Blogster Elfi De Bruyn: ‘Iets bereiken is niet langer het belangrijkste in mijn leven’

© Irmy Coeckelbergs

Ze maakte van knutselen haar beroep en stelde eerder deze week haar boek ‘Glam Nails’ voor: het gaat hard voor blogster slash creatieve duizendpoot Elfi De Bruyn. ‘Ik ben dankbaar voor het platform dat sociale media me geeft.’

Het leven van Elfi De Bruyn ziet er – zoals wel vaker gebeurt – bijzonder kleurrijk en vrolijk uit op sociale media. Ze lakt er haar nagels in bonte kleuren en ook voor haar hond Nara is een glansrol weggelegd. Die perceptie sloeg ze vorig jaar bruusk aan diggelen toen ze op Charlie Magazine getuigde over haar depressie. ‘Ik heb mijn donkere kant leren accepteren’, vertelde ze daar.

Ondertussen werd 2017 voor haar ook een mallemolen van creatieve projecten voor grote merken als Ikea en Veritas. En ze schreef ook het boek ‘Glam Nails’, dat vanaf vandaag in de winkelrekken ligt. Geen beter moment om haar te vragen hoe ze werk en privé gescheiden houdt en of ook zij af en toe de nood voelt om haar smartphone thuis te laten.

Hoe kleed jij je voor je job?

Ik denk dat ik mezelf nu pas volledig kan aanvaarden zoals ik ben.

ELFI DE BRUYN: Ik werk sinds een jaar als freelancer, waardoor ik meestal gewoon thuis werk aan mijn tafel of op een stapel kussens op de grond. Toch doe ik mijn best om presentabel voor de dag te komen door niet steevast een joggingbroek en sweater te dragen. Ik voel me gewoon beter wanneer ik een mooie trui aanheb, gecombineerd met een salopette en een paar sneakers.

Wanneer ik make-up draag, hou ik het vaak heel simpel. Dat zou ik vroeger waarschijnlijk niet gedurfd hebben, maar met het ouder worden mag het allemaal wat minder complex. Het voelt echt als een verademing, ik denk dat ik mezelf nu pas volledig kan aanvaarden zoals ik ben. Voor mij dus liefst geen keuzestress aan het begin van de dag over wat ik precies wil dragen.

Hoe combineer je werk en privé?

DE BRUYN: Tussen werk en privé ligt een hele dunne grens, maar ik heb geluk dat ik iets kan doen wat ik graag doe. Mijn job is mijn leven. Ik heb zelf de knoop doorgehakt om freelancer te worden, dus neem ik alle onzekerheden, frustraties en deadlines er graag bij. Het geeft me veel voldoening om mijn dagen in te plannen zoals ik dat wil en het helpt me om mezelf uit te dagen en geïnspireerd te blijven.

Hoewel ik echt volledig kan opgtaan in mijn werk, probeer ik ook om af en toe wat tijd voor mezelf in te lassen. Er bestaat niet zoiets als een uit-knop wanneer je een creatieve job hebt, maar ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan mijn vrienden en om mezelf wat rust te gunnen. Niets beters dan op zo’n moment wat te schilderen, een bad vol schuim te nemen of eens een gezonde maaltijd bij elkaar te koken.

Ben je soms bewust offline?

Onlangs zat ik in de cinema en was de persoon naast mij de hele tijd filmpjes aan het bekijken en aan het sms’en met anderen. Dat begrijp ik niet.

DE BRUYN: ‘Ja! Ik ga niet ontkennen dat ik vaak met mijn smartphone in de weer ben. Ik ben nu eenmaal graag bereikbaar en krijg regelmatig last-minute opdrachten, maar ik laat ook bewust mijn telefoon thuis wanneer ik met mijn hond Nara ga wandelen of als ik om boodschappen ga. Ook wanneer ik bij mensen ben die ik graag zie, probeer ik mijn telefoon zo vaak mogelijk ongemoeid te laten. Onlangs zat ik in de cinema en was de persoon naast mij de hele tijd filmpjes aan het bekijken en aan het sms’en met anderen. Dat begrijp ik niet.

