UBS Belgium bekroond tot beste private banker

© belga

UBS Belgium is de beste private banker van België. Bank Degroof en Bank Delen volgen op een zucht.

Samen met een onafhankelijke jury selecteerde Moneytalk een lijst van private bankers die zowel vermogensadvies als discretionair beheer aanbieden. Alle private bankers met een beheerd vermogen van minstens 2 miljard euro werden automatisch in de selectie opgenomen. Daar voegden we een aantal toonaangevende private bankers aan toe met een beheerd vermogen van meer dan 500 miljoen euro. De deelnemers ontvingen een vragenlijst en werden onderworpen aan de kritische blik van onze mystery shopper. De jury velde haar oordeel over de enquêteresultaten onder het goedkeurende oog van Denis Caprasse van PricewaterhouseCoopers.

De winnaars

De verkiezing liep niet van een leien dakje. Het was allerminst eenvoudig om er uiteindelijk dé beste vermogenbeheerder van het land uit te kiezen. We zagen wel drie opmerkelijke spelers. In de eerste plaats natuurlijk winnaar UBS Belgium. “UBS Belgium heeft een harmonieuze structuur dankzij een combinatie van de nabijheid van het nationale netwerk en de slagkracht van het moederhuis, dat een van de internationale referenties is op het vlak van vermogenbeheer”, zegt Georges Hübner van de HEC-Universiteit van Luik. “Dat stelt UBS Belgium ertoe in staat om werkelijk een sterkhouder te zijn op het vlak van zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyse. De uitstekende samenhang tussen de twee maakt het mogelijk een optimale kwaliteitsdienstverlening te leveren.” Ook Jan Annaert (Universiteit van Antwerpen) sprak zich positief uit over de winnaar. “UBS Belgium heeft een ruim productenaanbod met een duidelijke en systematische screening en voorziet een uitgebreide rapportering”, luidt het.

Als runner-up koos de jury Bank Degroof. Het onderscheid tussen Degroof en UBS Belgium toont zich al aan de oppervlakte. “UBS is de internationale top, met een bescheiden maar erg professionele Belgische vestiging”, zegt Bart Lammens (Agost). “Bank Degroof is echter de nationale gevestigde waarde, waar vermogensbeheer tot achter het behangpapier verankerd zit.” Bank Degroof heeft volgens Hübner een erg gestructureerde visie en is georiënteerd op verschillende beheerdoelstellingen, waarvan verschillende elementen worden samengevoegd tot een globaal profiel. “Degroof heeft respect voor een traditionele dienstverlening die nooit in gebreke is gesteld, maar zorgt voor gecontroleerde innovatie, zonder de grens te overschrijden”, verduidelijkt Hübner. “De bank heeft een uitzonderlijk dienstenaanbod op het vlak van globaal patrimoniaal advies, wat van Bank Degroof een leider in zijn sector maakt.”

Op de derde plaats staat Bank Delen. Deze dochter van Ackermans & van Haaren is ook stilaan een referentie aan het worden in de wereld van private banking en zette ook deze keer goede prestaties neer. “Bank Delen verraste de laatste tien jaar vriend en vijand als volwaardige private bank”, zegt Lammens. “Delen Private Bank presenteert een bijzonder samenhangend profiel ten opzichte van de filosofie die voor het succes heeft gezorgd. Ze maken er een prioriteit van de cliënt goed te kennen en te begrijpen, in zijn producten en diensten, en de afstemming op een globaal beleid van de goede huisvader”, voegt Hübner eraan toe. “Dat laat hen toe om de delicatere periodes van de markt zonder moeilijkheden door te komen, wat in een recent verleden een opmerkelijke troef was.”

Het volledig rapport – inclusief tabel met beoordelingscriteria – vindt u in Moneytalk van 4 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content