Lingerieontwerpster Murielle Scherre: ‘Ik ben voortdurend op zoek naar voldoening’
In deze rubriek bevragen we ondernemers wekelijks over hun ervaringen met carrière en stijl. Deze week: lingerieontwerpster Murielle Scherre. ‘Werk en privé gescheiden houden was een nachtmerrie.’
Een tepel die door de stof komt piepen of een slip die zelfs geen moeite doet om de schaamstreek volledig te bedekken: de ontwerpen van het lingeriemerk la fille d’O kan je moeilijk anders dan gedurfd noemen. Geen wonder dat vrouwen het label op Instagram zo in de armen gesloten lijken te hebben. Oprichtster Murielle Scherre benadert bh’s en slipjes niet als een louter praktisch kledingstuk, maar net als een ode aan het vrouwelijk lichaam. ‘Tijdens het ontwerpen moet ik vrij en ongeremd kunnen zijn.’
Hoe kleed jij je voor je job?
Murielle Scherre: Dat hangt af van wat er die dag op de agenda staat. Omdat ik op één dag vaak zowel moeder als zakenvrouw ben, laat ik me leiden door kleding waar mijn lichaam zich goed bij voelt. Meestal is dat een combinatie van heel aansluitende dingen en heel wijde stukken. Ik hou van het contrast tussen de aanraking en de uitnodiging, het gevoel van de stof op mijn huid.
Ik vind kleur niet belangrijk en draag dus enkel zwart, vooral vorm en textuur trekken mijn aandacht.
Ik draag enkel zwart omdat kleur niet belangrijk is voor me, vooral vorm en textuur trekken mijn aandacht. Ik vind het bovendien belangrijk dat de kleding die ik draag op een respectvolle manier gemaakt is en dat die op een eervolle manier kan slijten waneer ik de stuks draag. Daarom kies ik zoveel mogelijk voor kledij die ik zelf heb gemaakt, die ik afwissel met stukken uit de tweedehandswinkel.
Hoe combineer je werk en privé?
Scherre: Vroeger waren die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze van elkaar gescheiden proberen houden – omdat dat zo hoort – was een nachtmerrie. Ik ben nu eenmaal de aanstuurder van mijn werk en merk. Inmiddels heb ik geleerd om verschillende situaties met een andere hoeveelheid energie te benaderen. Mijn werk doe ik op een heel doelgerichte manier, terwijl ik me tijdens het ontwerpen net veel vrijer en ongeremder moet kunnen voelen. Nu laat ik werk en privé dus lekker door elkaar vloeien. Ik luister niet langer naar ‘wat hoort’. Als innovatief bedrijf werkt die oude formule niet voor me en is het enkel pijnlijk om daaraan te proberen voldoen.
Ben je soms bewust offline?
Scherre: Nee, wat voor mij telt is hoe bewust ik in het leven kan staan. Daar ben ik meer mee bezig dan het al dan niet online zijn. Ik hou ervan om te communiceren met de mensen die ik graag zie of met onbekenden. Er schuilt een enorme kracht in het vertalen van je gedachten naar het gesproken woord.
Er schuilt een enorme kracht in het vertalen van je gedachten naar het gesproken woord.
Wat is voor jou de ultieme luxe?
Scherre: Zorgen voor mezelf vind ik ontzettend belangrijk. Maar ook de tijd nemen om niets te doen, omdat ik merk dat je dat net meer goesting kan geven om nadien weer gemotiveerd door te werken. Erop kunnen vertrouwen dat alles is zoals het moet zijn.
Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?
Scherre: Voldoening halen uit wat ik doe.
Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?
Scherre: Ik haal geen voldoening uit mijn werk. Mijn werk is het resultaat van mijn zoektocht naar voldoening. Ik voel heel intens aan wat ik nodig heb, wat mijn behoeftes zijn, en hoe ik die kan voeden. Van daaruit stuur ik mijn werk bij.
Wat is de meest waardevolle carrièreles die je ooit kreeg?
Deze van Shel Silverstein: ‘Listen to the mustn’ts, child. Listen to the don’ts, listen to the shouldn’ts, the impossibles, the wont’s. Listen to the never haves, then listen close to me: anything can happen, child. Anything can be.’
Eerder in deze reeks:
- Nick Bril van The Jane: ‘Sinds mijn dochtertje doof is geworden, heb ik geleerd om pauzes te nemen’
- Elisa Mol is piepjong maar verovert nu al Europa met haar schoenenlabel: ‘Ik wil alle kansen blijven grijpen’
- ‘The Wicked’ leading lady Saskia Neirinckx: ‘Ik werk veel te graag om vaak op vakantie te gaan’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier