Le Botanique, c’est chique: onze hotspots in de buurt rond de Kruidtuin, Madou en het Warandepark 

Verandering in de Victoriatoren Deze maand krijgt de Kruidtuin een nieuwe buur: hotel The Hoxton opent in het voormalige IBM-hoofdkantoor. © Getty

Met de komst van de hippe hotelketen The Hoxton krijgt de onderschatte buurt rond de Kruidtuin, Madou en het Warandepark eindelijk en terecht meer aandacht. Onze hotspots op een rij.

Onze ooit verguisde hoofdstad wordt er met de dag aantrekkelijker op. Vanaf 22 mei hebben we ook een überhip internationaal luxehotel dat die stelling kracht bijzet. The Hoxton met haar smaakvolle kamers, cocktailbars en in de lobby op laptops tokkelende volkje was ooit een van uithangborden die de Londense Shoreditch-buurt internationaal op de kaart zette. Vandaag zou hetzelfde wel eens aan de rand van de Brusselse Kruidtuin op til kunnen zijn, nu de keten er zijn intrek nam in de voormalige IBM-hoofdkantoren. Ondertussen wordt in de Koningsstraat verdergebouwd aan het poepchique Corinthia in het voormalige Grand Hotel Astoria. In deze buurt is duidelijk íéts gaande en is terecht eerherstel nabij.

Quelcirque
Quelcirque © National

Wie de Bevrijderswijk en haar lunchplekjes wel als hun achterzak kent, zijn de nette mensen met aktetassen en een badge die hun link met een de grote politieke instellingen verklapt – met onder andere de Senaat en het Parlement om de hoek is dit het democratische hart van het land. Alleen valt er rondom deze serieuze instellingen meer te beleven dan zelfs het gros van de Brusselaars weet. Wie beter kijkt, ontdekt dat deze ietwat bizarre buurt meer is dan een amalgaam van snelle lunchplekken en het vergeten Koninklijk Circus: galeries, terrasjes die bij de eerste zonnestralen vollopen en een van de beste pizzeria’s ter wereld.

Quelcirque

Nadat Frederica Wijckmans meer dan twintig jaar in Afrikaanse ziekenhuizen aan de slag was geweest, zette ze haar koffers op een dag weer neer in België. Het was tijd voor iets anders, en doordat deze antropologe er altijd een interesse voor design op nahield ontstond in 2011 Quelcirque. Meer dan een winkel werd dit vooral een erg persoonlijke selectie van mooie producten – ambachtelijk, in kleine aantallen geproduceerd, vaak met een mooi verhaal – die over haar smaak vertellen en nog te koop zijn ook. De Maarten Van Severen-tafels en Dieter Rams-rekken zijn slechts het podium (en overigens niet te koop) waarop haar zorgvuldig uitgezochte interieurspulletjes bewijzen dat schoonheid in de allerkleinste objecten kan zitten. Handgemaakte borstels van Iris Hantverk, visspatels van Butterfly Stoolontwerper Sori Yanagi of een oerdegelijke minimalistische prullenmand. Dit is een kleine goudmijn aan spullen waarvan je niet eens wist dat ze bovenaan je verlanglijst flikkerden tot je ze hier ontdekte. Doe overigens geen moeite om Quelcirque op internet te vinden. Wijckmans heeft bewust geen website of social media-pagina’s – mooie dingen mogen verborgen blijven. Haar wereld ontdek je alleen door erin te stappen.

The Hoxton
The Hoxton © National

Onderrichtsstraat 89, 1000 Brussel, www.quelcirque.be

Daniel Ost

Gelauwerd met prijzen en internationale projecten is Daniël Ost ontegensprekelijk een van de beste bloemisten ter wereld, maar dat is hoegenaamd niet de enige reden om de Daniel Ost-boetiek in de Koningsstraat 13 een bezoekje te brengen. Uitgestalde verse snijbloemen in soorten die je nog nooit zag en overal uitgestalde wolkjes van kleurrijke boeketten gaan hier gegarandeerd met je aandacht aan de haal gaan, maar vergeet vooral niet om je ogen ook de kost te geven met de architectuur en de plafondschilderingen van dit pand. Het golvende mahonie houtwerk van de etalage verklapt eigenlijk al dat dit nooit zomaar een winkel was. Het gebouw werd in 1896 ontworpen door Paul Hankar, een van de zwaargewichten van de Belgische art nouveau, voor toenmalig hemdenmaker A. Niguet. De etalage – een ‘winkelpui’, volgens het jargon – is een van de laatste en best bewaarde in zijn genre.

Chandigarh
Chandigarh © National

Nog leuk om te weten: de speciaalste bloemen in het assortiment van deze hofleverancier, arriveren meestal vanaf dinsdag.

Koningsstraat 13, 1000 Brussel, www.danielost.be

Bargello

Op het Bevrijdersplein geldt één wetmatigheid: zodra de eerste zonnestralen doorkomen, lopen de terrassen van horecazaken zoals Caberdouche en Basils vol, maar is het bij Bargello nog drukker. Iedereen die weet wat de beloning is, staat zonder morren in de rij. In deze zaak die eerst in Luxemburg opende, wordt ijs naar Italiaanse traditie geserveerd: licht, smeuïg en zit tjokvol topingrediënten. Denk aan gelato met pistachenootjes uit Bronte, of hazelnoten uit Piëmonte, mokka die naar een in Milano gemaakte espresso smaakt, sorbets met vers fruit en een klein maar heerlijk assortiment vegan smaken. Nog een belangrijk detail: de getrainde ijsscheppers hanteren hier geen bolletjesschepper, maar een spatel. Daarmee schrapen, draaien en plooien ze genereuze gulpen ijs die zacht in je hoorntje of potje ploppen. Of op je brioche, want ook die zijn sinds kort verkrijgbaar: wie die combinatie met ijs absurd vindt, weet duidelijk nog niet waarover ie spreekt.

