Maxime Collin is in de running voor een Michelinster

Chef Maxime Collin
An Bogaerts Hoofdredacteur Trends Style

Volgende week worden in Antwerpen de Michelinsterren uitgedeeld. Trends Style tipt elke dag een chef die een grote kans maakt om die eerste ster binnen te halen. Vandaag: Maxime Collin van het gelijknamige restaurant in Kraainem.

In Kraainem worden we ontvangen in het ­recentelijk gerenoveerde restaurant van Maxime Colin (36). De rustieke look van de voormalige pastorijwoning staat in schril contrast met de ­gezellige drukte in de keuken. “In 2016 ben ik hier begonnen met mijn broer. Helaas, twee ­hanen in een kooi werkte niet, dus zette ik in 2018 het avontuur alleen voort.”

Je moet gelukkig zijn om anderen gelukkig te maken, dat is de basis

Niet alleen het sublieme contrast van de oude pastorijwoning met een hypermoderne belichting en meubilair maakt het restaurant ‘ster­waardig’. Ook de gerechten getuigen van een unieke stijl en persoonlijkheid. “Ik heb enkele ­jaren samengewerkt met de sterrenchef Alain ­Bianchin, eerst in Chalet de la Forêt en daarna in La Villa Lorraine. Hij leerde me hoe je een emotie op een bord overbrengt.” Dat de leerling vandaag zijn meester evenaart, is duidelijk. Of die evolutie met een Michelinster verzilverd zal worden, doet er vandaag niet toe volgens Colin. “Ik wil vooral mijn restaurant laten draaien in de huidige conjunctuur: degelijk personeel vinden, mijn klanten tevredenstellen en mooie producten kopen ondanks de enorme prijsstijgingen. Elke erkenning van Gault&Millau of Michelin beschouw ik als een bonus.” ­

Smaakmarathon

Intussen pakt het team van Colin uit met ­machtige combinaties uitsluitend op basis van seizoensproducten. Of het nu gaat over een ­onverwacht huwelijk van gerookte paling en foie gras, of een riz de veau geflambeerd met chartreuse verte, voor deze sterrenchef-in-spe is het creëren van een perfect menu geen rocket science. “De mooiste recepten zijn vaak het ­makkelijkst te bereiden. Vergelijk het met een schilder. Als je de basistechnieken beheerst, is het allemaal niet zo moeilijk.”

Tafelen ten huize Colin is zowel een bijna vier uur durende smaakmarathon als een uitzonderlijke reis langs bijzondere Europese wijnhuizen, geselecteerd door sommelière Stéphanie Pierre. “Ze is als autodidact begonnen en dankzij intense wijncursussen enorm geëvolueerd. Ik ben enorm trots om iemand met zoveel passie in mijn team te hebben.” Dat de bediening ook verzorgd wordt door medewerkers van het keukenteam is geen toevallig charmeoffensief. “We moeten ons amuseren, dat is het belangrijkste. Als we ooit een ster halen, gaan we dat met de volledige equipe vieren. Maar voor die ster er komt, moet alles kloppen. Mijn ploeg moet tevreden zijn en ik wil ook tijd kunnen maken voor mijn familie. Je moet gelukkig zijn om anderen gelukkig te maken, dat is de basis.”

www.maximecolin.be

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content