Vrouwen zoeken vrouwen voor raad van bestuur

De nieuwe vzw Women on Board wil het aantal vrouwen in raden van bestuur opkrikken, zowel in publieke als in privébedrijven. Er is nood aan zo’n initiatief, bewijst het rapport ‘Vrouwen aan de Top’, dat eind 2009 gepubliceerd werd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM).

Uit dat onderzoek bleek dat 62 procent van de Belgische beursgenoteerde bedrijven geen enkele vrouwelijke bestuurder heeft. Bij niet-beursgenoteerde bedrijven is dat zelfs 71 procent.

Achter het initiatief van Women on Board – met een gelijknamige website – gaan vijf vrouwen schuil die elkaar kennen uit het zakenleven.

Het gaat om Sonja Rottiers (CEO van de verzekeraar Nationale Suisse in België), Emmanuèle Attout (partner bij PricewaterhouseCoopers), Marie Evrard (partner bij advocatenkantoor Field Fisher Waterhouse LLP), Françoise Roels (secretaris-generaal bij Cofinimmo) en Cécile Coune (partner bij advocatenkantoor Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick).

“We zijn geen exclusief vrouwennetwerk”, benadrukken de vijf dames meteen. “We zeggen ook niet dat vrouwen beter zijn dan mannen, maar wel dat er een evenwicht moet zijn tussen beiden in raden van bestuur. Mannen en vrouwen zijn complementair. Het is ook niet onze bedoeling om een theoretische studie te maken over de redenen waarom er zo weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn in de boards van de meeste bedrijven. We willen wel initiatieven nemen om de bestaande situatie te verbeteren en om zo veel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat vrouwen wel degelijk een meerwaarde kunnen bieden in een raad van bestuur.”

Women on Board wil beginnen met een pool van vrouwen die in aanmerking komen om bestuurder van een bedrijf te worden. In die pool zullen bedrijven kunnen vissen naar competente vrouwen om hun raad van bestuur te vervoegen. Niet om het even welke vrouw komt erin. Op 12 mei richt Women on Board een Admission Committee op, dat het profiel van de kandidates screent op basis van vooraf gedefinieerde, en objectieve, criteria. “In dat comité heeft een tiental mensen zitting, zowel mannen als vrouwen, en met uiteenlopende achtergronden”, licht Sonja Rottiers toe.

Women on Board krijgt de financiële steun van het IGVM, van de Nederlandstalige Vrouwenraad,en van zijn Franstalige tegenhanger. Voorts is het de bedoeling dat er sponsoring op gang komt uit de bedrijfswereld. Ook Joëlle Milquet (cdH), tot nader order minister van Werk en van Gelijke Kansen, is het initiatief genegen.

De vijf vrouwen van Women on Board beseffen dat hun initiatief een werk van lange adem wordt. Bijkomend probleem: veel vrouwen blijven zichzelf onderschatten. Coaching dringt zich op. Marie Evrard: “Vrouwen zijn niet perfect, nee. Maar er hebben toch ook veel mannen zitting in raden van bestuur die niet perfect van alle markten thuis zijn?”

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content