De man die met de Belgische architecturale missers lacht: ‘Mijn gezin tijd kunnen geven, dat is luxe’

© -

Hannes Coudenys maakte van sociale media zijn carrière, deelt fragmenten van zijn leven in videovorm op Youtube en bundelde de lelijkste huizen van België in zijn boek Ugly Belgian Houses. Een gesprek over de nood om soms offline te zijn en zijn obsessie met sneakers.

Wie regelmatig op het internet vertoeft, zag het werk van Hannes Coudenys allicht al eerder voorbijkomen. Op zijn Youtube-kanaal deelt hij wekelijks fragmenten uit zijn leven in videovorm met zijn ondertussen 4.500 volgers. Daarnaast is hij medeoprichter van Hurae, een bedrijfje waar hij samen met Vincent Schroeven verhalen uitwerkt voor bedrijven met behulp van sociale media. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn twee boeken, Like My Like en Ugly Belgian Houses, waarvoor hij enkele van de grootste architecturale missers van België in boekvorm liet drukken.

Voor zijn job graaft hij dagelijks door de krochten van het internet en sociale media, maar legt hij zijn smartphone soms ook het zwijgen op? En hoe verdeelt de gewezen digital creative zijn aandacht over een veeleisende carrière en een liefdevol gezin? Zeven vragen aan Hannes Coudenys.

Hoe combineer je werk en privé?

Ik doe mijn best om mijn telefoon even weg te leggen als ik thuiskom, zodat ik me volledig op mijn gezin kan focussen.

HANNES COUDENYS: Eigenlijk loopt dat gewoon in elkaar over, maar ik vind dat niet erg. Ik heb eindelijk een systeem gevonden waarbij ik mijn werk kan inplannen rond mijn gezin zodat ik ’s avonds nog steeds tijd met mijn zoontje doorbrengen. Als ik in het weekend nog iets moet doen, proberen we daar een activiteit met het gezin aan vast te koppelen.

Maar ik geef ook toe dat mijn werk al eens de bovenhand durft te nemen. Mijn vrouw heeft een eigen winkel, dus we proberen elkaar te ondersteunen waar we kunnen. Dat is heel belangrijk.

Ben je soms bewust offline?

COUDENYS: Ik doe mijn best om mijn telefoon even weg te leggen als ik thuiskom, zodat ik me volledig op mijn gezin kan focussen. Op mijn smartphone staan de meeste meldingen uit, maar Slack (een communicatieplatform dat veel bedrijven gebruiken, nvdr) komt nog steeds door die filter. Ik merk dat ik stilaan wel enkele trucjes heb gevonden om mijn smartphonegebruik aan banden te leggen. Ik verstop apps bijvoorbeeld in afzonderlijke mapjes zodat ik er altijd naar moet zoeken en ik probeer de vicieuze cirkel te vermijden waarbij je breinloos alle sociale mediaplatformen afschuimt. Mijn doel is om meer in sociale media te stoppen dan ik eruit haal.

Soms vind ik het jammer dat je nu zelfs niet meer volledig offline kan zijn wanneer je op reis gaat of het vliegtuig neemt, er is overál wifi. Je mist niets meer, hé. De perfecte oplossing is om op reis te gaan naar Los Angeles waar er een tijdsverschil van negen uur is. Als het daar dag is, slaapt iedereen in België. Dat is heel rustgevend.

Wat is voor jou de ultieme luxe?

COUDENYS: Mijn gezin pure aandacht kunnen geven. Ik ga elke week zwemmen met mijn zoon. Mijn smartphone blijft dan uiteraard thuis en dat is geweldig. Grote toekomstvoorspellers zeggen dat we fout bezig zijn met onze telefoons, maar ik geloof dat zoiets zichzelf reguleert. We zijn slim genoeg om aan te voelen wanneer iets de verkeerde richting uitgaat, en om dat gedrag dan te corrigeren.

Wat is het hoogste dat je wil bereiken in het leven?

Grote toekomstvoorspellers zeggen dat we fout bezig zijn met onze smartphone, maar ik geloof dat zoiets zichzelf reguleert.

COUDENYS: Ik leef echt van dag tot dag en heb altijd gezegd dat ik maar dertig jaar hoef te worden. Ik wou zodanig hard leven en zoveel mogelijk bereiken voor mijn dertigste verjaardag. Maar plots merk je dat het leven alleen maar leuker wordt en dat je verschillende dingen wil verwezenlijken. Ik wou bijvoorbeeld heel graag een eigen bedrijf opstarten en dat is gelukt. Nu wil ik ook dat dat bedrijf kan overleven zonder mij. Als ik op reis ga, wil ik dat die machine kan blijven draaien zonder dat ik in de buurt ben.

Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?

COUDENYS: Ik heb ontzettend veel geluk met wat ik doe, dit is echt mijn droomjob. Soms zijn we kwaad als we mensen niet kunnen overtuigen van onze ideeën, maar ik ben echt voor 95 procent van de tijd gelukkig. Ik geef ook regelmatig lezingen. Soms vertellen mensen me dan dat ze zelf zijn beginnen vloggen door mij te volgen. Ik vind dat charmant.

Wat is de meest waardevolle carrièreles die je ooit kreeg?

COUDENYS: Ik word heel graag uitgedaagd en ik hoop dat ik dat bij andere mensen ook kan doen. Mijn vader was altijd heel kritisch over ideeën. Mensen die meer van je verwachten, apprecieer ik enorm hard. Op het moment zelf kan je weleens vloeken over het advies dat ze geven, maar het zijn ook die argumenten waar je ’s avonds nog eens over nadenkt.

Hoe kleed jij je voor je job?

COUDENYS: Ook op dat vlak heb ik de job van mijn leven, want ik kan echt mijn eigen ding doen met de kleding die ik draag. Ik probeer verzorgd voor de dag te komen omdat ik weet dat bedrijven dat belangrijk vinden, maar ik wil nog steeds mijn eigen stijl doordrukken. Gelukkig heb ik een vrouw die mij daarbij kan helpen.

Ik ben ook een ontzettend grote fan van sneakers. Ik heb een paar voor elke gelegenheid. Enkel voor klanten die wat traditioneler denken, trek ik klassieke schoenen aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content