Berlijn meets Wenen: 24 uur in Boedapest

Boedapest is de laatste jaren populair geworden als citytrip-bestemming. De rijke geschiedenis, architectuur en cultuur zijn daar niet vreemd aan. Daarnaast kruist de Hongaarse hoofdstad de grandeur van Wenen met de no-nonsense cool van Berlijn, wat een hedendaagse gezelligheid oplevert.

We lieten de veelbesproken ruïnebars, boekencafé’s en publieke baden aan ons voorbijgaan en gingen op zoek naar de beste adresjes om te eten, drinken, kijken en shoppen.

14 u: Kunstzaken

Naast kleine galerijtjes heeft de stad ook heel wat grotere musea die je in contact brengen met de lokale uitvoeringen van internationale kunststromingen, denk: Hongaars impressionisme of de Picasso van de Sovjet Unie. De Hongaarse National Gallery zit in het Royal Palace bij het Boeda-kasteel, hedendaagse kunst vind je in museum Ludwig even buiten het centrum. Liefhebbers van fotografie kunnen zich verlekkeren op een charmant fotomuseum (momenteel met werk van de New Yorkse Weegee) en, even verderop, het Capa Center, dat niet alleen Robert Capa eert maar ook ander werk tentoonstelt. Beide zitten in een prachtig art nouveau-pand.

Hungarian National Gallery, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Ludwig Museum, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Hungarian House of Photography (Mai Manó Ház), 1065 Budapest, Nagymez? utca 20.

Berlijn meets Wenen: 24 uur in Boedapest
© –

Robert Capa Contemporary Photography Center, 1065 Budapest, Nagymez? utca 8.

17 u: Eat cake

Hongaren houden van zoet en de straten zijn dan ook geplaveid met chocolade en lokaal gebak. Het beste gebakje ooit aten wij bij de fancy patissier Gerbeaud op het centrale plein. Een beetje toeristisch maar wel in de lokale koffiehuistraditie. Geen zoetebek? Gerbeaud is ook een bistro en bar.

Gerbeaud, 1051 Budapest, 7-8 Vörösmarty tér.

20 u: Wine & dine

Het oorspronkelijke Costes-restaurant was het eerste in Hongarije met een Michelin-ster. Locals prefereren echter de nieuwere, ruimere locatie van Costes Downtown, met eigen ster. De keuken bewerkt beroemde lokale producten – van ganzenlever en Mangalitsa-varkensvlees over rode kool met kip tot zelfs het maanzaadgebak Beigli – tot moderne haute cuisine. De wijnkaart bewijst dat Hongarije een topwijnland is met flessen van bekende producenten uit regio’s als Badacsony, Eger en Villany.

22 u: Fluistergesprekken

Boedapest
Boedapest© –

Ook qua cocktailbars is Budapest geen achtergesteld gebied. Boutiq’ Bar haalde al verschillende best bars-lijstjes en mixt met klasse. Good Spirit Bar schenkt naast gesmaakte cocktails ook nog meer dan 350 whisky’s en zo’n 700 geestrijke dranken. In voor iets exclusievers, dan kan je lid worden van private cocktail club Her Majesty the Rabbit. Nieuwer is Black Swan, met ware speak easy-allures, bebaard personeel (inclusief bretellen en leren schort) en creatieve cocktails die ook nog eens erg goed zijn. Oh ja: ze hebben ook lekkere bar bites.

10 u: Souvenir shopping

Loop de kleurrijke baboesjka’s en geborduurde ovenwanten straal voorbij en maak het thuisfront blij met lokale mode van cultlabels Nanushka (wereldwijd verkrijgbaar maar de enige flagship ligt hier, en ze serveren koffie…) of Aeron. Bij Sarki Füszeres shop je Hongaarse culinaire specialiteiten.

Nanushka, Budapest Store & Café, 1052 Budapest, 3 Bécsi Street

Aeron, 1051 Budapest, 4 Zrínyi u.

Sarki Füszeres, 1137 Budapest, 53 Pozsonyi út.

12 u: Food on a (big) budget

De Joodse wijk combineert historische sites, trendy shops, gezellige bars en een keur aan goedkope etnische restaurants. Niet alleen Israëlisch, zoals bij Mazel Tov, het minimalistische Ramenka serveert bijvoorbeeld erg lekkere ramen. Mag het wat meer zijn, dan kan je in het Kempinsky-hotel terecht voor het lokale vestiging van de Japanse sterrenchef Nobu. Hedendaagse lokale keuken serveren ze om de hoek bij Hilda, genoemd naar József Hild, de architect van het art-deco restaurant.

Mazel Tov, 1072 Budapest, 47 Akácfa u.

Ramenka, 1075 Budapest, 9 Kazinczy u.

Nobu Restaurant, 1051 Budapest, 7-8 Erzsébet tér.

Hilda Budapest, 1051 Budapest, 5 Nádor u.

14 u: De toeristische toer op

Neem een snapshot van de Rumbach-synagoge, een gebouw uit 1872 in neo-Moorse stijl voor je via een van de bruggen de Donau oversteekt naar het heuvelachtige Boeda en er naar het kasteel klimt – daar heb je een mooi uitzicht over de stad. De mooiste brug is de Vrijheidsbrug (Szabadság híd), naast de Grote Markthal (Nagy Vásárcsarnok) uit 1894 waar nog steeds groente en fruit en andere lokale voedingswaren worden verkocht.

Rumbachstraat synagoge, 1074 Budapest, 11-13 Rumbach Sebestyén u.

Berlijn meets Wenen: 24 uur in Boedapest
© –

Nagy Vásárcsarnok, 1093 Budapest, 1-3 Vámház körút.

16 u: one for the road

Ook in Budapest zijn de ambachtelijke biertjes populair. Bij Bestia, tegenover de Sint-Stefanusbasiliek, vind je bier van lokale producenten als Mad Scientist, Hedon en Horizont, gecombineerd met uitstekende moderne pubgerechten. Ook Vintage Garden en Fricska in het Joods kwartier hebben een ruime lokale bierkaart.

Bestia, 1051 Budapest, 9 Szent István tér

Vintage garden, 1075 Budapest, 21 Dob u.

Boedapest
Boedapest© –

Fricska Gastropub, 1073 Budapest, 56-58 Dob u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content