West-Vlaamse werkloosheidsgraad bij laagste van Europa
Vlaanderen, en meer bepaald West-Vlaanderen, noteert relatief lage werkloosheidscijfers in vergelijking met vele andere Europese landen.
#EUregions tool of #Eurostat “Regions and Cities Illustrated” updated with unemployment data of 2016 https://t.co/gIAXSo0h3W pic.twitter.com/EqU27Deogj
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) April 28, 2017
De West-Vlaamse werkloosheidsgraad daalde van 4,2 procent in 2015 naar 3,7 procent in 2016. Dat is niet ver verwijderd van de laagste werkloosheidsgraad in Europa. West-Vlaanderen laat enkel verscheidene regio’s in vooral Duitsland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk voor, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.
De laagste werkloosheidsgraad in Europa vind je in het Duitse Neder-Beieren (2,1 procent) en de regio Praag (2,2 procent). Ook andere Duitse regio’s zoals Opper-Beieren, Midden-Franken en Tübingen tellen erg weinig werklozen (2,5 procent), net als de regio rond Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk (2,7 procent) en Nyugat-Dunantul in Hongarije (2,7 procent), aan de grens met Oostenrijk.
België blijft met een gemiddelde werkloosheidsgraad van 7,8 procent net onder het Europese gemiddelde (8,6 procent). Er zijn wel erg grote verschillen tussen de regio’s in ons land. In Vlaanderen bijvoorbeeld bedraagt de werkloosheidsgraad slechts 4,8 procent, terwijl dat in Wallonië meer dan dubbel zo hoog is (10,5 procent) en in het Brusselse gewest zelfs nog een pak hoger (16,8 procent).
Binnen Vlaanderen scoort de provincie Antwerpen het slechtst, met een werkloosheidsgraad van 6,1 procent. In Wallonië hinkt vooral Henegouwen achterop, met een werkloosheidsgraad van 11,1 procent. In alle provincies is er wel sprake van een daling in vergelijking met 2015.
Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige en woordvoerder van Randstad, merkt op dat de lage werkloosheidscjifers voor Vlaanderen best genuanceerd worden.
Lage werkloosheid is goede zaak. Maar waar het echt om gaat is werkzaamheidsgraad natuurlijk.
— Jan Denys (@DenysJan) April 28, 2017
De lage werkloosheidsgraad geeft namelijk niet hetzelfde beeld weer als de werkzaamheidsgraad. De werkzaamheidsgraad laat het aandeel van de beroepsbevolking zien in verhouding tot de volledige bevolking tussen de 15 en 64 jaar. In het geval van België valt die werkzaamheidsgraad in vergelijking met de rest van Europa nogal laag uit, al gaat het de goede richting uit. De werkzaamheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen in België steeg van 67,2 procent in 2015 tot 67,7 procent vorig jaar, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.
Terwijl er bij ons nog te weinig mensen effectief aan de slag zijn, kampen de regio’s in Zuid-Europa met het hoogste aantal werklozen, meer bepaald in Griekenland en Spanje. Op de eerste plaats staat het gebied rond Macedonië in Griekenland, met een werkloosheidsgraad van 31,3 procent. Ook de Spaanse enclave Melilla telt meer dan 30 procent werklozen