‘Vermeiren niet verantwoordelijk voor ondergang Gemeentelijke Holding’

© belga

Francis Vermeiren, voorzitter van de Gemeentelijke Holding, verdedigt het beleid dat de bestuurders van de holding de voorbije jaren hebben gevoerd.

Volgens Vermeiren is er geen sprake van ‘schuld’ of ‘fout’ bij de bestuurders waardoor de Gemeentelijke Holding door de federale regering van de ondergang gered diende te worden. “Als u mij zou vragen of we in dezelfde omstandigheden opnieuw hetzelfde zouden doen, zeg ik ‘ja’, verklaarde Vermeiren dinsdag op een hoorzitting van de commissie Financiën van het Vlaams Parlement.

Verankeren

De voorzitter herhaalde tijdens zijn betoog meermaals dat de strategie van de holding er steeds op gericht was om Dexia, de huisbankier van de gemeenten, te verankeren en er zo voor te zorgen dat er een specifieke bank bleef die de gemeenten helpt bij de financiering van hun investeringen. De Gemeentelijke Holding, een van de aandeelhouders van Dexia, moest in vereffening gaan als gevolg van de problemen bij Dexia.

‘Lening niet onwettig’

Aangezien de situatie van de holding gelinkt is aan de financiën van de gemeenten, rezen er de voorbije dagen vragen over de manier waarop de holding is bestuurd. Het feit dat de holding geld moest gaan lenen om aandelen te kopen, is er voor sommigen te veel aan. In verband met die lening verduidelijkte Vermeiren dat de 500 miljoen euro die de Gemeentelijke Holding in 2008 bij Dexia bank leende om Dexia te redden niet onwettig was. Ter illustratie daarvan las hij daarover een brief voor van de juridische dienst van Dexia. Ook leningen die zijn afgesloten voor andere participaties waren volgens Vermeiren te verantwoorden.

Onderzoekscommissie

De commissie Financiën hoopt via de hoorzitting meer zicht te krijgen op de perikelen rond Dexia en de Gemeentelijke Holding. Bepaalde oppositiepartijen willen een onderzoekscommissie op het getouw zetten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content