Brain food: Prinses Delphine kan altijd en overal genieten van een straffe ‘motivational quote’

©  Love Imperfection, Maasmechelen Village, photographer Wim Van de Genachte

Prinses Delphine van Saksen-Coburg blikt niet graag nostalgisch terug. “Ik geloof niet in wachten. De toekomst is niet somber!”En dat is haar kunst ook allerminst.

What is to come, is better than what was

“Dat is een zin waar ik ooit een enorme tentoonstelling heb rond gemaakt. Geen idee wie de zin heeft bedacht. Ik heb hem gespot op de borstkas van een meneer. Ik houd van motivational quotes, ook als ze niet van een Griekse filosoof komen en gewoon op een T-shirt staan” (lacht).

De film Sliding Doors heeft me een belangrijke les geleerd over het leven

“Een vrouw, gespeeld door Gwyneth Paltrow, staat op het perron op de trein te wachten. In het ene leven stapt ze in. In het andere mist ze hem. Het verhaal stelt niet zoveel voor, maar het belang van timing is me bijgebleven. Hoe je op een moment tegen een mislukking aanloopt, terwijl precies hetzelfde twintig jaar later wél werkt. Dat is timing, dynamisch en hoopvol, helemaal anders dan toeval.”

De podcast van Lewis Howes is een aanrader

“Ik beluister hem vaak terwijl ik aan het werk ben in mijn studio. Hoe hij erin slaagt machtige mensen te interviewen! Mannen – want meestal zijn het mannen – met geld en invloed zijn vaak vlak en vervelend, maar bij hem laten ze hun kwetsbare kant zien. Ik herinner me vooral de aflevering met Sara Blakely, de ondernemer achter Spanx. Ik heb hoegenaamd niks met shapewear, maar die vrouw was zo fris en grappig!”

Landschappen inspireren me niet

“Afgelopen zomer ben ik een week naar Zwitserland geweest. Daar hebben we in de bergen gewandeld, wat mijn gedachten zuiverde. Mijn god, wat waren die uitzichten mooi, veel te mooi om inspirerend te zijn. Ik zou ze van mijn leven niet kunnen evenaren met mijn kunst. (lacht). Discussies aan tafel, die zijn inspirerend.”

Mode kan me een goed gevoel geven

“De theatrale, kleurrijke ontwerpen van Tom Van der Borcht maken me altijd vrolijk. Vaak zijn het ook glitters die het hem doen. Ik wist lang niet waarom, maar blijkbaar roepen glitters onbewust water op, en het licht dat erop valt. De zee is natuurlijk de klassieker van de glitters. Maar net zo goed word ik rustig van de reflecties in een zwembad.”

Ik heb geen tattoos, maar ‘1, 2, 3, Action!’, zou wel een goede zijn

“Vol betekenis en tegelijk vederlicht, precies dat wat je nodig hebt wanneer je verdrietig bent. Komaan, doe er wat aan. Ik heb een werk dat Never Give Up heet. Een van de zinnetjes in het gedicht is: ‘Don’t self destruct. Never give up. Try to reconstruct. ‘ Dat bedoel ik. Laat je niet opeten door je eigen verdriet. 1, 2, 3, Action!”

Jetset zou een grote rol kunnen spelen in mijn leven, maar eigenlijk hou ik veel meer van routine

“Een simpel systeem van vroeg gaan slapen, kinderen naar school brengen en hard werken, ligt me het beste. Noem het maar saai. Als ik ga joggen, volg ik ook altijd dezelfde route. Geen sprake van dat ik ooit een onbekend weggetje zou uitproberen. Mijn oriënteringsvermogen is er te klein voor. Ik zie de koppen al: Delphine is zoek! Joggend een shortcut genomen en nooit meer teruggezien” (lacht).

Delphine van Saksen-Coburg (55)

1968 Geboren in Ukkel

1975 Verhuist naar Londen

1991 B.A. (Honours) aan de Chelsea School of Art, Londen

1992-2003 Kunstenaar in de Great Western Studios, Londen

1999 Eerste solotentoonstelling, in l’Equipe Anglaise, Londen

2003 Verhuist naar Ukkel

2016 Eerste modecollectie Wearable Art

2020 Titel Prinses van België, erkend door koning Albert II

2023 Curator 13 opkomende designers, The Creative Club, Maasmechelen Village

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content