Alain Mouton

‘Het amateuristisch marketingbureau dat Open Vld heet’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

De Vlaamse liberalen staan aan de rand van de afgrond. Niet alleen scoren ze in de peilingen ondermaats (minder dan 8 procent), intern is ook een oorlog uitgebroken tussen verschillende kopstukken. Ex-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt het niet kunnen dat zij geen minister van Justitie wordt en krijgt daarbij steun van andere kopstukken. De functie gaat naar cabinetard en ex-magistraat Paul Van Tigchelt. Een implosie dreigt.

De indruk ontstaat dat Open Vld ten onder gaat aan ruzies over de postjes. Er is meer aan de hand. De partij krijgt de rekening gepresenteerd omdat de vele beloftes van de partijtop niet worden waargemaakt. Open Vld was de voorbije jaren verworden tot een amateuristisch marketingbureau. Het gebrek aan inhoud wreekt zich. Premier Alexander De Croo schreef een paar jaar geleden het boek over De eeuw van de vrouw. De liberalen mogen dan wel voorstander zijn van gendergelijkheid, in de praktijk is daar weinig van te merken. Bijna een jaar geleden werd staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker na een kakofonie over de begrotingscijfers opgeofferd om premier De Croo te redden. Op het partijhoofdkwartier mag iemand de onverkochte exemplaren van De eeuw van de vrouw nu wel door de papierversnipperaar halen.

Dat de Vlaamse liberalen wegzakken in de peilingen en overkomen als een bende ruziemakers, heeft ook te maken met het totale gebrek aan ruggengraat in liberale thema’s bij uitstek: economie en welvaartscreatie. Open Vld wordt al lang niet meer gezien als de partij die de belangen verdedigt van de werkende, ondernemende en sparende Vlaming. De enige sociaaleconomische realisaties van de partij zijn de flexi-jobs en de Vlaamse jobbonus. Grotere hervormingen zoals de taxshift en de lagere vennootschapsbelasting onder de regering-Michel waren N-VA-trofeeën. In bijna 25 jaar regeringsdeelname van de liberalen stegen de overheidsuitgaven constant en daalden de belasting niet. Dat is wellicht een Europees unicum.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content