Voor het eerst een dividend bij RealDolmen

RealDolmen © Belga Image
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

RealDolmen maakte zijn zwak eerste semester niet meer helemaal goed. Nieuw is dat het ICT-bedrijf een dividend uitkeert. Dat wordt ongeveer 28,8 cent per uitstaand aandeel.

Voortaan keert RealDolmen ongeveer 30 procent van zijn bedrijfswinst uit als dividend, meldt het bedrijf in zijn jaarresultaten. De Belgische ICT-topper sloot zijn boekjaar eind maart af met een omzet van 223,5 miljoen euro, een stijging met 1,8 percent. De bedrijfswinst uit voortgezette activiteiten daalde fors van 10,5 naar 4,4 miljoen euro.

Bovenop was er nog de verkoop van de Franse dochter Airial Conseil aan GFI Informatique in juni vorig jaar. Daarop leed RealDolmen een verlies van 3,3 miljoen. Dat brengt de nettowinst van het boekjaar 2015 op slechts 486.000 euro, tegen nog 9 miljoen euro nettowinst een jaar voordien.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat er een hoop meer cash binnenkwam dan vorig jaar. De bedrijfskasstroom was 9,9 miljoen tegenover slechts 4,9 miljoen een jaar geleden. De nettocashpositie van RealDolmen steeg daardoor tot 11,7 miljoen.

Algemeen directeur Marc De Keersmaecker onderstreept vooral dat de “application services business” – verhuur van personeel voor projecten – op de goede weg is en dat de divisie “business solutions” (eigen oplossingen) in het tweede semester zwarte cijfers schreef.

De professionele diensten, outsourcing en verhuur van personeel, krompen 2,4% tot 101 miljoen euro, terwijl ook de recurrente bedrijfswinstmarge over het jaar in dat segment 4,1% daalde. De resultaten daar zijn echter niet echt vergelijkbaar met vorig jaar omdat RealDolmen toen een aantal provisies kon terugnemen. De krimp zit in infrastructuuroutsourcing, waar RealDolmen terrein verliest in datacenterdiensten. Daarentegen kende de Application Services een goed tweede semester, met betere dagprijzen en een hogere productiviteit.

Infrastructuurproducten, de tweede grootste divisie, groeide 9,6% tot 81 miljoen ondanks een hoge prijsdruk. De vooruitgang zat vooral bij werkplekproducten terwijl RealDolmen minder datacenterproducten verkocht. Dat verklaart mee de krimp van professionele diensten in datacenters. De Keersmaecker noemde de resultaten in infrastructuurdiensten “zwak”. “Het herstel had krachtiger moeten zijn”, was zijn commentaar. In maart – de laatste maand van het boekjaar – heeft RealDolmen “bijkomende optimaliseringsmaatregelen getroffen om de verkoop een boost te geven, de efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te verminderen”. In totaal boekte RealDolmen dit boekjaar 4,1 miljoen euro aan herstructureringskosten. Dat halveerde bijna de bedrijfswinst.

Business solutions krompen 1,3% op jaarbasis tot 41,2 miljoen euro, met nog een recurrent bedrijfsverlies van een half miljoen. In feite maakte de divisie een mooie comeback in het tweede semester. De recurrente bedrijfswinstmarge van -3,5% in de tweede helft van boekjaar 2014 veranderde in een winst van 4,5% in 2015. RealDolmen had minder inkomsten uit onderhoudscontracten voor zijn oudere bedrijfsoplossingen, maar groeide wel goed in zijn ziekenhuistoepassingen op basis van MS Dynamics, zijn documenteheeroplossing AOFXDM en zijn klantenrelatiebeheerproducten.

Het dividendvoorstel wordt goedgekeurd op de algemene vergadering van 9 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content