Vlaamse regering en stuurgroep willen snel antwoord van Opel

© Belga

De Vlaamse regering en de stuurgroep voor Opel dringen woensdag aan op een snel antwoord van Opel-topman Nick Reilly met betrekking tot het tegenvoorstel dat de vakbonden gelanceerd hebben om de Opel-fabriek in Antwerpen te kunnen redden.

“Zijn antwoord kan geen week op zich laten wachten. Als het antwoord positief is, zien we elkaar opnieuw”, verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag na afloop van de vergadering met de stuurgroep. “We zullen dan de acties op elkaar afstemmen om naar investeerders te zoeken.”

In de stuurgroep voor Opel zijn vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd. Woensdag zaten ook de Vlaams ministers Ingrid Lieten en Philippe Muyters mee aan tafel, naast vertegenwoordigers van de federale regering en van Vlaanderen bij de Europese Unie.

“We hebben een stand van zaken opgemaakt van het tegenvoorstel dat de vakbonden dinsdag hebben overgemaakt aan de Opel-top”, verklaarde Peeters. In het voorstel is gevraagd om Antwerpen tot eind 2011 de tijd te geven om op zoek te gaan naar investeerders. Om die periode te overbruggen, vragen de vakbonden ook om de productie in de fabriek op peil te houden: dit en volgend jaar 60.000 geproduceerde wagens.

Rudi Kennes van het ABVV verwacht dat Reilly niet anders zal kunnen dan “ja” zeggen op het voorstel. Hij wees erop dat hij geld bespaart door op het tegenvoorstel in te gaan. “Hij moet minder ontslagvergoedingen betalen voor Antwerpen en bepaalde ploegen (in buitenlandse Opel-fabrieken) later opstarten.”

Minister Peeters zei ook de druk op Europees niveau hoog te willen houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content