Jørgen Bodum over wat een koffie echt lekker maakt: ‘Het is meer dan op een knopje duwen’

Bodum shop in Brussel © Jan Opdekamp
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Koffie en thee van een hoge kwaliteit aanbieden: het is al jarenlang de missie van het Deense Bodum. Wij voelden de zoon van de oprichter en huidig CEO Jørgen Bodum aan de tand over duurzaamheid, trends en zijn favoriete Bodumproducten.

Jullie brengen niet enkel producten op de markt om koffie en thee te zetten, maar stampen ook zelf koffiebars uit de grond (waaronder één in Brussel) waarin jullie waren tentoongesteld staan. Waarom?

Koffie is altijd al het kloppende hart geweest van Bodum. Het is dan ook belangrijk dat wij tonen hoe je de beste kop koffie maakt. Goede koffie zetten is geen kwestie van het duwen op de juiste knop. Je hebt verse bonen nodig die je vermaalt en vervolgens overgiet met heet water. In het Bodum café kan de klant leren hoe je de beste koffie zet met onze producten en zelf proeven hoe lekker hij smaakt.

Koffie is altijd al het kloppende hart geweest van Bodum.

Hoe kunnen consumenten de slow coffee trend thuis uitproberen met jullie producten?

Dat is heel simpel, onze cafetières (French Press, PEBO en de Pour Over) zorgen voor een fantastische koffie-ervaring. Wanneer je de French Press gebruikt, moet je vier minuten wachten vooraleer je het staafje naar beneden duwt. De PEBO vacuüm koffiezet zorgt voor de perfecte slow coffee ervaring omdat het een uitgebreid en gezellig proces is.

Welke koffiebonen je gebruikt, is natuurlijk van groot belang. Ze moeten van goede kwaliteit zijn, anders kan je nooit goede koffie zetten. Wij verkopen onze eigen reeks van koffie, die perfect werd geroosterd en vermalen. Je kan ook ongemalen koffiebonen kopen en ze vermalen met onze stille grinders.

Bodum shop in Brussel
Bodum shop in Brussel© Jan Opdekamp

‘Goed design hoeft niet duur te zijn’. Dit is een citaat van jouw vader, Peter Bodum. Vandaag de dag betekent goedkope productie vaak dat bedrijven weigeren te investeren in een eerlijke en duurzame manier van werken. Hoe combineren jullie betaalbare producten met moderne ethische normen en waarden?

We zijn hier erg voorzichtig mee. We volgen alle stappen van het proces nauwgezet op en dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Van de eerste tekeningen die gemaakt worden door het design team tot de afwerking. Het grootste deel van de productie wordt bovendien binnenshuis gedaan zodat we het proces perfect kunnen opvolgen. We werken momenteel aan een uitbreiding van onze Portugese productiesite.

We werken veel met chroomplaatjes, wat erg vervuilend kan zijn tijdens het productieproces. Omdat we dit binnenshuis doen en al onze ruwe materialen zelf bestellen, kunnen we de vervuiling tot een minimum beperken omdat we het goed opvolgen. De kosten houden we laag door niet of zo weinig mogelijk aan outsourcing te doen.

Wat komt er eerst: functie of design?

We volgen hierin de Bauhaus filosofie: vorm volgt op functie.

We hebben enkele fantastische klassieke ontwerpen, maar we moeten ervoor zorgen dat ze ‘levend’ blijven. We volgen dus trends op de voet en proberen bij de vroege vogels te zijn als het aankomt op nieuwe materialen en kleuren.

Capsulemachines creëren heel veel afval en het is toch een beetje zoals een gourmetmaaltijd klaar proberen te maken in een microgolfoven.

Wat zijn de bestsellers van Bodum en kan je raden waarom?

Onze koffie- en theemakers omwille van hun kwaliteit. We hebben geluk dat koffie- en theeliefhebbers zich realiseren dat je meer moeite moet doen voor kwaliteit dan gewoon op een knopje drukken. Capsulemachines creëren heel veel afval en het is toch een beetje zoals een gourmetmaaltijd klaar proberen te maken in een microgolfoven.

Jørgen Bodum over wat een koffie echt lekker maakt: 'Het is meer dan op een knopje duwen'
© Bodum

Wat is jouw favoriete Bodumproduct en waarom?

Mijn lievelingsproduct is nog steeds de PEBO, die mijn vader in de jaren vijftig introduceerde. Je kan er gewoon hele lekkere koffie mee maken. Ik ben ermee opgegroeid en kan me het geluk van mijn vader nog herinneren toen hij de juiste manier vond om de filter te laten werken. Voor mij staat de PEBO echt voor de kern van Bodum: form follows function.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content