Een dag in het hippe Londense modedistrict Carnaby Street: enkele aanraders
Carnaby Street was ooit het epicentrum van al wat hip was in Londen, maar ook vandaag is de wijk nog springlevend. Waar moet je zijn om te winkelen, te eten en te drinken? Wij nemen je bij de hand.
‘Make love, not walls’ prijkt er op één van de gevels van een lokale boetiek. We zijn Carnaby Street nog maar net binnengewandeld, maar het is al snel duidelijk dat deze hippe modewijk in het Londense West End er zo haar eigen agenda op nahoudt.
‘Het hoogtepunt van het wereldberoemde modedistrict Carnaby Street lag in de jaren zestig’, schreef modejournalist bij Knack Weekend Wim Denolf in zijn verslag over de wijk. Toen rolde Carnaby Street bij de Britse whizzkids vlot over de tongen, en ook internationaal wisten modeliefhebbers de wijk zonder veel aarzelen aan te duiden op de kaart.
Modebewuste jongeren vonden er betaalbare parka’s, afgewassen denim en bell-bottoms, maar ook de Britse muziekpers (New Music Express, Smash Hits en The Face) was verzot op de plek en vestigde er haar kantoren. Bovendien wemelde het er van de beroemdheden, wat voor sommigen al genoeg aas was om naar de wijk af te zakken.
Vandaag is het heel wat rustiger in Carnaby Street. De straten zijn nog steeds autovrij, maar dat is niet meer om een drummende mensenmassa veilig te stellen. Sterker: wie een hele namiddag de airconditioning heeft getrotseerd in grote modefilialen op het hyperdrukke Oxford Street, kan in Carnaby Street eindelijk weer opgelucht ademhalen. Je kan er terecht voor grotere merken als Nike en Levi’s maar vindt er gelukkig ook minder alom bekende concept stores. Kortom, de wijk mag dan een pak braver zijn dan weleer, ze bulkt nog steeds van de eigenheid. Enkele aanraders.
Hier winkel je
Paul Smith
Paul Smith wordt wel vaker neergezet als de coolste modeontwerper van Groot-Brittanië. Dat maakt het zeker de moeite om één van zijn dertien winkels in Londen te bezoeken, al krijg je er in de vestiging in Carnaby Street de zogenaamde custom jeans service bij, waardoor je een gamma van jeans op maat kan laten maken. Verder kan je in de winkel zowat alles kopen om een hele outfit mee samen te stellen: van T-shirts en truien tot broeken en zelfs portefeuilles. (Adres: 46 Beak Street)
Pretty Green
De muzikale invloeden zijn zelfs vandaag nog merkwaardig hard te voelen in Carnaby Street. Pretty Green is daar enkel een zoveelste voorbeeld van. De winkel zwaaide de deuren open in 2008 onder leiding van Liam Gallagher van Oasis, en hangt eenvoudige en tijdloze kledingstukken met een moderne twist aan de rekken. Die items zijn steeds onderverdeeld in twee categorieën: green label en black label. Green label bundelt de betaalbare stukken, terwijl black label een selectie maakt van enkele verfijndere (en dus duurdere) items. (Adres: 57 Carnaby Street)
Albam
De kanariegele gevel van Albam is net het tegenovergestelde van wat Albam in de winkel aan de man probeert te brengen: eenvoudige maar verfijnde kleding voor heren. Je kan er ook een paar handgemaakte schoenen op de kop tikken, maar verder is de winkel vooral geschikt om je stapel met basics aan te vullen. (Adres: 23 Beak Street)
Hier eet je
Antidote
Een restaurant en een wijnbar die het menu op de kaart even gezwind veranderd als haar selectie van wijnen. Je kan er buiten zitten op het terras, maar op de benedenverdieping werd ook plaats gemaakt voor een kaas- en charcuteriebar. Wij weten het wel. (Adres: 12a Newburgh Street)
Dehesa
Snak je zelfs tijdens je trip in Londen naar de buitenlandse keuken? In Dehesa krijg je gerechten voorgeschoteld die gebaseerd zijn op de Spaanse en Italiaanse keuken. (Adres: 25 Ganton Street)
Wright Brothers Soho
Deze zaak serveert vooral vis met een Aziatische twist, maar we kunnen onmogelijk schrijven over Wright Brothers Soho zonder hun oesters te vermelden. Elke dag kan je er voor één pond oesters eten van 12u tot 13u. (Adres: Kingly Street 13)
Hier drink je
Soho Grind
Soho Grind is een espresso- en cocktailbar die bekend staat voor de exclusieve koffieblend die speciaal voor Soho gemaakt werd – de Shoreditch Grind House Espresso Blend. Je kan er overdag naast koffie en thee ook gebak en muesli bestellen, die je ‘s avonds dan weer omruilt voor cocktails en spirits. (Adres: 19 Beak Street)
Cahoots
Cahoots is gevestigd in een ondergronds metrostation en katapulteert haar tooghangers terug naar 1940. De bar haalde haar inspiratie bij de sterren van weleer en bootst een tijd na van toen de oorlog nét begon en inwoners van Londen massaal beschutting zochten in metrostations. Cocktails, gin en London ale zijn er te drinken in mokken, heupflacons en vintage melkflessen. (Adres: 13 Kingly Court)
Ain’t Nothin’ But the Blues Bar
Je kan naar deze blues bar afzakken voor live muziek op elke dag van de week. De programmatie verandert voortdurend en kan je volledig bekijken op hun website. (Adres: 20 Kingly Street)
Praktisch: Met de Eurostar reis je in pakweg twee uur van Brussel naar hartje Londen. Tickets zijn beschikbaar vanaf 39 euro voor een enkel reis vanuit Brussel en vanaf 50 euro vanuit elk ander Belgisch station. Raadpleeg het online platform Eurostar Snap snap.eurostar.com voor de goedkoopste tickets.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier