Vertrouwen Belgische werkgevers op laagste peil in drie jaar

© Belga

Het vertrouwen van de Belgische werkgevers was in de laatste drie jaar nog nooit zo laag. Toch is 86 procent niet van zin om mensen te laten afvloeien.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse barometer van HR-bedrijf Manpower, waarvoor eind januari 751 Belgische werkgevers werden ondervraagd.

Status quo

In Wallonië en Vlaanderen voorspellen de werkgevers volgens Manpower de laagste tewerkstellingscijfers sinds de lancering van de enquête in het derde kwartaal van 2003. In de meeste bevraagde sectoren valt de rekrutering zo goed als stil, met uitzondering van de bouw, de financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en de horeca.

Van de ondervraagde werkgevers is 6 procent van plan om tussen vandaag en eind juni medewerkers aan te werven, terwijl 7 procent eerder denkt aan ontslaan. “Toch houdt nog altijd 86 procent van de werkgevers het op een status quo”, merkt Manpower op.

De Manpower Index -het verschil tussen het percentage dat zal aanwerven en het percentage dat zal ontslaan- gaat naar -1. Dat is een daling met 3 punten ten opzichte van vorig kwartaal.

Hervormingen

Philippe Lacroix van ManpowerGroup België-Luxemburg pleit voor een “versnelde doorvoering van structurele hervormingen op de arbeidsmarkt, zoals een betere beheersing van de loonkosten, maatregelen om de concurrentiekracht van onze bedrijven te versterken of de invoering van een grotere arbeidsflexibiliteit.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content