Kleur in huis

Hilde Francq © Karmen Ayvazyan en Enya Cornelis

Net zoals modeprofessionals zweren bij zwarte kleren, zo zijn ook beige interieurs populair bij designliefhebbers. “We zijn van nature te bang van kleur”, aldus experte Hilde Francq. “Ik wil thuiskomen in een huis dat rust uitstraalt”, zegt architecte Anouk Taeymans.

HILDE FRANCQ – THE LOVER

Hoe verklaar je de populariteit van beige?

HILDE FRANCQ. “We zien in onze trendrapporten al enkele jaren hoe wit wordt vervangen door wat wij ‘nieuwe comfortabele neutralen’ noemen: lichte tinten die warmer ogen dan puur wit en die aansluiten bij geel, roze, rood, blauw, groen of bruin. Ze hebben iets warms, iets zachts, iets gezelligs ook. Maar wat nog belangrijker is: die kleuren sluiten ook veel beter aan bij natuurlijke tinten. In de natuur is zelden iets wit-wit. Beige laat zich dan ook goed combineren met natuurlijke materialen als hout, natuursteen en glas. Die natuurlijke look is ontzettend populair, het is een soort nieuwe landelijkheid geworden: de strikken rond de stoelen zijn verdwenen, net als de rieten mandjes, maar de kalkverf, het verweerde hout en de zachte kleuren zijn gebleven.”

Lover Hilde Francq: ‘Waar ik een probleem mee heb, is dat beige massaal wordt ingezet als gemakkelijkheidsoptie, als de voorzichtige keuze

Wat is er mis met al die beige interieurs?

FRANCQ. “Wie de weloverwogen keuze maakt voor een monochroom interieur te gaan zonder kleur, moet dat vooral doen. Ik zie bij heel wat architecten prachtige uitwerkingen van zulke concepten. Vaak wordt daar het gebrek aan kleur goedgemaakt door bijzondere vormen of heel uitzonderlijke texturen en structuren in huis. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat beige massaal wordt ingezet als gemakkelijkheidsoptie, als de voorzichtige keuze. Ik maak nog wekelijks mee dat mensen tijdens mijn lezingen met open mond staren naar de kleurrijke interieurs die ik laat zien. Ze vinden het prachtig en worden er blij van. Maar ze zijn bang om dat thuis te doen. Een typisch Belgisch fenomeen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld is kleur in huis vanzelfsprekend. Hier bij ons wordt er te voorzichtig mee omgesprongen. De Belgische bescheidenheid manifesteert zich volop in de interieurs.”

Wat doet kleur met het gemoed?

FRANCQ. “Wetenschappelijke studies onderbouwen het idee dat kleur een positieve impact heeft op het gemoed. Geel, bijvoorbeeld, heeft een link met de zon en doet ons aan vakantie denken. De kleur geel heeft dan ook een heel positief effect op het gemoed. Blauw en groen hebben dan weer een rustgevend effect, omdat ze onze band met de natuur benadrukken. Dat soort effecten wordt almaar belangrijker, nu we als maatschappij geconfronteerd worden met een serieuze knauw in het mentaal welzijn. In ziekenhuizen, bijvoorbeeld, zien we steeds meer kleur opduiken, omdat ook daar duidelijk wordt dat er een effect is.”

Een kleurrijk interieur, hoe begint een mens daaraan?

FRANCQ. “Mensen associëren het woord ‘kleur’ vaak met heel felle tinten, maar wie onzeker is, kan het best beginnen met subtielere kleuren, of met kleur op plaatsen in huis waar je niet heel veel tijd doorbrengt. Verf de inkomhal eens in een donkere kleur, of kies voor iets opvallends in het toilet. Beginnen met enkele accessoires in kleur – zoals plaids, kussens, beddengoed of servies – kan ook een mooie stap zijn naar meer kleur in huis. Toch is er ook niks mis met een likje verf aan de muren. Er wordt veel te veel gewicht gegeven aan het verven van een muur. Het is maar verf. Wie de kleur beu is, overschildert die gewoon. Ook het beu worden van kleuren is een torenhoog cliché. Een neutrale tint kan je net zo snel beu worden als knaloranje. In mijn kantoor zijn de muren roze, paars en bruin geschilderd. Ik heb nog nooit gedacht om dat te gaan dempen. Telkens ik binnenkom, maakt mijn hart een klein sprongetje, en ik hoor hetzelfde van heel wat klanten die hier de eerste keer komen.”

Anouk Taeymans
Anouk Taeymans© Karmen Ayvazyan en Enya Cornelis

Wat zijn de kleurentrends voor volgend jaar?

FRANCQ. “We zien in onze rapporten duidelijk dat de klimaatproblematiek onze kleurvoorkeuren beïnvloedt. Het groen van de bossen en het blauw van de oceanen zullen de komende jaren heel belangrijk worden, ook in huis. Daarnaast zien we ook kleurencombinaties overwaaien uit de modewereld. Roze/rood is daar een mooi voorbeeld van. Je staat ervan versteld hoeveel rust die combinatie uitstraalt. Nog veel meer zelfs dan beige dat doet. Ook heel felle kleuren zijn aan een opmars bezig. Zij zijn gelinkt aan het rebelse dat we vandaag in de maatschappij voelen. Felle kleuren zijn een soort protest tegen het alledaagse leven. En vandaag ziet dat alledaagse leven er voor heel wat mensen niet zo rooskleurig uit.”

Hater Anouk Taeymans: ‘Men zegt vaak dat beige met alles combineerbaar is. Ik ben het daar volledig mee oneens. Het is een hele uitdaging om beige met andere kleuren te combineren

ANOUK TAEYMANS – THE HATER

Die voorliefde voor beige, is dat iets dat je altijd al hebt gehad of is dat gegroeid?

