Yuri Vandenbogaerde van Wasbar en Chez Claire: ‘Soms moet je aan het geld durven denken’
In deze rubriek bevragen we gedreven ondernemers wekelijks over hun ervaringen carrière en stijl. Deze week: Yuri Vandenbogaerde, de helft van het ondernemersduo achter de succesvolle eetconcepten Wasbar en Chez Claire.
Het is inmiddels drie jaar geleden dat Yuri Vandenbogaerde en zijn (zaken)partner Dries Henau ‘hun’ Wasbar verkochten, maar voor het duo gaat het nog steeds ontzettend hard. Eerder dit jaar openden ze Chez Claire, een nieuw eetconcept gevestigd in Antwerpen en Gent, waar luxueuze eclairs vlot over de toonbank gaan. ‘We werken elke dag, maar daardoor is het ook elke dag een beetje weekend.’
Hoe kleed jij je voor je job?
YURI VANDENBOGAERDE: Ik heb niet echt een uniform dat ik moet dragen, dus ik doe daar mijn goesting mee. Je gaat me nooit in een short betrappen, maar een hemd met lange mouwen of zelfs een T-shirt kan dan weer wel. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn outfit comfortabel is. Er is een periode geweest waarin ik altijd opgekleed naar klanten ging, maar ik voelde me dan nooit écht op mijn gemak. Toen dacht ik: mensen willen met ons samenwerken omwille van wat we kunnen, niet omdat ik toevallig een mooi hemd draag.
Hoe combineer je werk en privé?
VANDENBOGAERDE: Op een hele niet-traditionele manier. Dries en ik doen alles samen, we zijn ook getrouwd. Er zit dus niet echt een scheidingslijn tussen werk en privé. Onze beste ideeën komen vaak ‘s avonds als we samen in de zetel zitten. Dan zou het vreemd zijn om te zeggen: daar gaan we nu niets mee doen.
We hebben anderzijds ook geen kantooruren waardoor we niet stipt om negen uur op bureau hoeven te zitten. Als er niets dringend op de agenda staat, genieten we soms graag nog wat langer van een tas koffie ‘s ochtends. We werken elke dag, maar daardoor is het elke dag ook een beetje weekend.
Ben je soms bewust offline?
De ultieme luxe? Een dag waarop er geen problemen moeten worden opgelost.
VANDENBOGAERDE: Ik doe dat meer en meer, want al die sociale media begonnen wat veel te worden. Dat is een moeilijke balans, want als je mensen wil tonen hoe je die kanalen moet gebruiken, moet je natuurlijk ook zelf weten hoe ze werken. Ik voel de druk gelukkig veel minder om dagelijks iets op Instagram te plaatsen opdat je niet uit het collectief geheugen van je volgers verdwijnt. In 2016 had ik een dip en daardoor ben ik meer gaan stilstaan bij wat ik echt belangrijk vind in het leven, en wat er uiteindelijk niet toe doet.
Wat is voor jou de ultieme luxe?
VANDENBOGAERDE:Voor mij is dat een dag waarop er geen enkel probleem moet worden opgelost. Dries en ik hebben twee bedrijven in compleet verschillende sectoren, dus er is geen dag waarop er geen telefoontje of mail binnenkomt met iets dat in het honderd loopt. Zo’n kleine fout kan soms genoeg zijn om je echt uit je vibe te sleuren.
Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?
VANDENBOGAERDE: Ik wil later gewoon het gevoel hebben dat wat ik heb gedaan, ook op professioneel vlak, iets heeft veranderd voor iemand. Klinkt ik heelHare Krishna nu? (lacht)
Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?
Op de barricaden staan en iets in verandering brengen is niet gemakkelijk, en vaak ben jij het dan niet eens die er de credits of het geld voor krijgt.
VANDENBOGAERDE: Dries en ik vinden het allebei heel leuk om mensen een job te geven en ik vind het ook fijn om de rol van mentor op mij te nemen. Als iemand iets verkeerd doet, wil ik die persoon niet uitkafferen maar net uitzoeken hoe we het de volgende keer beter kunnen aanpakken. Ik wil niet micromanagen maar begeleiden. Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen verantwoordelijkheid geeft, dat ze die dan ook sneller zullen opnemen.
Wat is de meest waardevolle carrièreles die je ooit kreeg?
VANDENBOGAERDE: Dat het niet altijd een voordeel is om vóór te zijn op dingen. The second mouse gets the cheese. Op de barricaden staan en iets in verandering brengen is niet gemakkelijk, en vaak ben jij het dan niet eens die er de credits of het geld voor krijgt. Het is niet verkeerd om af en toe aan het geld te denken. Je kan niet alles veranderen in de wereld en de dingen die je uit idealisme doet, moet je kunnen afwisselen met dingen waarvoor je een factuur kan sturen zodat je het einde van de maand haalt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier