Hoffelijk horlogedragen in 9 tips

Op een chic feest hoef je geen horloge te dragen en wie professioneel indruk wil maken, komt altijd tien minuten te vroeg. Deze en nog acht andere etiquetteregels neem je best even door alvorens de pols aan te kleden.

1. Er zijn tijden dat je geen uurwerk draagt

Feestelijkheden waarbij de uitnodiging verzoekt dat je in white-tie-dresscode op het appel verschijnt, zijn het neusje van de zalm. Denk: witte strikken, kostuumjasjes met achterflappen. en over de marmervloer glijdende galajurken. De dresscode duikt in het Verenigd Koninkrijk vaker op dan in continentaal Europa, waar die vooral voor staatsbanketten is voorbehouden. Maar stel dat er toch een uitnodiging in de brievenbus belandt, houd uw mooie uurwerk dan toch maar thuis, want die zijn voor vrouwen én mannen uit den boze.“White-tie-kostuumjasjes hebben zelfs geen binnenzakje om een uurwerk in op te bergen”, zegt etiquette-expert Brigitte Balfoort: “Wanneer het echt feest is, staat de tijd stil.”

Kom nooit te laat, tenzij op een etentje bij vrienden. Je host ruimt misschien nog snel op.

2. Wie het mechanische horloge past, slage het aan

Automatische horloges winden zich op met de kinetische energie van je eigen beweging en zijn in die zin stappentellers avant-la-lettre. “Wanneer je een automaat ’s nachts weglegt, laadt die niet op”, legt Eggerding uit. “De meeste hebben een gangreserve van tussen 22 en 38 uur waarmee het uurwerk zonder beweging nog verder kan. Wie kantoorwerk, en dus weinig beweging, met slapen afwisselt, zit al snel door dat gangreserve. We krijgen wel eens bijna nieuwe uurwerken binnen waarvan de klant een defect vermoedt, maar dan blijken ze te weinig te bewegen.” Zijn tip? “Elke ochtend geef ik tien slagen aan de kroon om het gangreserve extra op te winden, zodat mijn uurwerk nooit achterloopt.”

3. Niet elke gelegenheid vereist hetzelfde uurwerk

Ook al worden de trends extravaganter, sommige horloges lenen zich beter tot bepaalde situaties dan anderen. Niels Eggerding is de CEO van het Zwitserse Frederique Constant: “Door de vlakkere case past een dress watch met lederen bandje makkelijker onder een shirt, wat dan weer gekleder, zeg maar zakelijker staat.” De dress watch staat naast een bredere categorie van sportievere horloges die vaak historisch evolueerden vanuit militaire noodzaak bij de luchtmacht en de marine. Wie vandaag gaat sporten, kiest beter voor een sportief exemplaar, vindt Oliver van Lanschot, de CEO van het Zwitserse Alpina:“Mét rubberbandje. Dat kun je makkelijker aanspannen dan een stalen band.”

4. Er zijn tijden dat je vooral niet naar je uurwerk kijkt

Kevin Strubbe was ooit de butler van koning Filip, toen die nog prins Filip heette. Vandaag organiseert hij workshops in gastvrijheid en beleefdheid: “Tijdens trainingen, draag ik geen uurwerk en leg ik mijn smartphone niet op tafel maar zorg ik er voor dat ik op een klok kan kijken zonder dat het deelnemers opvalt. Timing is belangrijk, maar ik wil niemand het gevoel geven dat de tijd erop zit.” Strobbe herinnert zich een hoteldirecteur die het daar niet al te nauw mee nam: “Door onophoudelijk zijn uurwerk te bekijken, gaf hij de indruk dat zijn tijd belangrijker was dan die van de andere mensen in de ruimte.” De vuistregel is eenvoudig: de persoon die tegenover je zit, verdient altijd het meeste aandacht.

5. Kom altijd op tijd, ook al wil dat niet altijd hetzelfde zeggen

“Stiptheid is de beleefdheid van koningen”, luidt het gezegde volgens Brigitte Balfoort. Zelfs royals moeten op tijd zijn. “Dat impliceert dat we, willen of niet, de tijd in de gaten moeten houden.”