ANOUK TAEYMANS. “Ik spreek liever van zandkleur, of greige, en die voorliefde is de afgelopen twaalf jaar ongeveer gegroeid. Op mijn kot in Leuven heb ik zestien jaar geleden één muur in de slaapkamer fuchsia geschilderd en een andere in de keuken knaloranje.

“Ik word er lichtjes ongemakkelijk van wanneer ik eraan terugdenk, maar op dat moment vond ik dat een logische keuze. Twaalf jaar geleden ben ik dan naar Noorwegen verhuisd, om er te werken als architect. Prioriteit nummer 1 voor de Noren op het gebied van architectuur: zo veel mogelijk daglicht binnentrekken en het vervolgens reflecteren door te werken met lichte kleuren. Ze houden van de natuur en halen die ook binnen in hun interieurs door te kiezen voor natuurlijke materialen en ruwe texturen. Omdat in de Noorse natuur ook vooral veel neutrale tinten terugkeren, heb ik me het gebruik van die neutrale tinten eigen gemaakt en ben ik me daarin gaan verdiepen.”

Waarom vermijd je uitgesproken kleuren in huis?

TAEYMANS. “Ik vermijd niet alle kleur in huis, maar wel grote oppervlakken als muren, tapijten, vloeren en sofa’s in felle kleuren. Die geven me te veel prikkels, en ik geraak er snel op uitgekeken. Ik heb een heel druk sociaal en professioneel leven, waarvoor ik veel tijd buitenshuis spendeer. Ik hou er dan ook van thuis te komen in een huis dat rust uitstraalt. Zo kan mijn oververhitte brein ook tot rust komen.

“Ik ben zeker niet tégen kleur. Kleur kan een enorm grote, positieve impact hebben op mijn gemoed. Maar ik zorg voor een goede balans in verhouding met de tijd die ik in een ruimte spendeer. Waar ik dagelijks meerdere uren doorbreng wil ik het liefst een neutraal kleurenpalet. Wanneer ik echter naar een restaurant, een bar, museum, meeting room ga, vind ik het wél interessant geprikkeld te worden door kleur. “Het is een beetje zoals in de natuur: het grootste deel van de dag is de lucht eerder neutraal van kleur. Af en toe is er een impressionante zonsondergang of zonsopgang, waarbij de lucht roze-oranje kleurt. Mocht de lucht permanent die gloed hebben, zou niemand ervan opkijken. Net de afwisseling maakt het interessant. In zuiderse landen kleurt de zee vaak veel levendiger blauw en zijn er in de natuurlijke beplanting ook veel fellere kleuren aanwezig. In die landen komt die kleurrijke architectuur veel meer tot haar recht dan hier. Bijvoorbeeld de fuchsia huizen van Barragán zijn prachtig onder de Mexicaanse zon, maar in België is het licht meestal zo anders dan daar, dat zo’n flashy gebouw hier mogelijk kitscherig zou ogen.”

Hoe moeilijk is het consequent te blijven in je keuze voor één tint?

TAEYMANS. “Ik zie het niet als één tint, maar als een geheel van neutrale tinten en texturen die elkaar aanvullen. Voor mij bestaat er niet één tint beige, grijs of greige, maar zijn er werkelijk 50 shades of grey/beige/greige en is het een uitdaging die te combineren tot één sterk geheel met net voldoende variatie in textuur, en met subtiele contrasten tussen neutrale tinten met warme of koele ondertonen. Het juiste beige zoeken voor een woning met zwarte raamprofielen, om die kilte uit te balanceren, is niet eenvoudig. En de juiste hoeveelheid textuur in de verf aanbrengen, zodat die in balans is met de textuur van de vloer. Allemaal een kwestie van subtiele nuances. “Men zegt vaak dat beige met alles combineerbaar is. Daar ben ik het volledig mee oneens. Het is net een hele uitdaging beige of greige onderling of met andere kleuren te combineren. Wanneer dat ondoordacht gebeurt, kan een interieur er heel goedkoop en ongeïnspireerd uitzien.”

Kan jij bij jouw projecten wél met veel kleur werken?

TAEYMANS. “Ik kan zeker wel projecten verwezenlijken met veel kleur, maar dan eerder in publieke ruimtes of kantoorprojecten. In het geval van kantoorprojecten werken we in de bureauruimtes vooral met neutrale tinten en experimenteren we in de meeting rooms meer met kleur. Dat ligt in lijn met onze visie: neutrale tinten in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en kleurrijke prikkels in ruimtes waar je korter verblijft.”

Hilde Francq – The Lover

– Oprichter en zaakvoerder van trendbureau Francq Colors

– Adviseert tal van creatieve bedrijven op het gebied van kleuren, materialen en texturen

– Bereidt momenteel haar seminarie voor over de trends voor de zomer van 2024

– Schreef het boek Kleur verkoopt, uitgegeven bij uitgeverij Lannoo

– www.francqcolors.be

– Instagram: @francqcolors

Anouk Taeymans – The Hater

– Burgerlijk ingenieur-architect

– Werkte vier jaar lang in Noorwegen

– Creëerde in 2015 de design-plank MyShelf onder haar eigen label ByAnouk

– Is vandaag actief als (interieur)architect, design consultant en digital content creator

– Zet als mede-oprichtster de schouders onder A Better Blend, een pop-up in Antwerpen die Belgische labels promoot tijdens de feestdagen

– www.byanouk.com, www.abetterblend.be

– Instagram: @anouktaeymans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content