Snelle citytrip zonder ook maar iets te missen: 24 uur in Lyon

Kabelbaan © Pass Enger on Unsplash
*  

Lyon ligt op drieënhalf uur van Brussel met de TGV en is daarom de perfecte bestemming voor een citytrip. Je kan het geografisch kruispunt en gastronomisch en cultureel centrum op mensenmaat makkelijk te voet of met de fiets ontdekken. Onze tips!

11 uur: check-in

Het OKKO-concept breekt met de codes van de traditionele hotelindustrie door zijn gasten een verblijf “net als thuis” aan te bieden. Het hotel OKKO Lyon Pont Lafayette (four stars, no cloud) heeft een ideale ligging en is bereikbaar in 10 minuten met de bus of 20 minuten wandelen van het treinstation Lyon Part-Dieu. Dit hotel gelegen in het hart van het 6de arrondissement combineert de moderniteit van hartelijke ruimtes (waaronder een business corner met een printer) met de typische trekken van een Haussmann-gebouw. Bovendien biedt het een adembenemend uitzicht op de kades van de Rhône.

OKKO Lyon Pont Lafayette
OKKO Lyon Pont Lafayette© OKKO Hotels

12 uur: but first lunch

Diploid is een hybride restaurant waar koks, banketbakkers en barista’s druk in de weer zijn om kwaliteitsvolle gerechten en dranken te bereiden op basis van verse en lokale producten. Die middag hebben we genoten van een veelzijdige salade bereid met vogeltongetjes (Griekse pasta), feta en kastanjepompoen. Een gezond en smaakvol gerecht dat helemaal mee is met zijn tijd. Lekkerbekken zullen zich laten verleiden door de warme dranken en Angelsaksische patisserie, met onder andere een heerlijke cheesecake in een nieuw jasje. Het heldere interieur is een afwisseling van tropische wandtapijten en zichtbare stenen, cementtegels en bamboe hanglampen.

Le Kitchen Café
Le Kitchen Café© Adeline Maillet

In het 7de arrondissement vind je Le Kitchen Café, dat letterlijk en figuurlijk de omweg waard is. De menukaart werd uitgedacht door een kok en een banketbakker met tien jaar ervaring in hun vak en verandert naargelang de seizoenen, maar ook in de loop van de dag. Het ontbijt in de ochtend, de bistronomie tijdens de lunch en de dessertbar in de namiddag laten de streekproducten volledig tot hun recht komen in een eenvoudige maar esthetische setting. De tafels die gemonteerd zijn op oude Singer-naaimachines geven de plek een ouderwetse charme.

14 uur: toeristische trekpleisters

De vier historische wijken van Lyon, die sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, vormen een ware reis door de tijd.

Lugdunum
Lugdunum© Michel Denancé

Naast zijn panorama en basiliek herbergt de heuvel van Fourvière de overblijfselen van Lugdunum, de hoofdstad van Gallië onder het Romeinse Rijk. Hier bevinden zich twee antieke theaters en het Musée Lugdunum waarin een rijke archeologische verzameling tentoongesteld wordt. Het best mogelijke compromis is misschien wel om met de kabelbaan omhoog te gaan en langs de Jardin du Rosaire terug naar beneden te wandelen.

Place de la Trinité
Place de la Trinité© Marie Perrin

Onder de bezienswaardigheden van Vieux-Lyon zijn de traboules een absolute must-see. Deze voor voetgangers voorbehouden doorgangen zorgen ervoor dat je van de ene straat naar de andere kan lopen dwars door binnenplaatsen en huizen langs prachtige trappen en galerijen. Een van de bekendste is de traboule van la Tour Rose. Laat je niet door de schijn bedriegen: de gevel die uitgeeft op de straat ziet er niet uit, maar zal vast en zeker indruk op je maken met zijn verborgen juwelen.

De hellingen en de top van Croix-Rousse vormen een wijk waarin het verleden en het heden samensmelten tussen de traditionele zijdeateliers en boetieks van jonge ontwerpers die de geest verderzetten van de canuts, de zijdewerkers die Lyon tot het toonaangevende centrum van de textielindustrie in Europa hebben verheven.

Het Presqu’île strekt zich uit van de Place Bellecour, het grootste voetgangersplein van Europa, tot de Place des Terreaux omringd door het Hôtel de Ville en het Musée des Beaux-Arts. In het zuiden ligt een verlaten industrieterrein dat omgetoverd is tot een dynamische ecowijk, Confluence genaamd, waar de Saône en de Rhône samenvloeien. Het gebouw van het Musée des Confluences is ontworpen door het Oostenrijkse agentschap Coop Himmelb(l)au en staat in het teken van de eindeloze verscheidenheid aan kennis.

