Mysterie ontrafeld: waarom er steeds op dezelfde plek gaatjes in je T-shirts opduiken

© drop_of_the_pure/reddit
Stijn De Wandeleer Freelance journalist

Gaatjes die je dierbare T-shirts telkens weer ter hoogte van je onderbuik ontsieren zijn niet enkel vervelend, ze komen ook nog eens heel vaak voor. Wij weten raad.

Over de oorzaken van de scheurtjes wordt lustig gespeculeerd. Sommigen wijzen met de vinger naar een broeksriem die venijnig door de stof heen prikt, terwijl anderen in motten of de wasmachine de dader van de ravage zien. Maar wanneer de gaatjes telkens ter hoogte van je onderbuik en navel verschijnen, is er waarschijnlijk meer aan de hand.

De meest aannemelijke theorie is dat het onderste deel van je T-shirt het vaakst wordt blootgesteld aan allerhande soorten wrijving. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds tegen het kookeiland leunt om een gin-tonic bij elkaar te gieten of de gordel in je auto vastgespt, veroorzaakt dat druk tussen je broekrand of – knoop en je T-shirt. Herhaal dat vaak genoeg en je krijg je al gauw de gevreesde gaatjes in je kledingstuk.

Ondermaatse kwaliteit

Toch zegt het feit dat in een hele stapel T-shirts bijna alle exemplaren gaatjes op dezelfde plek vertonen misschien nog het meeste over een bedenkelijke kwaliteit. Heel wat low-cost kledingproducenten gebruiken immers single jersey in hun kleding, een soort katoen waarbij er slechts met één draad gestikt wordt. Die is veel goedkoper dan het stikken met twee draden, maar resulteert wel in heel dunne – en gemakkelijk te scheuren – shirts. Het label “100% cotton” volstaat dus niet om te garanderen dat je een kwalitatief kledingstuk mee naar huis neemt.

Bovendien kenmerkt kwalitatief en stevig katoen zich door een lange vezel. Een dun shirt met een korte vezel zal dus veel gemakkelijker geporfereerd geraken.

Uniqlo gebruikt Supima-katoen in haar T-shirts.
Uniqlo gebruikt Supima-katoen in haar T-shirts. © –

De zoektocht naar kwalitatief katoen is niet zo moeilijk. Merken die minder kwalitatief katoen gebruiken, zullen dat meestal niet vermelden op het etiket, terwijl kledingproducten die met het veel kwalitatievere Pima of Supima-katoen aan de slag gingen daar vaak wel trots op zijn.

Dat verschil kan je vaak ook gewoon mérken. Als je shirt nog voor het over de toonbank gaat al scheuren vertoont, is het dus misschien beter om te kiezen voor een ander exemplaar. Ook als de stof ontzettend dun is, kan je misschien beter elders een shirt kopen.

Bescherm je shirts

Gelukkig zijn er ook manieren om zelfs shirts van een minderen kwaliteit te beschermen. Het dragen van een broeksriem zonder scherpe randen kan een veel gevaarlijkere broeksknoop afschermen. Blogger Jessica van Five In Six merkt dan weer op dat je tijdens het autorijden of het koken je T-shirts onder je broekrand kan proppen om de wrijving met je gordel te verminderen en broeken met een elastische broekrand zijn je shirts ook goedgezind.

Jessica stelt zelfs voor dat we de “front tuck” terugbrengen (waarbij je het voorste deel van je shirt permanent onder je broekrand steekt), al vinden we dat misschien een wat drastische manier om je shirt van een geperforeerd noodlot te beschermen.

Gemakkelijker en ietwat stijlvoller is het dus om gewoon kwalitatieve shirts in huis te halen. Zo hoeven we motten in de toekomst niet meer te beschuldigen van iets waar eigenlijk de producenten van onze kleding verantwoordelijk voor zijn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op vlak van stijl en business? Volg ons dan ook op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content