Wolfgang Riepl

Stikstofakkoord: ‘De Vlaamse regering begraaft de vrije markt’

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Landbouw is een bijzonder gereguleerde sector. Het stikstofakkoord zet dat nogmaals kracht bij.

De doelstelling van de Vlaamse regering is vooral de stikstofuitstoot terug te dringen. De leefbaarheid van onze familiale landbouwbedrijven is daarbij van de tweede orde. Het stikstofakkoord heeft daarmee veel weg van een louter door de overheid opgelegde sturing.

De Vlaamse regering is blijkbaar vergeten dat ook de vrije markt oplossingen kan bieden. Waarom sluit de Vlaamse regering een stelsel van verhandelbare uitstootrechten uit?

De achterliggende redenering is dat die vrijemarktwerking geen afbouw van uitstootrechten zou teweegbrengen. Wat een overheidsbetutteling. Een strak en dirigistisch met het overheidsvingertje opgelegde sturing werkt niet.

Waarom sluit de Vlaamse regering een stelsel van verhandelbare uitstootrechten uit?

De overheid presteert bovendien geenszins beter dan de markt. De innovatiekracht van onze bedrijven wordt zelfs ondermijnd door cruciale maar bijzonder schimmige overheidsorganen. WeComV bijvoorbeeld, voluit Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij. Dat orgaan is een spil in de goedkeuring van emissienormen.

Een fait divers? Nee, want door de zwakke werking van WeComV, gecombineerd met de onzekere landbouwtoekomst door het stikstofakkoord, ligt vandaag de hele Vlaamse stallenbouw op apegapen. De Vlaamse kmo Biolectric levert unieke technologie voor emissiearme stallen. In Nederland vinden die al langer gretig aftrek.

Ook Vlaamse boeren lusten de Vlaamse toptechnologie. Maar WeComV krijgt maar niet gedaan wat de efficiëntere Nederlandse overheid wél kan: tijdig keuringen afleveren.

Lees meer over het stikstofdossier

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content