna tot in het hart van de stad – nooit een seconde te vroeg, na de kennismaking met de skyline van Toledo wilt u nog één ding: de stad induiken.
2 ADELAAR
Ik beken. De naam Toledo bereikte me voor het eerst via de wielersport. Frederico Martin Bahamontes won in 1959 de Ronde van Frankrijk. Hij werd ‘De adelaar van Toledo’ genoemd vanwege zijn kwaliteiten als klimmer (zes keer winnaar van het bergklassement van de Tour) en zijn afkomst. Zijn bronzen standbeeld klautert over de Paseo del Miradero, aan de rand van de binnenstad, waar u een verregaande kijk op de vlakte wordt vergund). Het is alsof Bahamontes naar de hemel klimt, wie weet om er een ijsje te likken – de legende wil dat hij bij zijn Tour-debuut in 1954 op de Galibier zoveel voorsprong had dat hij op de top van die col de tijd voor een ijsje nam. Blijkbaar ook bijzonder bedreven in het bestijgen van de jaren: geboren in 1928 en Bahamontes leeft nog altijd.
3 MIX
In een notendop: geschiedenis. Toledo, hoofdstad van de Iberische Carpetanis, wordt in 192 voor Christus veroverd door de Romeinen, valt daarna (534-712) onder de Visigoten, dan (712-1085) breekt de Moorse tijd aan. In 1085 bezet Alfons VI de stad, die tot en met de in Gent geboren Keizer Karel V de residentie van de koningen van Castilië is. Wanneer diens opvolger, Filips II, in 1556 uitwijkt naar Madrid, verliest Toledo aan politieke betekenis. Omdat joden, moslims en christenen er eeuwenlang broederlijk naast elkaar leefden, noemt men Toledo ‘de stad van de drie culturen’. Maar Utopia was het niet, verklapt gids Adolfo: “De heersende religie voerde telkens een gedoogbeleid tegen fikse betaling.”
4 KATHEDRAAL
De Catedral de Santa Maria de Toledo is misschien wel de must-see nummer één. Hoogtepunten? De Sacristia, een volwaardig museum, bevat werken van Goya, El Greco, Caravaggio en Vlaamse meesters. Het Retablo Mayor, 15 op 13 meter, neemt de volledige wand van de Capilla Mayor in beslag. De meer dan 3 meter hoge Monstrans van (de Duitse edelsmid) Arfe, met de vorm van een zeshoekige gotische toren en vervaardigd uit het eerste goud uit Amerika, wordt 60 dagen na Pasen of Hemelvaart in de straten rondgedragen tijdens het jaarlijkse Corpus Christi-festival.
5 VERDWAALD
Oké, u kunt doen zoals iedereen of toch de meesten. Dan kiest u voor een citytrip naar Madrid, trekt daar één dag uit om per trein (59 kilometer, 32 minuten, 13 euro enkel) naar Toledo te stomen en ’s avonds naar de hoofdstad terug te keren. Dat kan, dan krijgt u best een aardig beeld van Toledo. Maar u mist de kans om urenlang in de straten te verdwalen en van de ene verrassing in de andere te vallen. Toledo is een stad om in verloren te lopen.
6 MARSEPEIN
Zwaarden zijn een specialiteit van Toledo, ze worden er al meer dan 2000 jaar in alle maten en formaten – vanwege de diverse culturele invloeden – gesmeed. Maar er klinkt al zoveel wapengekletter in de wereld. Dan liever dat andere specifieke stadsproduct: marsepein. De Spaanse term mazapan verschijnt voor het eerst in 1212 en zou verwijzen naar Pan de Maza, het voedzame brood dat de zusters van San Clemente bakten in tijden van grote hongersnood. De nonnen gebruikten een zoete deeg op basis van twee grondstoffen, suiker en amandelen. ‘Somos almendre, azúcar y miel’ beweert de slogan in het atelier van Santo Tomé. Sinds 1856 produceren ze daar kwaliteitsvolle marsepein op traditionele wijze, zonder toevoeging van wat dan ook; met alleen amandelen, suiker en honing. De link tussen marsepein en Toledo werd in 1577 gelegd, toen in de stad een boek van Ruperto de Nola, kok van Ferdinand van Napels, werd gedrukt. Zijn recept voor marsepein – minder zoet dan elders – vond gretig ingang in Toledo.
7 GRAF
Bij de Slag van Toro zijn in 1476 de Portugezen in de pan gehakt. Ter nagedachtenis geven de katholieke koningen Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië de opdracht voor de bouw van een Franciscaans klooster, het Monasterio San Juan de los Reyes – symbolisch genoeg, om de katholieke heerschappij uit te drukken, in een joodse stadswijk. De vorsten willen er worden begraven, maar het graf blijft leeg. Ze liggen in Granada. De vier fraai gedecoreerde gangen van het klooster van twee verdiepingen omringen een binnentuin. Gotisch met Spaanse, Vlaamse en Arabische invloeden. Zoveel pracht.
8 KIJKGAT
Na allicht even zoeken – wat voordelen oplevert, zie ‘Verdwaald’ – vindt u het kleinste venster van de wereld (erkend door Guinness World Record) in de Calle Silleria, en wel in El Casón de Los López, een pand uit de zestiende eeuw. Het microraampje staat bekend als La Ventana del Sol of La Ventante de la Luna, omdat de adellijke familie die het huis bewoonde door het kijkgat de zonsopgang of -ondergang zou hebben bewonderd, tegelijk symboliek voor het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van het leven. Klinkt fameus, waarom hecht ik dan meer geloof aan de versie die het minuscule raampje interpreteert als een middel om de buren te bespieden?
9 GRIEK
Vermoedelijk zegt de naam Domenikos Theotokopoulos u niet veel, maar doet zijn bijnaam een belletje rinkelen. De schilder El Greco (een Spaanse verbastering van het Italiaanse ‘Il Greco’, De Griek) woonde een groot gedeelte van zijn leven in Toledo. Hij overleed er ook, in 1614. Een van de huizen die hij betrok, in de joodse wijk, huisvest tegenwoordig het Museo El Greco. Na zijn dood werd El Greco lange tijd niet meer als een belangrijke kunstenaar beschouwd. Eind negentiende eeuw werd hij herontdekt. Zijn twaalf apostelen zijn de twaalf mensen in een dozijn met wie u in Toledo het best een ontmoeting regelt.
10 SLAAPWEL
Trends Style verbleef in Toledo in Hotel Carlos V, dat de charme van historische glorie, een centrale ligging en een magnifiek dakterras biedt. We maakten kennis met het bijzonder bekoorlijke en exclusieve (vier kamers!) boetiekhotel Entre dos Aguas, ofte La Casa de Paco de Lucía, een beroemde flamencogitarist. En we vergaapten ons aan de luxe van grand hôtel Eugenia de Montijo. Het meest adembenemende uitzicht op Toledo – en een degelijke tafel – biedt dan weer het hotel-restaurant Parador de Toledo.
www.carlosv.com www.casaentredosaguas.es www.fontecruzhoteles.com parador.es/es/parador-de-toledo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier