Waterleau sluit contract in Iran
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bezocht de voorbije dagen Iran Een van de Belgische ondernemingen die zich in Iran al een weg wist te banen, is Waterleau, een bedrijf uit Herent dat actief is in de sector van de milieutechnologie.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bezocht de voorbije dagen Iran, om de betrekkingen met het land te normaliseren en de handelsrelaties op te krikken. Een van de Belgische ondernemingen die zich in Iran al een weg wist te banen, is Waterleau, een bedrijf uit Herent dat actief is in de sector van de milieutechnologie, waaronder lucht- en waterzuivering.
Het tekende onlangs een contract met het Iraanse Pardis, een grote groep die actief is in petrochemie en kunstmeststoffen. Waterleau gaat de gassen zuiveren die vrijkomen bij de meststoffenproductie van een bedrijf van Pardis in Shiraz, een stad in het zuiden van Iran.
Het contract heeft een waarde van 6 miljoen euro. Het is het eerste dat Waterleau in Iran weet te bemachtigen. De onderneming is wel al actief in afvalwaterzuivering in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarnaast is Waterleau samen met twee andere bedrijven in de running voor de bouw van een grote afvalwaterzuiveringsinstallatie, Teheran West. Die moet het afvalwater zuiveren van ongeveer een kwart van de 17 miljoen inwoners van de Iraanse hoofdstad. Dat contract heeft een waarde van enkele tientallen miljoen euro’s. Een van de rivalen is de Franse groep Veolia. Die was trouwens mee met de Franse handelsmissie, die begin februari als eerste Europese delegatie het land bezocht sinds het herstel van de relaties met de Europese Unie.
Waterleau maakt trouwens ook deel uit van de Belgische handelsdelegatie die in april, onder leiding van de Brusselse Kamer van Koophandel, het land gaat bezoeken. Die delegatie was zeer snel volzet. Het bezoek van Didier Reynders had vooral als bedoeling de weg te effenen voor dat bezoek. Waterleau verkent in Iran nog andere mogelijkheden voor contracten. Luc Vriens van Waterleau: “We willen hier zo snel mogelijk actief zijn, liefst als eerste. Gezien de potentiële problemen rond het embargo met Iran, hebben we vooraf contact gehad met de betrokken autoriteiten in ons land, en dat verliep goed. Zij hebben hun best gedaan en ons alle uitvoerlicenties bezorgd.” (W.V.D.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier