Toekomst Limburg na Ford Genk: ‘De zaadjes zijn geplant’
Piet Pauwels, professor bedrijfseconomie aan de Universiteit Hasselt, ziet positieve embryonale ontwikkelingen in Limburg. “Ik hoop dat de politiek de tijd neemt om een juiste analyse te maken van de situatie in Limburg.”
Piet Pauwels, professor bedrijfseconomie aan de Universiteit Hasselt, ziet positieve embryonale ontwikkelingen in Limburg. “Ik hoop dat de politiek de tijd neemt om een juiste analyse te maken van de situatie in Limburg.”
“Ik vind dat er gezond is nagedacht over wat er de jongste vijf, zes jaar is gebeurd”, oordeelt Piet Pauwels, decaan van de faculteit economie van de Universiteit Hasselt. “De LRM heeft bijvoorbeeld een degelijk beleid gevoerd. Ze is niet zomaar van alles wat gaan subsidiëren. Maar we kunnen er ook niet omheen dat de statistieken mét of zonder Ford een heel ander beeld geven.”
Daarom kunnen overheden, de LRM (ex-Limburgse Reconversiemaatschappij) en werkgeversorganisaties zich het best eens grondig buigen over de vraag waar Limburg voor staat en waar het naartoe moet. “En dan hoop ik dat die analyse niet een paar dagen, maar een paar weken duurt”, vindt Pauwels. “Beter grondig dan overhaast. De provincie heeft eind vorig jaar Limburg 2.24 voorgesteld, de opvolger van het Limburgplan. Daarin zit een goede analyse van de speerpunten, maar de echte selectie moet nog gebeuren.”
Grote clusters zoals die van de biotech in Gent of de grafische industrie rond Turnhout heeft Limburg immers niet. “We hebben een aantal prille ontwikkelingen. In het verlengde van de Universiteit Hasselt is er een incubator voor biomedica.”
Rond C-Mine blazen hoogtechnologische ondernemingen en gamingbedrijven verzamelen. Er is de duurzame blauwe economie van Gunther Pauli, en de ambitie om van Limburg de eerste energieneutrale provincie te maken.
“Mogelijk zit er ook veel potentieel in alles wat met fietsen te maken heeft, met bedrijven als Bio Racer (sportkleding) en Race Productions (fietsenmerk Ridley). Er is dus wel degelijk gezaaid, maar het is nog veel te vroeg om te oogsten, laat staan om te zeggen dat dit de toekomst is van Limburg. Om met Gent te vergelijken: als er één of twee van die ondernemingen echt doorbreken, mogen we blij zijn.”
“Maar er is de tijdsdimensie. Een bedrijf als de Z-Group van Matty Zednikar is een product van de reconversie van de Kempische Steenkoolmijnen. Dat is een kwarteeuw geleden. Die positieve evoluties kunnen de economie van Limburg nog niet dragen.”
“Het wordt een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moet je selectief nadenken over welke sectoren in de toekomst echt het verschil kunnen maken en anderzijds moet je op korte termijn op verschillende paarden wedden om die 10.000 werknemers niet in de kou te laten staan.
“Limburg is misschien een van de zwakke plekken in Vlaanderen en West-Europa, maar de problematiek is niet typisch Limburgs. Ook andere regio’s zijn door zo’n reconversieperiode gegaan, dus wellicht kunnen we daarvan leren.” (L.H.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier