My Precious: Tussen duizenden affiches is een zeefdruk van Ruppert Geiger het dierbaarst

© Eva Verbeeck

Voor de webshop Allo Pablo graaft Margaux Van den Bossche in de verzameling kunstenaarsaffiches van haar grootouders. Toch is het een zeefdruk die haar het dierbaarst is.

“Toen ik zes jaar geleden voor het eerst alleen ging wonen, kreeg ik deze zeefdruk van mijn grootvader. Hij kocht het werk van de Duitse kunstenaar Rupprecht Geiger in de jaren tachtig in de Brusselse galerie Le Rouge et le Noir. Het maakte deel uit van de enorme kunstverzameling van mijn grootouders, die vooral gericht is op kunstenaarsaffiches. Mijn grootvader begon op zijn 26ste te verzamelen en nu, zestig jaar later, bestaat de collectie uit zo’n 10.000 stuks, allemaal uit de 20ste en 21ste eeuw. Ook mijn grootmoeder doet mee: zij houdt zich bezig met de restauratie en de inlijsting, en als ze naar de rommelmarkt in Brussel gaan, splitsen ze op en bellen ze elkaar als ze een goede vondst op het oog hebben.

In dit kunstwerk komt het verhaal van de kunstenaar en het verhaal van mijn grootvader samen

“Om de collectie vanonder het stof te halen, begonnen we vier jaar geleden met Allo Pablo, een webshop met een selectie van de affiches. Posters zijn een ideale, betaalbare start van een verzameling. Zo hoop ik een jonger publiek warm te maken voor kunst. Om de twee maanden ga ik met mijn grootouders naar de zolder om een nieuwe selectie te maken. Bij elke lade die we opentrekken, komen er nieuwe vondsten en verhalen naar boven: over de plaatsen die mijn grootouders bezocht hebben of wat hen zo aanspreekt aan een affiche. Door de verzameling te documenteren, leer ik mijn grootouders op een diepere manier kennen.

© Eva Verbeeck

“De zeefdruk hangt in mijn eetkamer, de centrale plek van de woning. Het is bijna alsof het interieur eromheen gevormd is. Hij is intussen al mee verhuisd en het is opvallend hoe hij telkens een andere sfeer creëert, doordat elke ruimte een andere lichtinval heeft. Hier oogt de felrode tint soms hard, maar als de zon erop schijnt, krijgt die een warme gloed. Voor Geiger stonden kleur, volume en de plaatsing van een vlak in een werk centraal en op die manier straalt het werk iets meditatief uit. Mijn grootvader schonk me het wellicht ook omwille van dat meditatieve karakter, aangezien ik veel bezig ben met yoga en meditatie.

“Bovendien was Geiger geobsedeerd door de kleur rood, die voor hem een grote emotionele betekenis had. Het staat voor passie, leven en liefde. Dat mijn grootvader uit zijn verzameling net dit werk koos toen ik op een nieuwe plek ging wonen, vind ik dan ook heel symbolisch. De zeefdruk is misschien niet het kostbaarste stuk van zijn collectie, maar emotioneel is hij voor mij enorm veel waard. Ik ben heel veel bezig met verhalen. Wel, in dit kunstwerk komt het verhaal van de kunstenaar en het verhaal van mijn grootvader samen.”

www.allopablo.be

@allo.pablo

De zeefdruk

– Zeefdruk van Rupprecht Geiger (1908-2009), een abstract schilder en beeldhouwer uit Duitsland

– Geiger wordt beschouwd als een van de belangrijkste modernistische schilders van de 20ste eeuw. Zijn abstracte stijl maakt gebruik van eenvoudige geometrische vormen, zoals cirkels, ovalen en vierkanten, in contrastrijke variaties van de kleur rood

– De zeefdruk is in beperkte oplage gemaakt en zou ongeveer 1.200 euro waard zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content