Recordbedrag voor zeldzaam Yves Saint Laurent jasje

. © Christie's

Een jasje van Yves Saint Laurent ging onder de hamer voor 382.000 euro. Het is geïnspireerd op ‘De zonnebloemen’ van Vincent Van Gogh en er bestaan slechts vier exemplaren ter wereld. Het is meteen een recordbedrag voor een design van de wereldberoemde Franse modeontwerper.

Het rijkelijk geborduurde geel-oranje jasje is een meesterwerk uit de modegeschiedenis. Als onderdeel van de lente-zomercollectie van 1988 werd het jasje op de catwalk geshowd door het Amerikaanse topmodel Naomi Campbell. Dat maakt het zo mogelijk nóg iconischer. Daarom betaalde de National Gallery of Victoria uit het Australische Melbourne maar liefst 382.000 euro (met kosten). Nochtans schatte het Parijse veilingshuis Christie’s de waarde van het jasje ‘slechts’ tussen de 80.000 en 120.000 euro.

Handgemaakt

Het jasje werd volledig handgemaakt door Maison Lesage, topborduurder van haute cauturemerken. Daarvoor waren meer dan 600 werkuren nodig. Van het jasje bestaan slechts vier exemplaren, waaronder een in het Yves Saint Laurent museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content