Veerkracht na terreuraanslagen ‘typisch voor toeristische sector’
De toeristische sector voelt nu al de impact van de dodelijke aanslagen op Brussels Airport en de metro, maar verwacht niettemin dat het tij relatief snel keert.
“We krijgen signalen van annulaties bij onze hoteliers. Dat is het geval in Brussel, maar ook in de grote Vlaamse steden”, aldus een woordvoerder van Horeca Vlaanderen. Maar Horeca Vlaanderen houdt er – uit ervaring – rekening mee dat de sector weliswaar snel de impact voelt van terreur, maar tegelijk ook veerkrachtig is.
“We voelen snel de gevolgen, maar ook vlug de heropleving. Een deel van de annulaties wordt ook uitgesteld naar latere datum”. Dat wordt bevestigd bij Toerisme Vlaanderen.
Parijs
Na de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld liep het aantal buitenlandse overnachtingen in heel Vlaanderen tijdens de maanden november en december terug met 15 procent. Sinds begin dit jaar en zeker vanaf februari trokken de cijfers weer aan. “Die veerkracht is typisch voor onze sector”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “We voelen onmiddellijk de gevolgen na dergelijke incidenten maar zijn ook in staat om ons te herstellen”.
Horeca Brussel
Visit.brussels, het Brussels Agentschap voor Toerisme, ziet ook al een impact van de aanslagen op het toerisme in Brussel. Concrete cijfers verwacht het agentschap pas volgende week te kunnen geven. Marc Van Muylders, voorzitter van de sectie Hotels van Horeca Brussel, bevestigt de vele annulaties. “Het paasweekend is traditioneel toch zowat de start van het toeristische seizoen, maar de mensen annuleren hun overnachtingen. Ze zijn bang, vrezen dat ze hier niet geraken en er was ook de mogelijke lockdown, waarbij veel musea en evenementen dicht blijven of niet doorgaan.” Die lockdown is er uiteindelijk niet gekomen. “Nochtans waren de reservaties opnieuw op een redelijk niveau gekomen na de aanslagen van 13 november in Parijs”, aldus Van Muylders. “De paasvakantie kondigde zich dus goed aan, alhoewel de prijzen nog steeds iets onder het niveau liggen van voor 13 november.”
‘Brussel is niet onveilig’
Van Muylders maakt ook een onderscheid tussen Europese en niet-Europese citytrippers. “Na de aanslagen in Parijs hebben we gezien dat de toeristen uit Duitsland en Nederland bijvoorbeeld toch bleven komen, maar dat de Amerikanen en Aziaten massaal annuleerden. Het is een kwestie van perceptie: als er iets gebeurt in een Europese stad, mijden de niet-Europeanen die stad, al is het grootste deel van die stad veilig.” Daarom wil Van Muylders, samen met visit.brussels, inzetten op sociale media om mensen te overtuigen dat Brussel helemaal niet onveilig is. Ook denkt hij aan zogenaamde “ambassadors”, die Brussel in het buitenland promoten. “Niet alleen de hotelsector wordt geconfronteerd met de gevolgen van de aanslagen, ook de restaurants in de toeristische delen van Brussel krijgen klappen”, aldus Muylders, die wil samenzitten met federaal minister voor kmo’s, Willy Borsus (MR).
“Na de aanslagen in Parijs staat het water bij heel wat hotels in Brussel tot aan de lippen en we gaan vragen of de RSZ-bijdragen niet op een later tijdstip kunnen betaald worden”. Na Parijs konden horecazaken in Brussel ook al op eenvoudig verzoek en zonder verhogingen voor te late betalingen hun sociale bijdragen voor het vierde kwartaal met een jaar uitstellen. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier