XDC krijgt EIB-lening voor digitalisering 8000 bioscopen

XDC heeft extra financiering gekregen voor zijn plan om in 4 jaar 8000 bioscoopzalen te digitaliseren. Dat brengt de concretisering een stuk dichterbij.

Het Franse Centre National du Cinéma schat de kostprijs voor het digitaliseren van een bioscoopzaal op ongeveer 78.500 euro.

Barco, dat cinemaprojectoren levert, heeft voor XDC een speciaal leverancierskrediet uitgewerkt.

De Luikse onderneming krijgt bovendien een lening van 50 miljoen. Die komt voor 16 miljoen van de European Investment Bank, voor 10 miljoen KBC Bank en CBC Bank en voor 24 miljoen van BNP Paribas Fortis, dat de financieringsstructuur heeft uitgewerkt. Later volgt nog een tweede schijf van 50 miljoen.

Ten slotte heeft XDC met 6 Amerikaanse studio’s een akkoord voor de behandeling van de “virtual print fee” vergoeding, die bioscoopeigenaars krijgen van de studio’s als vergoeding voor de kosten van de digitalisering – telkens ze materiaal van die studio’s tonen.

Eind 2009 namen SRIW en GIMV nog een participatie van 15,3 miljoen in XDC, dat een spin-off is van het bekende beursgenoteerde EVS. De Nationale Delcrederedienst dekt het exportrisico op de contracten. De EIB wil tot 65 miljoen lenen aan XDC, meldt het bedrijf.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content