Univeg kan vers geld gebruiken
De groente- en fruitgroep Univeg zou via de diepvriesgroenteverkoper Greenyard Foods naar de beurs gaan. De synergie lijkt vanzelfsprekend. Maar wat voor de aandeelhouders van Greenyard Foods? De consoliderende holding achter Univeg kan een rondje vers eigen vermogen gebruiken.
Hein Deprez heeft plannen om naar de beurs te gaan met zijn groente- en fruitconcern Univeg via het beursgenoteerde Greenyard Foods. Dat schrijft De Standaard. Univeg zou “in de tweede helft van dit jaar” naar de beurs gaan, via een inbreng in het beursgenoteerde Greenyard Foods.
De synergie lijkt vanzelfsprekend. Univeg is een specialist in verse producten en een van de grootste groente- en fruitmultinationals ter wereld. Greenyard Foods heeft diepvriesgroente en conserven. De distributiekanalen lopen voor een groot stuk parallel: via de Europese grootdistributie. Univeg levert elke dag meer dan tienduizend pallets met vers fruit en groenten aan – volgens zijn website – “19 van de 20 grootste” grootwarenhuizenketens in Europa. Univeg heeft naast verse groenten en fruit ook bloemen, planten en kant-en-klare salades, en het verzorgt het transport en de logistiek.
De controlerende eigenaar is twee keer Hein Deprez. Hij controleert ruim de helft van de aandelen in Univeg, en iets meer dan 46 procent van Greenyard Foods. In die laatste onderneming heeft hij aandeelhoudersovereenkomsten met andere belangrijke aandeelhouders zoals GMIV en Boerenbond. Geen 14 procent van de aandelen staat nog op de beurs.
Enkel geruchten
Toch gaat het voorlopig enkel om denksporen. Het dossier is nooit besproken op de raad van bestuur van Greenyard Foods, melden verscheidene bestuurders aan Trends. Enkelen “vielen uit de lucht” bij de berichtgeving. De vorige raad van bestuur vond vorige week maandag 2 februari plaats, de volgende is pas einde maart gepland.
Beide bedrijven weigeren commentaar op de eventuele beursplannen. Het aandeel werd niet geschorst, al steeg het in de loop van de dag met bijna 8 procent. Bij de slotbel eindigde het aandeel van Greenyard Foods 4,33 procent hoger.
Ook Marleen Vaesen, de CEO van Greenyard Foods, weigert alle commentaar. Ze benadrukt wel dat vers een bijkomende manier is om de consument te benaderen. Vers is nog altijd goed voor vier vijfde van de consumptie van groenten en fruit. “De consumptie van groenten en fruit stijgt niet, terwijl we die net willen aanwakkeren. Met de toenemende aandacht voor gezondheidszorg zou die markt eigenlijk moeten groeien.”
Op zoek naar geld
Univeg is veel groter dan Greenyard Foods, met een omzet van 4,3 miljard euro in zijn laatste verlengde boekjaar van zeventien maanden, dat werd afgesloten einde 2013. De omzet bij Greenyard Foods klokte af op 623 miljoen euro over het boekjaar van begin april 2013 tot einde maart 2014. Volgens zijn website heeft Univeg ruim 8000 werknemers, tegenover 2470 voor Greenyard Foods.
Univeg kan wel kapitaal gebruiken. De consoliderende holding nv Fieldlink had eind 2013 een solvabiliteit van 5 procent, aandeelhoudersleningen inbegrepen. De liquiditeit lag onder 1 – een graadmeter voor de mate waarin een bedrijf op korte termijn kan voldoen aan zijn financieringsverplichtingen. De belangrijkste schuldenlast is een obligatielening met een coupon van 7,875 procent, die vervalt in 2020. Een voormalige Univeg-bestuurder spreekt daarom over de “arme aandeelhouders” van Greenyard Foods. Volgens dat scenario zou de inbreng van Univeg in het beursbedrijf een manier zijn om de schuldenlast van Univeg te verminderen.
Bij de onderneming wordt benadrukt dat de voorbije jaren sterk is getimmerd aan de schuldenlast. Hein Deprez zette vorig jaar onder meer een belangrijke stap naar een gezondere balans via de afsplitsing van de kapitaalintensieve plantageafdeling The Fruit Farm Group. Die omhelst 5700 hectare grond, vooral in Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Hoe gezonder de cijfers met die operatie werden, zal moeten blijken uit de balans van 2014, die nog niet werd neergelegd. Na de publicatie van de kwartaalcijfers tot einde september 2014 deelde Univeg aan zijn obligatiehouders mee dat 2014 een winstgevend jaar zou worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier