Herenbroekenmaker Wouter Noterman: ‘Ik ben de liefde van mijn leven verloren door te veel te werken’

© -

In deze rubriek bevragen we gedreven ondernemers wekelijks over hun ervaringen carrière en stijl. Deze week: Wouter Noterman, zaakvoerder van het herenbroekenlabel Atelier Noterman. ‘Een Duvel drinken op een plek waar je het niet verwacht: dat is luxe.’

Atelier Noterman is een Belgisch familiebedrijf dat al generaties lang broeken voor mannen vervaardigt. Vandaag ligt het bedrijf in de handen van Wouter Noterman, die het maken van een broek op een zo bewust en duurzaam mogelijke manier wil laten verlopen. ‘Producten altijd maar goedkoper aanbieden, ongeacht de consequenties voor mens en natuur, is niet de oplossing om deze wereld aangenamer te maken.’

Hoe kleed jij je voor je job?

WOUTER NOTERMAN: Voor mij is een jeans de ideale basis, met daarop een hemd, T-shirt of trui, naargelang de omstandigheden. Voor mij moet elk kledingstuk, al is het op het eerste gezicht gewoon, net dat tikkeltje meer hebben. Als er een verhaal achter zit dat me kan bekoren, zit het goed!

Hoe combineer je werk en privé?

Wat ik nu voor mijn medewerkers probeer te doen, ben ik voor mezelf jarenlang vergeten. Ik heb er de ultieme prijs voor moeten betalen: een scheiding van de liefde van mijn leven.

NOTERMAN: Een gevoeliger onderwerp kan je bij mij niet aansnijden. Mijn stokpaardje was – en is nog steeds – om de mensen die voor ons bedrijf werken een zo goed mogelijke balans tussen werk en privé te geven. Dat doen we niet alleen om de wilde weldoener te zijn, gelukkige werknemers presteren nu eenmaal beter. Er wordt hier structureel niet overgewerkt, ik verwacht niet dat werknemers hun mail checken of bereikbaar zijn na de werkuren en verlofdagen kunnen heel flexibel worden ingepland.

Wat ik nu voor mijn medewerkers probeer te doen, ben ik voor mezelf jarenlang vergeten. Ik heb er de ultieme prijs voor moeten betalen: een scheiding van de liefde van mijn leven, ondertussen vier jaar geleden. Daardoor ga ik nu bewuster om met tijd. Ik neem meer tijd voor mezelf en ik gebruik mijn bedrijf om uiteenlopende doelen te bereiken en om mijn leven op verschillende vlakken waarde te geven. Mijn werk en privé-doelen zijn nu veel meer met elkaar verbonden.

Ben je soms bewust offline?

NOTERMAN: Ik zet mijn gsm regelmatig op vliegtuigmodus en soms laat ik hem bewust ergens liggen waar ik hem niet zie of hoor. Pas wanneer ik mijn gsm vergeet mee te nemen merk ik hoe afhankelijk ik ervan ben.

Wat is voor jou de ultieme luxe?

Het hoogste dat ik wil bereiken in het leven? De Mount Everest!

NOTERMAN: Ik hou wel van materiële luxe; een huis dat perfect is afgewerkt met een prachtig uitzicht kan me echt wel blij maken. En om bij mijn roots te blijven: als ik één van onze broeken draag in een topkwaliteit is dat ook luxe. En toch is de ultieme luxe voor mij afzien op een bergflank, de perfecte bocht maken op ski’s of een Duvel kunnen drinken op een plaats waar je het niet verwacht.

Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?

NOTERMAN: De Mount Everest! (lacht)

Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?

NOTERMAN: Pure economische doelstellingen doen het niet meer voor mij, het moet meer zijn dan dat. Ik ben één van de vele bedrijfsleiders die beseffen dat het anders moet. Dat ongebreidelde groei, altijd goedkoper, ongeacht de consequenties voor mens en natuur, niet de oplossingen zijn om deze wereld aangenamer te maken.

Achteraf bekeken was ‘slagen in het leven’ in de praktijk vooral ‘slagen met mijn bedrijf’, maar uiteindelijk moet het volledige plaatje wel kloppen.

Ik zorg ervoor dat onze broeken gemaakt zijn in goede werkomstandigheden, bij ons zijn dat Portugese ateliers in de buurt van Braga. Onze broeken worden op de meest ecologische manier industrieel gewassen. We gebruiken al Detox-Denim en we gaan verder op zoek naar duurzame stoffen. Mei plasticvrij heeft onze ogen echt geopend om in de toekomst onze plastic verpakkingen te bannen en ik ga met het bedrijf actief aan de slag om goede doelen te ondersteunen. Dat geeft me de voldoening in mijn werk die ik in deze fase van mijn leven nodig heb.

Wat is de meest waardevolle carrièreles die je ooit kreeg?

NOTERMAN: Mijn drie kinderen en mijn ex-vrouw heb ik door die onstuitbare drive om te slagen in het leven niet altijd de aandacht gegeven die ze verdienden. Achteraf bekeken was ‘slagen in het leven’ in de praktijk vooral ‘slagen met mijn bedrijf’, maar uiteindelijk moet het volledige plaatje wel kloppen. Je stelt dat best niet uit tot later. Daarom maak ik nu heel bewust keuzes in wat ik doe, waarom ik het doe en vooral: voor wie ik het doe. Dat lukt nog niet altijd, maar ik ben op de goede weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content