Bedrijven binnenkort verplicht om te rapporteren over loonkloof tussen mannen en vrouwen

Acerta Consult
Acerta Consult
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

12 april 2024, 15:00 Bijgewerkt op: 12 april 2024, 15:26

Flitst de gedachte ook wel eens door je hoofd? Of je als bedrijf wel aan alle wettelijke regelgeving voldoet, bijvoorbeeld voor je personeelsbeleid? De hr-wetgeving is dan ook zo complex, en verandert voortdurend. Hoe blijf jij dan zeker mee, zodat je je medewerkers juridisch gezien zeker correct tewerkstelt, van de eerste tot de laatste dag?

Weet je bijvoorbeeld dat je binnenkort als bedrijf in Europa looninformatie openbaar moet maken voor wie werk zoekt? Dat je actie zal moeten ondernemen als het loonverschil tussen mannen en vrouwen bij jou meer dan 5% bedraagt? En dat je als onderneming met meer dan 250 medewerkers jaarlijks verplicht zal moet rapporteren over de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen je organisatie (wat dus een wijziging inhoudt ten opzichte van de vandaag bestaande loonkloofrapportering)?

Wist je dat nog niet? Wel, je bent niet alleen. Uit de Spiegelbevraging Acerta Consult 2024 blijkt dat 32% van de Belgische bedrijven nog niet op de hoogte is van de nieuwe Europese richtlijn over loontransparantie. Maar die voorziet in compensatiemaatregelen voor slachtoffers van loondiscriminatie, en in sancties, waaronder boetes, voor werkgevers die de regels overtreden. Om maar te zeggen: je bent maar beter mee.

Waarover moet je mee blijven, hr-gewijs?

Doorheen de hele journey die een medewerker in je organisatie doormaakt? We gaven nu één voorbeeld, maar doorheen de hele tewerkstelling van je medewerker en levensduur van je organisatie moet je als hr-professional rekening houden met veranderingen en complexe regelgeving. Van de aanwerving tot een fusie, overname, verhuis of ontslag.

Hoe stel je bijvoorbeeld een arbeidscontract op dat aan alle regelgeving voldoet? Op welke manier optimaliseer je het loon van je nieuwe medewerkers, zodat zij er zo veel mogelijk aan overhouden, maar jij zo weinig mogelijk loonkosten betaalt? Hoe voer je dan een fiscaal optimaal mobiliteitsbeleid? Bijvoorbeeld met fietsleasing voor je werknemers. Met een mobiliteitsbudget, dat je aan je medewerkers toekent in plaats van een bedrijfswagen. Of met fiscaal voordelige elektrische bedrijfsauto’s.

En hoe maak je dan ook van die andere mobiliteit werk? Jobmobiliteit, waarbij je je organisatie wendbaar houdt, als aantrekkelijke werkgever positioneert, en focust op flexibele inzetbaarheid, levenslang leren en retentie van je medewerkers? Daarbij kan je nieuwe samenwerkingsvormen opzetten, waarbij je werknemers deelt met andere werkgevers (via Bridge van Acerta).

Ondertussen moet je werk maken van het welzijn op het werk. Niet alleen omdat dit het goede is om te doen, maar ook omdat de wetgeving het voorschrijft. En op een gegeven moment sta je als organisatie misschien voor een fusie, overname, verhuis naar het buitenland …? Of voor een (hopelijk niet collectief) ontslag?

Hoe blijf je dan mee?

Tijdens al die fasen en op al die (soms moeilijke) momenten moet je als bedrijf aan allerlei complexe hr-regelgeving voldoen, die bovendien voortdurend verandert. Veel te veel om hier op te noemen. Maar regels die jij zeker moet kennen en correct moet volgen. Als je dat niet doet, dreig je voordelen te missen of riskeer je sancties zoals boetes.

Kortom, als bedrijf wil en moet je wettelijk perfect in orde blijven, altijd. Met de nodige kennis en een correcte juridische onderbouw van je hr-beleid. Maar tegelijkertijd wil je je vooral concentreren op je kernactiviteit. Op wat jullie als bedrijf het beste doen. Bij Lindemans is dat: “Het brouwen van heerlijke bieren.”

En dus rekent de brouwerij op experten van Acerta Consult, vertelt Geert Lindemans, die samen met Dirk Lindemans zaakvoerder is. “We namen een juridisch abonnement op de experten van Acerta Consult. Bovendien ondersteunt de organisatie bij het berekenen van de lonen. Dat bespaart ons veel tijd en stress. Tijd waarin we ons dan meer kunnen concentreren op het leiden en inspireren van het team.”

Wil jij dat ook?

Medewerkers juridisch correct tewerkstellen, elke dag van hun loopbaan? Maar ook optimaal door juridisch woelig water navigeren, zoals een moeilijk ontslag, dispuut of een sociale inspectie? Wapen jezelf met de juiste kennis over hr-wetgeving, correct toegepast in de context van jouw organisatie, voor een juridisch correct onderbouwd hr-beleid. Schakel tijdig juridisch advies in bij complexe dossiers. En omring je, als het nodig is, met de juiste experten en hulplijnen voor alle aspecten van je hr-beleid.

Kortom, reken op de expertise van Acerta Consult.

Nood aan advies over hr-wetgeving?
Maak nu een video-afspraak met een juridisch expert van Acerta Consult