Heiligschennis of goede vondst? Spanjaard wil blauwe wijn verkopen in Frankrijk

© iStock

Niemand zat erop te wachten, maar de Franse zakenman René Le Bail brengt een wijn op de markt die niet rood of wit is, maar blauw.

Blauwe wijn aan de man brengen: het is al eerder geprobeerd, en ook toen bleek dat het niets is om onbezonnen aan te beginnen. In 2016 probeerde de Spaanse start-up Gik, gelanceerd door zes jonge ondernemers, ook al munt te slaan uit blauwe wijn. De Franse consument ging echter niet overstag, al zal het feit dat de makers een Engelstalig etiket op de fles kleefden en nergens een verklaring gaven over hoe de wijn aan zijn blauwe kleur kwam, daar ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben.

Dat laatste hebben de makers van Vindigo – zo heet de nieuwe blauwe wijn waarmee René Le Bail, een Frans zakenman, op de markt komt – alvast anders aangepakt. Hun wijn is een chardonnay gemaakt in Almeria in Andalusië en dankt zijn blauwe kleur aan een pulp van rode druiven die een speciale kleurstof (anthocyanen) bevat en waardoor de wijn gefilterd wordt. Die stof zit onder andere in blauwe bessen en frambozen.

De wijn met een alcoholpercentage van 11% zal verkocht worden voor een prijs tussen twaalf en achttien euro, al moet je hem nog niet meteen in je plaatselijke supermarkt verwachten. Le Bail verkoopt de 35.000 flessen die hij al liet produceren momenteel alleen nog maar in Sète, een havenstad in Frankrijk waar zijn hoofdkantoor gelegen is, om te zien of de formule aanslaat. Of we de wijn binnenkort ook bij ons zien, hangt dus af van hoe gretig de Fransen Vindigo in hun winkelkar laden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content