Romano Ricci verkoos niche-parfumerie boven zijn toekomst als mode-erfgenaam

© National

Als erfgenaam van het bekende couture- en parfumhuis Nina Ricci verkoos Romano Ricci zijn eigen weg te volgen. Die leidde naar de nicheparfumerie, waar zijn merk Juliette Has A Gun een succesverhaal werd. De acht gezichten van een veelzijdig man.

Een boot langs de Seine in hartje Parijs is voor de gelegenheid ingericht als een kleurrijke poolparty, met gouden palmbomen, fluwelen zetels, kleurige kussens en knalroze plastic flamingo’s. Een cocktailbar en een dj maken het plaatje compleet. Het is de perfecte setting voor de influencers die het lanceringsfeest bijwonen van Lust For Sun, het nieuwe parfum van Juliette Has A Gun. Hoewel Romano Ricci de reputatie heeft een feestbeest te zijn, houdt hij niet zo van socialemedia-events, bekent hij. “Ik heb liever een gesprek onder vier ogen dan via een scherm.” Hij neemt me mee naar het buitenterras, waar het rustig is en waar hij een sigaret kan roken. Niet meteen wat je verwacht van een parfumeur, maar Ricci heeft wel meer verrassende kanten.

Ik was altijd omringd door vrouwen, ik zag hun kwaliteiten en hun tekortkomingen. Dat boeit me, ik heb schrik van normale mensen

Mode-erfgenaam

De Frans-Italiaanse Romano Ricci is de achterkleinzoon van de beroemde couturière Nina Ricci. En de kleinzoon van Robert Ricci, de zakenman die het couturehuis leidde en de Nina Ricci-parfums lanceerde. “Ik kom uit een familie van ondernemers en ben opgegroeid in de wereld van couture en parfum. Vooral in de parfumfabriek bracht ik veel tijd door met mijn grootvader. Hij leerde me de verschillende ingrediënten kennen en hoe parfums worden gemaakt. Dat maakte me al van kindsbeen af gevoelig voor geuren. Mijn grootvader heeft me zijn liefde voor het creatieve en het ondernemen doorgegeven. Ik vind creëren leuk, maar het moet een probleem oplossen of een behoefte invullen.”

© National

Autodidact

Romano Ricci legde niet het klassieke parcours van een parfumeur af. Hij volgde een businessopleiding in plaats van een parfumopleiding en leerde het vak in de praktijk. Als productmanager ging hij aan de slag bij een parfumproducent, waar hij ervaring opdeed in het labo, en in productontwikkeling en marketing. Hij kwam er in contact met parfumeurs van wie hij veel van leerde. Als autodidact kreeg hij aanvankelijk af te rekenen met scepsis en vooroordelen, maar Ricci heeft de criticasters hun ongelijk intussen ruimschoots bewezen. “Ik ben erg trots op wat ik bereikt heb. Iedereen denkt dat het gemakkelijk is wanneer je Ricci heet. Maar ik had geen geld toen ik begon en heb alles zelf gedaan: labowerk, productontwikkeling, marketing. Ik houd van die veelzijdigheid en van uitdagingen. Een parfum van 15 euro lanceren zou ik geweldig vinden. Want beperkingen stimuleren de creativiteit, vind ik.” Zijn autodidactische achtergrond beschouwt hij eerder als een voordeel dan een handicap. “Er zijn te veel tradities en regels in de parfumerie. Sommige moeten gerespecteerd worden, maar andere doorbreek ik met plezier” (lacht).

Een man die van vrouwen houdt

Juliette Has A Gun is een merk voor vrouwen. En als het van Ricci afhangt, zal dat zo blijven. “Ik ben opgegroeid in een wereld die draaide rond vrouwen mooier maken. Mijn vader was eerder een afwezige figuur, ik was altijd omringd door vrouwen. Ik zag hun kwaliteiten en hun tekortkomingen, die iemand uniek maken. Dat boeit me, ik heb schrik van normale mensen (lacht). Ik houd ervan om te observeren en probeer mensen aan te voelen: waar ze van houden, wat hen stoort, wat hen inspireert… Ik ga erg af op mijn instinct, want ik creëer voor anderen, niet voor mezelf. Parfumeurs die over zichzelf spreken, hun herinneringen of ervaringen, vind ik zeer pretentieus. Wie ligt daar wakker van? Ik maak iets voor vrouwen, niet voor mezelf. Niets te moeilijk, maar iets herkenbaar, met een kleine twist. Voor mij zijn parfums als onzichtbare jurken, die je kiest volgens je stemming op dat moment. Wanneer ik parfums maak, heb ik een bepaalde vrouw in gedachten, soms bestaat ze echt, soms is ze imaginair. Ik zie haar stijl voor me, de kleuren die ze draagt, haar kapsel, make-up, persoonlijkheid, houding en uiteraard haar parfum. Dat beeld probeer ik dan te vertalen in een geur, een fles en een campagne.”

