Uw familiebedrijf overdragen? Maak tijdig uw huiswerk!
Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Een overdracht van een familiaal bedrijf is een cruciaal moment. Nochtans blijkt in de praktijk dat veel ondernemers niet of veel te laat stilstaan bij dit kantelmoment. Wij vroegen Niko Hostyn, Head of Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam, hoe u dit het beste aanpakt en waar u zoal rekening mee moet houden.
Waarom is de overdracht voor velen een taboe?
Niko Hostyn: Een echt taboe zou ik het niet meteen noemen, maar het klopt wel dat de overdracht van een familiebedrijf een zeer gevoelig thema is en dat veel ondernemers daarom geneigd zijn om een afwachtende houding aan te nemen. Iets wat je jarenlang met hart en ziel hebt opgebouwd, geef je nu eenmaal niet graag uit handen.
Hoe gaat zo een overdracht in zijn werk?
De overdracht van familiale bedrijven aan de volgende generatie gebeurt vaak reeds tijdens het leven van de ondernemer, hetzij door een schenking, hetzij door een verkoop. Het grote voordeel daarvan is dat u op die manier proactief een aantal vragen kan beantwoorden die cruciaal zijn voor de continuïteit van de onderneming.
Welke vragen moet een ondernemer zich zoal stellen?
Vaak gaat een ondernemer ervan uit dat zijn kinderen de bedrijfsfakkel zullen overnemen. Maar is dat wel hun ambitie? En zijn zij uit hetzelfde ondernemershout gesneden? En wat als er meerdere kinderen zijn waarvan de ene wel en de andere niet wil toetreden tot het familiebedrijf, hoe hou je dan de kerk in het midden? Door tijdig na te denken over uw familiale waarden en die te formaliseren in een zogeheten family charter vermijdt u niet alleen conflicten maar creëert u op termijn ook waarde voor uw onderneming.
En wat is dan de volgende stap?
Kiezen tussen een verkoop of een schenking. Die keuze zal uiteraard afhangen van uw concrete situatie. Een belangrijke kanttekening hierbij is evenwel dat er voor de schenking van aandelen bij leven – onder bepaalde voorwaarden weliswaar – een aantrekkelijk gunstregime geldt waarbij u geen schenkingsrechten betaalt.
Wat zijn de voorwaarden om daarvan te genieten?
In Vlaanderen kunnen we de belangrijkste voorwaarden als volgt samenvatten. Het moet gaan om een familiale onderneming met hoofdzetel in de Europese Economische Ruimte (EER). Er is daarnaast een participatievoorwaarde: de aandelen die u als familie bezit moeten voldoende stemrechten vertegenwoordigen.
“Door tijdig na te denken over uw familiale waarden en die te formaliseren in een zogeheten family charter vermijdt u niet alleen conflicten maar creëert u op termijn ook waarde voor uw onderneming.”
Er geldt ook een activiteitsvoorwaarde: de onderneming moet een reële economische activiteit hebben. En de schenking moet voorts ook gebeuren via een authentieke akte bij de notaris. Bovendien zijn er ook belangrijke voorwaarden te respecteren nadat de schenking is uitgevoerd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een regeling die sterk gelijkt op die van Vlaanderen; in Wallonië gelden afwijkende regels.
Heb je tot slot nog een tip?
De overdracht van uw bedrijf moet goed worden voorbereid. Kies daarom voor een begeleiding op maat. Klik op de link hier onderaan en maak vrijblijvend een afspraak met een private banker bij Degroof Petercam. Hij of zij bekijkt graag met u wat voor uw familiale onderneming de beste strategie is.
Lees ons blogartikel over dit onderwerp. Ontdek welke voorwaarden in uw gewest gelden.