De uitdaging bij “op tijd zijn”? Het is niet zo eenduidig als het lijkt. Vandaar volgende kanttekeningen van Kevin Strubbe. Professioneel op tijd zijn, is eigenlijk beter tien minuten te vroeg zijn. “Het toont dat het je het menens is en dat je de anderen hun tijd respecteert.” Bij vrienden mag je – enkel in het geval van een huiselijk etentje! – tot tien minuten te laat komen. Kom te vroeg en je host is misschien nog in allerijl aan het opruimen. “Dat kan dan weer stresseren.”

6. Voor sommige vragen is het nooit het juiste moment

Vraag een connaisseur vooral niet of ze een quartzhorloge dragen, aldus Niels Eggerding van Frederique Constant: “Liefhebbers gaan op zoek naar mechanische horloges, liefst van merken die in-house movement maken en alles van design tot productie en assemblage zelf doen.” Naar prijzen vragen is altijd not done, vindt Arnaud Wittmann van de Brusselse juwelierszaak De Greef: “Zo’n uurwerken houden de ambachten in stand. Bij Patek Philippe werken tot 2.000 mensen. De productie kan soms tot wel een jaar duren, vandaar de vaak hoge prijzen.” Maar stel gerust vragen, vindt Kevin Strubbe: ‘Zeker bij mannen, die hebben vaak niet veel accessoires om te complimenteren. Kostbaar of doodgewoon, aan een uurwerk hangt vaak toch een mooi verhaal.”

7. Weet hoe je een uurwerk om de pols draagt

Of je een horloge links of rechts draagt, heeft vooral te maken met je dominante hand. Een links gedragen uurwerk stoort een rechtshandige niet tijdens het schrijven, en visa versa. Op welke pols je de tijd leest, is dus een persoonlijke keuze. Wel belangrijk is dat het uurwerk steeds tussen het knobbeltje van je pols en de basis van je hand zit, volgens Niels Eggerding: “Je uurwerk mag wel over dat vlakke deel van de pols bewegen, maar dat het kan draaien, heb je liever niet. Zo riskeer je meer stoten en dus meer slijtage.”

Wat met twee uurwerken dragen? “Tenzij je salesvertegenwoordiger voor twee merken bent, zie ik daar het nut niet van in.”

8. Een goed uurwerk vereist goede zorgen

Het controversiële aan de horloge-industrie is volgens Niels Eggerding dat een goedkoop horloge op een batterijtje vaak meer verdraagt meer dan eentje van 15.000 euro. “Hoe duurder, hoe complexer, hoe voorzichtiger je moet zijn. Een uurwerk is vaak amper groter dan een muntstuk van twee euro. Het bevat 250 perfect op elkaar aangesloten onderdelen, moet dag en nacht correct lopen en liefst brengen we het niet te vaak binnen voor service, terwijl het doodnormaal is een auto of e-bike na zes maanden al op onderhoud te sturen.” Hij raadt dan ook een rigoureuze uurwerkhygiëne aan. Driejaarlijks onderhoud. ’s Avonds uitdoen om extra slijtage te vermijden. En nooit wandelend aandoen, een val van meer dan 30 cm is meestal schadelijk.”

9. Soms hebben horloges hun tijd gehad

Ook uurwerken zijn volgens Olivier van Lanschot van Alpina onderhevig aan trends, zij het in hetzelfde slakkengangetje waarmee jeans van olifantenpijpen naar skinny evolueerde. De CEO haalt de Alpiner Extreme als voorbeeld aan: “Toen we die in 2005 lanceerden was de case van 48 mm extreem groot. Bij de herlancering in 2022 is de case 41-42 mm: smaller, gemakkelijker op verschillende polsen.”

Interessant: het evolueren van die trends schrijft Arnaud Wittmann van juwelierszaak De Greef mede toe de nieuwe afzetmarkten. De bulky horloges van de jaren tweeduizend vielen samen met de opening van de Russische markt. “Ineens was alles mogelijk en was er geen limiet. Toen kwamen de Aziatische jaren met kleinere, geraffineerde uurwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content