Juliette, het alter ego

De naam Juliette Has A Gun verwijst naar de heldin van Shakespeare’s Romeo and Juliet, een vrouw die zowel romantisch als onafhankelijk is. Haar wapen is een metafoor voor haar parfum, waarmee ze alles aankan. “Een parfum geeft je meer zelfvertrouwen en kan het beeld dat je van jezelf hebt veranderen”, vindt Ricci. Er zit behoorlijk wat Romano in Juliette Has A Gun. “Het merk lijkt echt op mij, het is geen marketing: het is eigenzinnig en compromisloos. Juliette is een fantastisch, bijzonder veelzijdig personage. Rijker dan ik ooit had durven denken. Aanvankelijk wilde ik vijf parfums maken, maar ik had nog veel meer ideeën. Ik werk zowel op de geuren als op de beelden, omdat het visuele belangrijk is om het merk te doen begrijpen. Ik houd van kwaliteit, luxe en mooie dingen. Maar er zit ook humor in Juliette, ze is vaak wat provocerend, maar nooit vulgair. Dat is een dunne lijn die je moeilijk kunt uitleggen, dat moet je aanvoelen.”

© National

Fan van synthetische moleculen

Het eigenzinnige karakter van Ricci wordt ook duidelijk in zijn uitgesproken voorliefde voor synthetische moleculen. In tegenstelling tot veel merken die uitsluitend spreken over natuurlijke ingrediënten (zelfs al gebruiken ze die slechts minimaal), om mensen niet af te schrikken. Ricci vindt heel wat vooroordelen over synthetische grondstoffen onterecht. “Ze hebben heel wat voordelen. Zo breiden ze het parfumeurspalet enorm uit, terwijl natuurlijke grondstoffen beperkt zijn tot een vijfhonderdtal. Je kunt er de geuren van natuurlijke ingrediënten die je niet kunt extraheren, zoals lelietje-van-dalen en perzik, mee namaken. Ze beperken de overexploitatie van ecologisch kwetsbare gebieden en maken het gebruik van dieren overbodig. Bovendien beperken ze het risico op een allergische reactie (in vergelijking met natuurlijke ingrediënten, die meer moleculen bevatten, nvdr). Maar bovenal voegen ze veel moderniteit toe, vind ik. Een muskusachtig amberakkoord dat heerlijk op de huid blijft hangen, is de rode draad door mijn creaties, sinds de creatie van Not A Perfume (een parfum met één molecule, cetalox, nvdr).”

Parfumondernemer

Een familiezaak is niet altijd even eenvoudig en gaat vaak gepaard met een hoop spanningen. Zijn vader stapte uit het familiebedrijf en brak met de familie. Ricci besloot dan ook niet in het familiebedrijf te gaan werken, maar zijn eigen weg te volgen. Niet in mode, maar in parfum. “Begin 2000 werden nicheparfums populairder. Ik zag een gat in de markt voor kwaliteitsgeuren die zowel toegankelijk als onconventioneel waren. Juliette Has A Gun belichaamt mijn visie op parfumerie. Het merk bevindt zich tussen mainstream en niche, een ideale opstap voor mensen die de grote designermerken kopen en geïnteresseerd zijn in wat uniekere geuren.” Vandaag, zeventien jaar later, wordt het vierentwintigste parfum gelanceerd. Een collectie van verschillende parfums, met telkens een eigen verhaal.

Een verdienstelijk autoracer

Van zijn vader erfde Ricci een voorliefde voor racen. Hij bleek aanleg te hebben en reed ooit zelfs in het Franse nationale team. Maar het blijft een hobby, zijn focus ligt op parfums. Al ziet hij wel wat gelijkenissen tussen de wereld van racen en parfum: “Je moet risico’s durven nemen en het belang van teamgeest is cruciaal. Tegelijkertijd moet je ook competitief ingesteld zijn. Al is Juliette Has A Gun gelukkig helemaal anders dan de concurrentie in de parfumerie.”

Kunstverzamelaar

Ook hedendaagse kunst doet zijn hart sneller kloppen en heeft overeenkomsten met parfum. “Net zoals een kunstenaar, heb je een idee. Dat kan in de smaak vallen, verwarren of shockeren… net zoals elk artistiek werk. Het beste voorbeeld voor mij is Not A Perfume. Iedereen zei me destijds dat ik gek was om een parfum te lanceren met één molecule en zo’n naam… Het is onze bestseller geworden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content