Wifi beperkt kosten data-explosie voor operatoren

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Publieke en private wifi-toegangspunten bespaarden de Europese mobiele operatoren vorig jaar al 35 miljard euro aan netwerkkosten, schrijft WIK Consult in een rapport voor de Europese Commissie.

Tegen 2016 lopen de jaarlijkse besparingen op tot 200 miljard euro. Volgende week houdt het directoraat-generaal van commissaris Neelie Kroes een conferentie over het onderwerp.

De onderzoekers van WIK vroegen zich af wat de operatoren bij het huidige dataverkeer zouden moeten investeren als er geen wifi zou zijn. De cijfers zijn spectaculair. Tussen 2012 en 2016 kunnen mobiele operatoren uit de EU-27 dankzij wifi gecumuleerd meer dan 500 miljard euro op zak houden, denkt WIK. In de toekomst gaat bovendien verhoudingsgewijs nog méér verkeer naar wifi-hotspots.

WIK suggereert een enorme lap spectrum in de 5 Ghz-band voor te behouden aan wifi. Oudere wifi-toestellen en smartphones werken in de overbevolkte 2,4 Ghz-band, maar moderne kunnen ook 5 Ghz aan. Neelie Kroes zet in haar aankomende telecomregulering overheden en overheidsdiensten aan om publieke wifi-netwerken uit te bouwen “in overeenstemming met de regels voor concurrentie en openbare aanbestedingen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content