Vorig jaar grootste aantal starters in tien jaar

© iStock

Het aantal startende ondernemers in ons land bereikte vorig jaar het hoogste peil in tien jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het handelsinformatiebureau Roularta Business Information over het aantal ondernemingen dat werd gestart en stopgezet. De zelfstandigenorganisatie NSZ vroeg de cijfers op.

Vorig jaar begonnen 89.963 Belgen met een eigen zaak, het hoogste aantal in tien jaar. In 2005 waren het er, ondanks een periode van hoogconjunctuur, nog 20.817 minder dan nu. In vergelijking met 2014 ging het aantal starters vorig jaar met 1,5 procent omhoog.

Succesvolle ondernemingen

De nieuwe ondernemingen doen het bovendien ook goed, want vorig jaar werden er aanzienlijk minder ondernemingen stopgezet. Vergeleken met 2014 zakt het aantal stopzettingen spectaculair: met 12,5 procent. Maar dat cijfer moet voorzichtig worden geïnterpreteerd, omdat in 2014 extra veel bedrijven werden stopgezet om te ontsnappen aan de hogere belasting op de liquidatiebonus.

Volgens Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen durven de Belgen opnieuw een eigen zaak op te richten en houden ze het ook langer vol. “Verschillende factoren spelen daarbij een rol. Het verbeterd economisch klimaat natuurlijk, maar ook het feit dat ondernemen, toch zeker bij jongeren, hip is”, aldus Mattheeuws. “De crisisjaren liggen duidelijk achter ons”

Daarnaast heeft ze in de krant ook een dankwoord over voor de regeringen in ons land. “Ze tonen dat het hen menens is om het ondernemerschap te ondersteunen en te bevorderen. Het spreekt voor zich dat zo’n klimaat vertrouwen geeft om een eigen zaak op te starten én om het vol te houden als ondernemer”, besluit ze. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content