Daniel Ost
Daniel Ost © National

Vrijheidsplaats 5, 1000 Brussel, www.bargellobruxelles.business.site

Chandigarh

Chandigarh is misschien wel het mooiste Indiase restaurant van België. De naam refereert naar de Brutalistische stad die in 1953 werd gebouwd in Noord-India en die geldt als een van de meest tot de verbeelding sprekende projecten van Le Corbusier. In de appreciatie van veel Belgen voor de Zwitserse architect en dat huzarenwerk zag oprichtster Shreya de perfecte link voor haar gelijknamige restaurant, dat zoals de stad kleurrijk en toch eenvoudig moest zijn. In India is het de gewoonte om met voorhanden zijnde verse ingrediënten een uitgebalanceerde maaltijd, een thali, te bereiden. Het restaurant volgt hetzelfde concept: één menu dat bestaat uit kleine gerechten, steeds vegetarisch, altijd gebalanceerd volgens de ayurvedica. Laat, net als de meeste Indiase families, de traditionele lage tafeltjes op de eerste verdieping aan je voorbij gaan, zodat je op het gelijkvloers ten volle van het interieur kunt genieten.

Cantina Valentina
Cantina Valentina © National

Onderrichtsstraat 63, 1000 Brussel, www.chandigarh.be

La Piola Pizza

Elke pizzaiolo weet dat de kwaliteit van je pizza staat of valt met de oven waarin het deeg al dan niet tot zijn meest knapperige recht kan komen. Net over de Kleine Ring, op een boogscheut van de Bevrijderswijk en net voorbij de legendarische Miranoclub met haar ooit draaiende dansvloer, heb je het Sint-Joostplein. En daar heeft Carmine Leone een uit de kluiten gewassen pizzaoven in zijn restaurant La Piola Pizza gebouwd. Dat, in combinatie met een hoge kwaliteitsstandaard voor zijn ingrediënten en mooi gegist deeg, leverde de bescheiden pizzeria met eenvoudig houten interieur een plek op nummer 34 op in de lijst van 50 beste pizzeria’s ter wereld. U kan het al raden: wie wil proeven van de Marinara, Margherita of Amatriciana, reserveert het best op voorhand.

© National

Sint-Joostplein 8, 1210 Sint-Joost-ten-Node, www.lapiolapizza.com

Cantina Valentina

Het restaurant is nog niet geopend, maar staat nu al hoog op de verlanglijst. Omdat het Peruviaanse keuken is en die omwille van veel meer dan de ceviche the next big thing is. Omdat Cantina Valentina ín The Hoxton opent en de hotelketen om moderne culinaire keuzes bekendstaat. En vooral omdat de awardwinnende chef Adam Rawson het menu samenstelde. De Brit werd in 2015 tot Chef of the Year verkozen, terwijl hij de keuken van het Londense Pachamama runde, waar hij al met Peruviaanse smaken experimenteerde. Ook voor The Standard, die andere hippe Britse hotelketen zette hij restaurants op, en nu brengt hij Brussel zijn moderne versie van traditionele Peruviaanse gerechten als anticuchos (vleesspiesjes), carapulca (een gerecht met gedroogde aardappelen), een stevige waaier aan ceviches en zijn favoriet: knapperige kippendij op een bedje van geroerbakte rijst. Doorspoelen doe je met een huisgemaakte pisco sour.

Bargello
Bargello © National

Victoria Reginaplein 1, 1210 Sint-Joost-ten-Node, www.thehoxton.com

Kiosk Radio

Sinds de onlineradio Kiosk Radio vanuit een houten hutje in het Warandepark uitzendt, is het park veel meer dan een verplichte tussenstop voor nieuwsgierige toeristen onderweg naar het Koninklijk Paleis voor een selfie. Binnen de kortste keren maakte de radio naam als dé streamingzender om verschillende stromen binnen de Belgische alternatieve muziekwereld te ontdekken. Barst hier de ene keer onder de laatavondzon een housefeest los, dan kun je hier overdag evenzeer een koffie of een frisse pint drinken, en gelijk genieten van zowel opkomende jonge dj’s als gevestigde waarden. Rond houten tafeltjes waarop dansend licht van tussen de loofbomen valt, is het hier de hele week een gezellig komen en gaan van zowel jongeren, oudere muziekliefhebbers met in de zon spelende kinderen als aperitievende expats. Dat Radio Kiosk voor een interessante influx van de lokale muziekscene kan zorgen, heeft ook The Hoxton begrepen dat tijdens de opening met de radiomakers samenwerkt.

Kiosk Radio
Kiosk Radio © National

Paleizenplein 10, 1000 Brussel, www.kioskradio.com

En ook nog

Ballroom Gallery

Een recente hedendaagse kunstgalerie en een joint-ventureproject waarvoor de Antwerpse galerieën DMW Gallery en Base-Alpha Gallery de krachten bundelden.

Koningsstraat 119/123, 1000 Brussel, www.ballroomgallery.be

Brian Joyeux

Deze toppatissier weet dat de hemel verstopt zit in een perfecte eclair, de ontdekking van een cannelé of een nazinderende croissant.

Congresstraat 13, 1000 Brussel, www.brianjoyeux.be

My Little Cup

Kleine specialitycoffeezaak met een mooi assortiment aan allerhande slow coffees, thee en mooi servies.

IJzerenkruis 53, 1000 Brussel, www.mylittlecup.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content