De comeback van hennep: waarom de plant veel meer is dan cannabis

© iStock
*  

De industriële variant van hennep is aan een opmars bezig dankzij de heilzame werking ervan en het gebruik in heel wat bedrijfssectoren.

Naast recreatieve hennep – ja, dat is die waar je high van wordt – bestaat er ook een industriële variant, en laat die nu net aan een opmars bezig zijn. Als het THC-gehalte (tetrahydrocannabinol, een psychotrope stof) van de plant lager ligt dan 0,2%, mag je ‘m klasseren in de categorie van de industriële hennep. Die is legaal en wordt geprezen om de bijzondere kwaliteit van zijn steel, bloemen, bladeren en zaadjes.

De buitenzijde van de steel bestaat uit een uiterst sterke vezel die wordt gebruikt bij de productie van papier, kleding en zelfs koetswerk. Binnenin zit de zogenaamde hennepscheven. Die is veel buigzamer en is erg gegeerd om onkruid te bestrijden op tuin- of parkpaden, als kattenbakvulling die uiterst geschikt is om geurtjes te absorberen en als isolatiemateriaal voor gebouwen. De bloemen en bladeren zijn dan weer een graag geziene gast in de vorm van thee en andere kruidenmengsels. De zaden kunnen perfect dienen als aas bij het vissen, maar ze zijn ook een onuitputtelijke bron van voedingsstoffen en worden tot hennepolie geperst. Kortom, elk deel van de plant dient wel ergens voor.

Het gebruik van hennep is niet nieuw. In de Verenigde Staten werd het in 1937 met de Marihuana Tax Act verboden, tot het in 1942 weer in de legeruitrusting werd toegestaan. De Amerikanen hebben altijd een nogal tumultueuze relatie met hennep gehad. Onder druk van de lobby’s van de chemische en aardolie-industrie is het telen van hennep sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog opnieuw verboden ten voordele van alternatieven als katoen, nylon en houtpulp.

De comeback

Tegen 2020 willen we tussen 800 en 1.000 hectare hennep verbouwen.

Robert Masson

In tal van landen en sectoren overal ter wereld wordt hennep nu – op een gereglementeerde en milieuvriendelijke manier – herontdekt. Hennep telen, kan immers zonder pesticiden, onkruidverdelgers of schimmelwerende middelen. Ook in België maakte de hennepteelt in 2012 een nieuwe start en besloeg in 2017 al zo’n 475 hectare, voornamelijk in Wallonië. Robert Masson, van de landbouwcoöperatie Belchanvre: ‘Tegen 2020 willen we tussen 800 en 1.000 hectare hennep verbouwen en zo onze ontvezelingsmachine echt rendabel maken.’

Gezien de lokale en milieuvriendelijke productie is hennep een erg aantrekkelijk isolatiemateriaal. Helaas is het vrij duur, zeker in vergelijking met andere milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals houtvezel. Dat zet momenteel nog een rem op het gebruik ervan’, vertelt Aurélie Piette van het architectenkantoor helium3.

In de voedings- en cosmeticasector zien we dan weer de hennepolie opduiken, een superfood tjokvol positieve eigenschappen, die in de meeste diëten past omdat het vegetarisch, veganistisch en glutenvrij is. Sophie Trenteseaux, oprichtster en zaakvoerster van het concept Makesenz: ‘In onze workshops proberen we zoveel mogelijk hennepolie te gebruiken. Ten eerste omdat die hier in België wordt geproduceerd, maar ook omdat hennepolie rijk is aan vetzuren en de celvernieuwing van de huid aanmoedigt. Daardoor is ze een uitstekend alternatief voor wilderozenolie, die veel zeldzamer is. Ten slotte stimuleert ze ook de microcirculatie en verzacht ze rode vlekken zoals couperose.

Een originele conceptstore

Hennepolie heeft een perfecte omega 3/omega 6-verhouding en helpt zo om slechte cholesterol onder controle te houden.

Sébastien Moray

Romy Di Donato en Sébastien Moray, partners in de zaak en in het leven, openden begin april Chez Marie-Jeanne in Luik. In deze verrassende – om niet te zeggen bedwelmende – conceptstore vind je niet alleen interieurdecoratie, kleding en accessoires, maar ook schoonheidsproducten en delicatessen. En dat alles gemaakt met hennep.

Romy Di Donato en Sébastien Moray, partners in de zaak en in het leven.
Romy Di Donato en Sébastien Moray, partners in de zaak en in het leven. © Benjamin Leveaux

Bij de paradepaardjes prijken het audiogamma House of Marley, het linnengoed van Couleur Chanvre, het Marie-Jeanne-bier dat in de brouwerij Grain d’Orge in Hombourg is gebrouwen en brood van de ambachtelijke bakkerij au Four et au Jardin. Achter in de winkel vormen enkele tafels en stoelen in hennep een gezellig hoekje waar je van een biologische Marley Coffee kan genieten of van de heerlijke recepten van Sébastien, zoals een slaatje met hennepzaden of gebak op basis van hennepbloem.

‘Hennepolie heeft een perfecte omega 3/omega 6-verhouding en helpt zo om slechte cholesterol onder controle te houden. Om haar heilzame eigenschappen te behouden, moet je ze koud gebruiken’, legt Sébastien uit. Romy, die van opleiding industrieel ontwerpster is, heeft enkele mooie projecten in het vooruitzicht: ‘Ik wil graag een collectie voorwerpen voor dagelijks gebruik op basis van hennep ontwerpen en nauwer gaan samenwerken met de weefster Fleur de Lice. Mijn doel is om een heel gamma aan producten aan te bieden aan een lagere prijs dan dat je ze in de winkel vindt.’

Wie een duik in de wereld van de hennep wil nemen, kan van dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur, terecht in Chez Marie-Jeanne, rue de la Cathédrale 37 in 4000 Luik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content