Vic Swerts (Soudal): ‘Een beursnotering? Dat zou kunnen’
Bijna een halve eeuw nadat hij Soudal oprichtte, vlamt Vic Swerts nog even gedreven door het leven als door zijn Turnhoutse bedrijf. Op zijn 74ste spoken vragen over de opvolging en de toekomst van Soudal volop door zijn hoofd. Zelfs een beursgang is geen taboe.
Vic Swerts bouwde Soudal uit tot een wereldspeler in voegkitten, polyurethaanschuim en lijmen, met ruim 1800 werknemers en een jaaromzet van een half miljard euro. Met bijna drie kwarteeuwen op de leeftijdsteller, is van stoppen nog geen sprake. Toch zijn ook de mijmeringen over de toekomst van het bedrijf niet te vermijden.
“Ik heb me al afgevraagd of het voor mijn kinderen niet beter was geweest om meteen bij mij te komen werken. Maar ik denk het niet. Mijn zoon Ben heeft bedrijfseconomie gestudeerd in Leuven en nadien bedrijfsmarketing in Rennes in Frankrijk, ook om Frans te leren. Hij is nu 25 en gaat bij Ernst & Young werken. Dat is een enorme leerschool.”
“Ik zei onlangs nog tegen enkele bezoekers dat ik mijn zoon over vijf jaar zou terugroepen naar het bedrijf. Dat zal wel gebeuren, denk ik. Daarvoor doe ik het toch ook. Ik zou het graag hebben, maar het is niet noodzakelijk. Hij moet bekwaam zijn. Dat is veel belangrijker dan de zoon zijn van. Het staat in de sterren geschreven dat hij mij opvolgt. Maar dat is geen conditio sine qua non, want ik vind de breinlijn veel belangrijker dan de bloedlijn.”
“Een beursnotering? Ik weet het niet. Dat zou kunnen. Maar we hebben dat niet nodig om aan geld te raken. Het zou wel kunnen om de naamsbekendheid te verhogen. Op wereldniveau is beursgenoteerd zijn een voordeel. We zien wel. Dat hangt af van welke kansen zich voordoen. Vincent van Dessel, de baas van Euronext Brussel, is hier onlangs nog met zijn staf geweest om nog eens uit te leggen waarom een notering interessant kan zijn. Met meer naamsbekendheid kan je straffere kerels aantrekken. Ik zou dat wel willen. Door de beurs krijg je een ander profiel in de wereld. Ik sluit niets uit, maar dat is dan voor de volgende generatie.”
“Ik wil ook meer verticaal integreren naar grondstoffen. We zouden een fijnchemiefabriek kunnen kopen of bouwen. Dat is dan weer technologie die je moet beheersen. Dat zou een reuzeninvestering kunnen zijn van zeker 40 miljoen euro. Dan komt de winst wel onder druk. Maar dan zeggen we dat de aandeelhouders geen dividend krijgen. Ik ben de enige, dus wat maakt dat uit?”
U leest het volledige interview met Vic Swerts deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier