Juwelenontwerpster kreeg chronische ziekte, nu draagt ze ‘kiss my ass’ in haar oren

© -
Stijn De Wandeleer Freelance journalist

Juwelenontwerpster Jasmien Witvrouwen ontwierp haar Happy Pills oorspronkelijk om haar chronische ziekte een plek te geven. Ze brengt nu ook een collectie voor mannen op de markt.

Vijf jaar geleden stond Jasmien Witvrouwen nog achter de toonbank van haar eigen juwelenwinkel, maar daar besliste haar lichaam plots anders over. De diagnose: de ziekte van Chrohn, een chronische darmontsteking. Later werd vastgesteld dat het eigenlijk om een zeldzame vorm van CVS ging. Haar winkel werd gesloten.

Ik vond het grappig om ‘kiss my ass’ in mijn oor te dragen terwijl mijn baas aan het zeuren was over details die onbelangrijk waren, zonder dat hij het doorhad.

Maar in plaats van zich in haar verdriet te wentelen, begon Jasmien juwelen te ontwerpen met franke opschriften als ‘kiss my ass’ en ‘don’t get me started’. Dat kleine mantra dat ze in haar oor droeg, hielp haar om de controle te behouden over een sombere situatie. Ze noemde het haar ‘happy pills‘. En wat oorspronkelijk begon als een verwerkingsmechanisme, werd aan het begin van 2017 een laaiend succes.

Dat succes volgt de ontwerpster nu op met een collectie voor mannen die ook een hart onder de riem kunnen gebruiken, al wil ze het wel op haar eigen manier doen. Dat wil zeggen: geen bombastische marketingcampagnes en door goed luisteren naar de grenzen die haar lichaam aangeeft. ‘Al mijn collecties gaan vanaf nu limited edition zijn.’

Je begon met het ontwerpen van je Happy Pills toen je je winkel moest sluiten. Heeft die moeilijke periode je geïnspireerd?

JASMIEN WITVROUWEN: Toen ik net de diagnose van de ziekte van Chrohn kreeg, ben ik een tijd lang heel ongelukkig geweest. Ik ging werken op interimbasis, maar daar werd ik ook niet bepaald blij van. Het was zo’n inspiratieloze omgeving en net dáár heb ik mijn inspiratie uit geput.

Ik ontwierp verschillende oorbellen die me hielpen om een hoop onbenullige mensen te trotseren. Ik vond het bijvoorbeeld grappig om ‘kiss my ass’ in mijn oor te dragen terwijl mijn baas aan het zeuren was over details die onbelangrijk waren, zonder dat hij het doorhad. Het deed me beseffen dat de situatie maar tijdelijk was.

Je eerste collectie was een enorm succes. Hoe belangrijk is de steun die je in dit hele verhaal hebt gekregen?

WITVROUWEN: Wat voor mij écht het leukste is, is wanneer mensen die zelf tegen een ziekte vechten of zich in een uitzichtloze situatie bevinden een Happy Pill laten personaliseren. Dan ga ik op zoek naar een grappige tekst die bij hun situatie past. Wanneer mensen mijn Happy Pills gebruiken om sterk te blijven, kan dat me ontzettend raken.

Welke boodschap wil je overbrengen met je juwelencollecties?

Ik wil iedereen die zich in een uitzichtloze situatie bevindt laten weten dat ze hun humor en positiviteit niet mogen verliezen.

WITVROUWEN: Dat je elke situatie positief moet bekijken. Het doet pijn als je achtentwintig bent en dagelijks twee of drie uur in bed moet liggen om de dag door te komen. Maar je kan kiezen om er negatief door te worden, of je kan het net zien als het begin van iets nieuws. Mijn diagnose heeft er gewoon voor gezorgd dat ik weet welke richting ik uit wil in de toekomst. Ik wil iedereen die zich in een uitzichtloze situatie bevindt laten weten dat ze hun humor en positiviteit niet mogen verliezen.

'You hit me': de juwelen van Jasmien Witvrouwen zijn voorzien van een herkenbare signatuur.
‘You hit me’: de juwelen van Jasmien Witvrouwen zijn voorzien van een herkenbare signatuur. © Tasja Van Rymenant

En er was blijkbaar ook vraag van mannen naar originele juwelen.

WITVROUWEN: Ja, dat was ongelofelijk. Mijn vriend kleedt zich graag op maar de mogelijkheden voor mannen zijn heel beperkt. Als je manchetknopen zoekt, zijn die vaak saai en traditioneel. Een andere vriend heeft dan weer een kantoorjob waar hij absoluut niet gelukkig in is. Ik heb de collectie ontworpen met hem in mijn achterhoofd. Dan kom je al snel uit bij opschriften als ‘uw plaat blijft hangen’ en ‘don’t get me started’.

Zag je ontwerpproces er anders uit toen je de mannencollectie bij elkaar tekende?

WITVROUWEN: De inspiratie en het denkpatroon voor de mannen- én de vrouwencollectie vertrok vanuit dezelfde basis. Ik heb me voor het grootste deel laten inspireren door die vriend met zijn ongelukkige kantoorjob, wat wel wat gelijkenissen vertoonde met mijn interimperiode. Ik hoor van mijn collega’s dat ontwerpen voor mannen moeilijker is. Nu ja, ik denk dat er stilaan wel een generatie van mannen aankomt die op zoek is naar originele juwelen.

Kunnen we in de toekomst nog meer Happy Pills verwachten?

WITVROUWEN: In april lanceer ik mijn nieuwe website en gelijktijdig breng ik ook een nieuwe limited edition collectie uit om een krachtig startschot te geven. Het wordt een nieuwe reeks Happy Pills in samenwerking met een illustrator die even frank is als ik. Ik kan al verklappen dat het weer een heel grofgebekte collectie gaat zijn. De oorbellen met ‘Franketik’ en ‘Blijter’ zijn mijn favorieten.

De mannencollectie van Jasmien Witvrouwen bestaat uit een reeks van dasspelden, manchetknopen, pins en signetringen. De prijzen variëren van 65 euro tot 145 euro. Je kan de items uit de collectie nu al bestellen op de webshop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content