Voka werkt samen met zaaifonds voor zorgondernemers

© belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

Voka Health Community en het Caring Entrepreneurship Fund hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het gemeenschappelijke doel is tot meer ondernemerschap en banen te komen in de zorg.

De demografische evolutie maakt van de zorgsector een groeimarkt. Om daarop in te spelen is meer ondernemerschap in de zorg nodig. Daarom richtte de Koning Boudewijnstichting eind 2008 het Caring Entrepreneurship Fund (CEF) op, dat in de afgelopen vijf jaar 667.000 euro verdeelde over 37 projecten. Dat gebeurde zowel via giften, leningen als participaties.

Vier jaar geleden begon ook Voka met een initiatief om ondernemerschap in de zorg te promoten. De Voka Health Community legt de nadruk meer op kennis delen en een partnernetwerk opbouwen. Intussen telt het netwerk al 120 leden.
Beide organisaties gaan nu samenwerken om interessante kandidaat-ondernemingen op te sporen. “Geld is belangrijk, maar de belangrijkste troef die we kunnen bieden is wel het advies”, zegt Roche Doliveux, CEO van UCB en voorzitter van het CEF. “Wij kunnen kandidaat-ondernemers met de juiste mensen in contact brengen.”

Ook Jo Libeer, de gedelegeerd bestuurder van Voka, vindt ondernemers in de zorg een must. “Ondernemers hebben een maatschappelijke taak”, zegt hij. “De kostprijs van de vergrijzing dreigt tegen 2050 op te lopen tot 50 procent van het van bruto binnenlands product. Meer ondernemerschap kan in de eerste plaats een betere zorg mogelijk maken en bovendien ook de groei van de publieke middelen afremmen.”

Het CEF hecht bovendien veel belang aan werkgelegenheid. “Dit initiatief moet performancegedreven zijn”, meent Doliveux. “Dus hat aantal jobs is belangrijk. Als we ons internationaal vergelijken dan zijn de 70 banen bij de gesteunde ondernemers helemaal niet slecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content