Vakbonden bevriezen sociaal overleg in verzekeringssector

Minimumlonen zullen voorlopig niet stijgen

De vakbonden hebben beslist om het sociaal overleg in de verzekeringssector te bevriezen, om zo te protesteren tegen een blokkering van de sectoronderhandelingen. Dat meldt de Franstalige christelijke vakbond CNE.

Volgens de vakbond weigeren de werkgevers binnen de sector om de lonen op te trekken, om zo te beantwoorden aan de 1,1 procent loonsverhoging die voorzien is in het interprofessioneel akkoord 2019-2020.

De vakbonden hebben een brief gestuurd naar alle CEO’s van de bedrijven in de sector, waarin ze het beperkte mandaat hekelen dat zij aan sectorvereniging Assuralia hebben gegeven. Ook herinneren de vakbondsorganisaties aan de inspanningen die de werknemers de afgelopen jaren hebben gedaan. ‘Om het hoofd te bieden aan de recente moeilijkheden, hebben ze een loonmatiging, flexibiliteit en een inkrimping van het personeel aanvaard. Het wordt nu tijd dat de werknemers worden beloond voor hun inspanningen. Zeker omdat de bedrijven binnen de sector zeer mooie winsten blijven boeken en aanzienlijke dividenden aan hun aandeelhouders kunnen blijven uitkeren’, klinkt het.

Twee weken geleden hebben ook de vakbonden van de bankensector de houding van hun CEO’s aangeklaagd tijdens de sectoronderhandelingen. Ze stelden eveneens aan de kaak dat de werkgevers meer flexibiliteit verwachten, maar niet willen ingaan op de loonsverhoging van 1,1 procent.

Partner Content