Radiopresentatrice Annelies Moons: ‘Ik mis de tijd waarin ik radio kon maken in een joggingbroek’

© Joost Joossen

In deze reeks bevragen we bevlogen ondernemers over carrière en stijl. Deze week: Annelies Moons, radiopresentatrice bij Radio 1 en uitbaatster van het Antwerpse koffiehuis Buchbar. ‘Vorig jaar zei ik tegen mijn man: nu kopen we een bosgrond en gaan we in een boomhut wonen.’

Hoe kleed jij je voor je job?

Ik heb ooit in mijn joggingbroek radio gemaakt, hé. Nu gaat dat niet meer. Dat vind ik soms wel jammer.

ANNELIES MOONS: Dat hangt af van hoe ik me voel. In Buchbar hebben we een open keuken en sta ik een groot deel van de dag met mijn rug naar de klanten, dus dan is de enige vereiste dat ik broeken draag die hoog genoeg komen, zodat ik geen bouwvakkersreet heb. (hilariteit)

Als ik een uitzending op verplaatsing heb, zorg ik er natuurlijk voor dat ik wat degelijker gekleed ben en laat ik mijn jeansbroek in de kast liggen. Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met al die vestimentaire eisen. Tegenwoordig word je ook gefilmd wanneer je op de radio moet presenteren. Ik heb ooit in mijn joggingbroek radio gemaakt, hé. Nu gaat dat niet meer. Dat vind ik soms wel jammer.

Hoe combineer je werk en privé?

MOONS: In de meest letterlijke zin. Mijn werk en privé loopt ongelofelijk hard door elkaar, en zeker binnen de muren van Buchbar. Omdat we het vaak zo druk hebben, komen mensen naar daar om ons te zien. Het is een soort tweede living geworden en ironisch genoeg zie ik sommige mensen nu vaker dan vroeger.

Maar het is zeker nooit vanzelfsprekend geweest om die balans op te maken. Ik heb al een burn-out achter de rug, dus ik denk veel na over hoe ik alles combineer. Ik werk nu op een andere manier dan vroeger en ben me bewuster van wat me energie geeft en wat energie opslorpt. Voor Buchbar bak ik bijvoorbeeld heel wat dingen zelf, waardoor ik soms nog tot laat achter de oven sta. Maar wanneer iemand me de volgende dag een compliment geeft over de zelfgebakken cake, dan geeft me dat weer energie.

Ben je soms bewust offline?

Ik heb al een burn-out achter de rug, dus ik denk veel na over hoe ik werk en privé combineer.

MOONS: Dat vind ik nog altijd heel moeilijk. Als ik in bad ga, probeer ik mijn gsm buiten handbereik te leggen. Als ik dat niet doe, zit ik zelfs daar nog te scrollen en dat mag ik écht niet doen. Ik heb wel een app die registreert hoeveel je je smartphone op een dag gebruikt. Wanneer ik in Buchbar aan de slag ben, ben ik er sowieso ook niet mee bezig omdat het daar simpelweg te druk voor is.

Wat is voor jou de ultieme luxe?

MOONS: Rust! In de herfstvakantie trek ik met mijn man drie dagen naar een kot in het noorden van Nederland waar we geen verbinding of stromend water hebben. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan in Noorwegen en dat was zalig. Toen zei ik tegen hem: nu kopen we een bosgrond en gaan we in een boomhut wonen. We gaan ook regelmatig naar de sauna en het blijft mijn grote droom om ooit ergens te wonen waar ik geen enkel ander huis zie.

Bij Buchbar organiseren we één keer per de maand een bookdate. De ongesproken regel is dat je dan niet op je gsm zit te tokkelen. Dat is echt mijn favoriete sociale aangelegenheid: je bent met andere mensen samen, maar iedereen zwijgt en leest een boek.

Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?

MOONS: Ik denk niet dat dat iets professioneels is. Ik zou graag een zelfvoorzienende boerderij hebben waar wat varkens en kinderen rondlopen. Een plek waar het rustig is. En iemand zei me vorige week nog: jij interviewt mensen niet, je helpt hen om hun verhaal te vertellen. Daar was ik enorm door ontroerd. Dat wil ik in de toekomst dus ook graag blijven doen.

Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?

Ik zou graag een zelfvoorzienende boerderij hebben waar wat varkens en kinderen rondlopen. Een plek waar het rustig is.

MOONS: Door mensen te raken met iets. Op de radio is dat ook zo wanneer je mensen kan laten praten over een onderwerp dat tot voordien onderbelicht bleef, maar dat kan evenwel door iemand een goed boek aan te raden.

Wat is de beste carrièreles die je ooit kreeg?

MOONS: Dat, wanneer iemand je vraagt om ergens aan mee te werken, je dat niet te veel in twijfel moet trekken door de onzekerheid die onderhuids misschien speelt. Dat is onrechtstreeks een belediging voor de persoon die je vraagt. Ik had eigenlijk hetzelfde met dit interview. Ik dacht: ik? Een gedreven ondernemer? Dan heb je een bepaalde hoeveelheid zelfvertrouwen nodig om je daarover te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content