Voka: ‘Risico op harde brexit blijft bestaan ondanks uitstel’
Voka is opgelucht dat een harde brexit op 31 oktober is vermeden, ‘maar het risico op een harde brexit is daarmee niet geweken’.
‘Dankzij de ‘flextension’ of ‘flexibele verlenging’ van de deadline tot 31 januari 2020 is het ergste scenario, met de grootste negatieve impact voor onze bedrijven, gelukkig geweken’, meldt Voka in een reactie op het uitstel van de brexit.
De Europese Unie heeft de Britten drie maanden extra – tot 31 januari 2020 – de tijd gegeven om een uitstap uit de EU te regelen. Het gaat om een flexibele verlenging. Dat betekent dat als de Britten er nog voor die datum uitgeraken, ze de EU al eerder kunnen verlaten met een onderhandeld akkoord.
Voka is tevreden dat er wat ademruimte wordt gecreëerd. ‘Hopelijk zorgt die voor een politieke en economisch gedragen oplossing omtrent de brexit, zodat onze ondernemers zich ook meer kunnen richten op de andere uitdagingen waar zij voor staan’, luidt het.
De werkgeversorganisatie waarschuwt wel dat de bedrijven in Vlaanderen met de onzekerheid moeten blijven leven. ‘De onzekerheid blijft en het risico op een harde brexit is nog steeds niet geweken. En zelfs met een akkoord tussen de Britten en de EU zal er nog altijd een negatief effect zijn voor onze ondernemingen’, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. ‘De Britten verlaten op termijn immers nog steeds de EU, waardoor we niet meer op dezelfde gemakkelijke manier zaken zullen kunnen doen als vandaag.’
Een goed akkoord over de toekomstige handelsrelaties is dan ook van groot belang, klinkt het.Volgens de Voka-topman ziet het ernaar uit dat de transitieperiode uitgebreid zal moeten worden tot eind 2021 ‘of zelfs 2022’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier