VS: onderzoek naar tweede softwareprogramma van Volkswagen

Michael Horn, CEO van Volkswagen Amerika, getuigt voor het Congres © REUTERS

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA voert een onderzoek naar een tweede softwareprogramma dat door Volkswagen gebruikt zou zijn om de uitstoot van zijn wagens te controlen.

Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg. De software zou gebruikt zijn in de EA 189-dieselmotoren die sinds 2009 ook al uitgerust zijn met de software waarmee de labotests gemanipuleerd werden.

Het nieuwe onderzoek komt er op basis van aanwijzingen die Michael Horn, de topman van Volkswagen in de VS, zelf had gegeven. Tijdens een hoorzitting in het Congres had hij namelijk verklaard dat VW de aanvraag van certificaten heeft teruggetrokken voor de dieselwagens die volgend jaar geleverd moeten worden in de VS. Horn gaf aan dat de wagens software zouden bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten.

‘Aard en doel’

“VW heeft EPA zeer recent van erg voorlopige informatie voorzien over een aanvullend emissiecontroleapparaat”, zo zegt EPA-woordvoerder Nick Conger nu aan Bloomberg. Het milieubeschermingsagentschap onderzoekt nu samen met Californische toezichthouders “de aard en het doel van het apparaat”, zegt hij.

Het is voorlopig nog niet duidelijk of het opnieuw om sjoemelsoftware gaat, of om een toegelaten middel om de uitstoot te controleren. Wel zijn de automakers in de VS altijd verplicht om het bestaan van dergelijke software aan te geven, iets wat volgens Bloomberg mogelijk niet zou gebeurd zijn.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content