16 uur: tea (coffee) time

Het Slake Coffee House profileert zich als een ontmoetings- en ontdekkingsplaats. Hier kan je nippen aan een kopje (goede) koffie of (natuurlijke) thee en een hapje (citroentaart met rijstmeel) eten in de sfeer van een coffeeshop. Alles is huisbereid op basis van seizoensproducten die door lokale producenten geteeld worden. Zondag is de enige dag waarop de zaak reservaties aanvaardt voor de haast heilige brunch.

Theeliefhebbers kunnen koers zetten naar Torü (wat “drie” betekent in het Maori), een plek die bedacht werd door drie vrienden met een gedeelde passie voor reizen. De kaart biedt een kwaliteitsvolle en uitgebreide keuze en je kan er alle soorten in enorme blauwe dozen in bulk kopen. Op vlak van gerechten koos het trio voor een 100% vegetarisch menu met (uiteraard) een brunch op zondag.

18 uur: op naar de natuurlijke wijnen

Mijlenver van de groothandel en de toegevoegde middelen tijdens de wijnproductie stelt Le Vin des Vivants een ruime selectie van natuurlijke wijnen voor om af te halen of ter plaatse in de kleine wijnkelder te proeven (geen internetverbinding mogelijk, digital detox gegarandeerd) samen met een vlees- of kaasplankje.

20 uur: exit bouchons

Wie Lyon zegt, zegt bouchons, de typische restaurants die de cuisine canaille (rijkelijke gerechten) van de Lyonese moeders serveren bestaande uit pasteien, quenelles van snoek, kalfszwezeriken, enz. De stad Lyon wordt ook geassocieerd met chef-kok Paul Bocuse en zijn beroemde brasserieën of met La Mère Brazier en zijn tweesterrenchef. Met alle respect voor deze etablissementen hebben we toch besloten om je mee te nemen naar andere oorden.

L'Ébauche
L’Ébauche© Nicolas Villion

Op een steenworp van de Fresque des Lyonnais en de kades van de Saône bevindt zich L’Ébauche, wat “het ontwerp” betekent, maar eigenlijk het meesterwerk is van een jonge chef-kok die de stiel van de besten geleerd heeft. Hier krijg je op een bord de keuze gepresenteerd uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts afhankelijk van de producten op de markt. De sfeer is intiem en de service is aangenaam. De gerechten zijn hemels, de klanten (wij) ingenomen.

Hoewel we niet gegeten hebben bij Les Apothicaires, hebben we er veel goeds over gehoord tijdens onze ontmoetingen met rasechte Lyonezen. Er werd ons verteld dat je er kan proeven van een instinctieve en gewaagde keuken, bereid à quatre mains door een koppel dat zowel het leven als het fornuis met elkaar deelt, in een verzorgd interieur en een gezellige sfeer. Een adres dat bovenaan onze lijst staat voor ons volgende uitje naar Lyon.

Het is alweer morgen

Als je nog wat tijd over hebt, ga dan zeker naar het Institut Lumière (het was immers in Lyon dat de gebroeders Lumière in 1895 de filmprojector hebben uitgevonden) of het Musée d’Art Contemporain dat ter gelegenheid van iedere tentoonstelling een nieuwe vorm aanneemt om je een ongeëvenaard bezoek aan te bieden. (Het MAC heeft geen permanente collectie en is momenteel in opbouw. Het zal opnieuw zijn deuren openen op 8 maart.)

Jimmy Fairly
Jimmy Fairly© Jimmy Fairly

Ook op shopgebied heeft de Lichtstad heel wat te bieden. Ver van de fast fashion hebben we enkele Franse merken gespot die knowhow en levenswijsheid op de voorgrond plaatsen. Het trendy brillenmerk voor mannen en vrouwen Jimmy Fairly geeft voor ieder verkocht montuur een bril aan een minderbedeelde. Het Marseillaanse huis Pain de Sucre blinkt uit in het ontwerpen van badpakken door de keuze van zijn snitten en materialen. De schoenen van La Botte Gardiane komen rechtstreeks vanuit de Camargue en worden volledig met de hand vervaardigd. We werden eveneens verleid door twee handelsmerken uit Lyon zelf. De Librairie Passages is de grootste onafhankelijke boekhandel van Lyon met een breed scala aan boeken van alle genres. Vergeet tot slot alles wat je weet over concept stores en loop de destination store en koffiehuis Hyppairs even binnen. Deze buitengewone plek biedt een mooie selectie van merken van hier en elders.

Beschouw Lyon niet louter als een gewone doorgangsplaats. Deze stad, die naast Helsinki de titel van Europese hoofdstad van het Smart Tourism kreeg voor het jaar 2019, kijkt vastbesloten naar de toekomst zonder haar verleden echter te verloochenen. Met haar architecturale parels en leuke adresjes voldoet ze aan de nieuwe verwachtingen van het stadstoerisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content