We krijgen dagelijks zoveel prikkels te verwerken, dus ik denk dat we die break echt nodig hebben. Ik merk zelf dat ik die ruimte gebruik om ideeën de vrije loop te laten, al ben ik ook enorm dankbaar dat ik via al mijn platformen mijn creatieve werk zo gemakkelijk kan verspreiden. Ik kijk ook niet meer om de haverklap wie mijn foto op Instagram geliked heeft. Als de mensen die om me geven tijd voor me willen vrijmaken, dan vind ik dat genoeg.

Wat is voor jou de ultieme luxe?

DE BRUYN: Ik heb snel de neiging om te zeggen dat ik niet gehecht ben aan materiële zaken en ik ben zeker niet iemand die elke week wil gaan shoppen, maar ik kan wel schoonheid zien in het in huis hebben van mooie spullen. Ik omring me graag met voorwerpen die me dagelijks inspireren en dat vind ik een luxe. Dat ik dat kán.

Blogster Elfi De Bruyn: 'Iets bereiken is niet langer het belangrijkste in mijn leven'
© Irmy Coeckelbergs

Enkele jaren geleden had ik een eigen webshop en werkte ik als zelfstandige. Ik ging toen door een financiële dip, waardoor ik nu de waarde van geld veel beter begrijp en financiële zekerheid veel meer kan waarderen. Ik geniet nu eenmaal van een zeker comfort. Ik wil voluit kunnen leven, lekker eten en af en toe op reis kunnen gaan.

Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?

DE BRUYN: Ik zou later heel graag een praktijk hebben waar ik creatieve therapie aan kinderen en jongeren kan geven. Ik ga mezelf altijd willen uitdagen door mijn ideeën te verwezenlijken, maar ik kan ook al stilletjes dromen van het hebben van een liefdevol gezin. In al die jaren heb ik geleerd dat iets bereiken niet noodzakelijk het allerbelangrijkste hoeft te zijn. Je kan ook pieken ervaren en af en toe op een stabiele lijn blijven hangen. Ik wil vooral aan mezelf blijven werken. Als dat mijn job positief beïnvloedt, dan is dat mooi meegenomen.

Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?

Ik zie dat klanten die bij mij terechtkomen steeds vaker dezelfde waarden als ik belangrijk vinden. Daar kan ik intens gelukkig van worden.

DE BRUYN: Mijn job is echt mijn passie en ik ben blij dat ik mijn eigen wereld kan creëren zoals ik die in gedachten heb. Doorheen de jaren ben ik altijd trouw gebleven aan mezelf, aan wie ik ben en waar ik voor wil staan. Ondertussen zie ik dat ook heel wat van de klanten die bij mij terechtkomen dezelfde waarden als ik belangrijk vinden. Ik kan daar intens gelukkig van worden.

Wat is de meest waardevolle carrièreles en levensles die je ooit kreeg?

DE BRUYN: Ik zie falen al lang niet meer als mislukken en ben vooral blij dat ik de durf en het doorzettingsvermogen heb dat me grote stappen doet zetten. Dat je niet altijd krijgt wat je zou willen, hoort er nu eenmaal bij en het zorgt ervoor dat ik tegenslagen gemakkelijker kan loslaten. Ik probeer echt actief om gebeurtenissen waar ik geen controle over heb los te laten.

Als ik één levensles wil meegeven, is het dat je alles wat je doet voor jezelf moet doen, nooit voor iemand anders. Maak jezelf trots en gun jezelf de liefde die je verdient. Ik ben ervan overtuigd dat je van daaruit de mooiste dingen kan verwezenlijken. Dat is in elk geval hoe ik het volhoud.

Partner Content