Vande Lanotte: ‘Prijsverschillen gsm-abonnement gaan van twee tot drie maal de prijs’

© Belga
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Van 9 euro per maand voor een klein verbruik tot 40 euro per maand voor een intensieve gebruiker. Dat is het grootste verschil dat uit een nationale vergelijking van de telecomtarieven door de telecomregulator BIPT kwam.

Van 9 euro per maand voor een klein verbruik tot 40 euro per maand voor een intensieve gebruiker. Dat is het grootste verschil dat uit een nationale vergelijking van de telecomtarieven door de telecomregulator BIPT kwam. De vergelijking werd uitgevoerd in opdracht van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) voerde de studie op 3 juni uit. Verschillende tariefplannen werden vergeleken voor mobiele telefonie – zowel prepaid als postpaid – vaste telefonie, vast internet en bundels ‘triple play’. Voor elk van de categorieën maakte de telecomregulator een vergelijking voor verschillende verbruiksprofielen. Per vergelijking zijn maximaal de 15 goedkoopste tariefplannen opgenomen.

Goedkoopste tarief: 5 euro per maand

Dankzij het grote aantal verschillende aanbiedingen, kan de telecomconsument voor lage tarieven kiezen. Wie postpaid mobiel telefoneert en voldoende heeft met 60 minuten belkrediet, 50 sms’en en geen mobiel internet, vindt bijvoorbeeld reeds een aanbod vanaf 5 euro per maand. In dit profiel is het duurste aanbod 14 euro. Die verschillen
zijn er ook voor de andere formules mobiele telefonie maar ook bij triple play (een combinatie van de drie producten), waar de prijzen variëren van 48,05 tot 70,47 euro en bij breedbandinternet (van 23,57 tot 66,99 euro).

‘Prijsverschillen tot driemaal de prijs’

“We zien prijsverschillen van twee tot driemaal de prijs, dat toont hoe belangrijk het is om te vergelijken”, aldus Vande Lanotte. De minister kondigde voor september nieuwe sensibiliseringsacties voor de consument aan, zodat die minder wantrouwig is als hem of haar een goedkoper tariefplan aangeboden wordt. Vande Lanotte wil immers dat de operatoren spontaan goedkopere tarieven aanbieden.

Volgens De Standaard is het voor Vande Lanotte “duidelijk dat de concurrentie nu meer speelt” dan een jaar eerder. Vande Lanotte ziet de nieuwe telecomwet als oorzaak. Die maakt het eenvoudiger om van operator te wisselen. Gemiddeld 126.000 mensen deden dat, weet de krant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content