Theo Dilissen: “Ik wil nog altijd op het terrein staan”

© belga

Sinds een paar maanden staat de 57-jarige topmanager Theo Dilissen aan het hoofd van het ingenieurs- en studiebureau Arcadis. “Ik sta nog altijd graag op het terrein, als coach van de ploeg”, zegt de ex-basketbalspeler.

Wie dacht dat Theo Dilissen zich op zijn 57ste zou beperken tot een aantal bestuursmandaten en wat consultancy, heeft het verkeerd voor. Sinds een paar maanden is hij CEO van Arcadis België, een bedrijf dat in tien jaar groeide van 200 naar 900 werknemers. “Op termijn zal ik wellicht uit het operationele groeien, maar voorlopig ben ik daar niet mee bezig. Ik denk dat ik ga proberen nog zo lang mogelijk CEO te blijven.”

Waarom hebt u voor Arcadis gekozen?
Dilissen: “Arcadis is een jong en entrepreneurial bedrijf, een snelle groeier, met een erg jong managementteam. Men zocht iemand met meer kilometers op de teller om die jonge ploeg te coachen in een sector die aan het begin van de consolidatie staat.”

Hoe belangrijk is België voor de Nederlandse groep Arcadis?
Dilissen: “Wereldwijd stelt Arcadis 15.000 mensen te werk, van wie meer dan 3000 in Nederland en 6000 in de States. Dat zijn duidelijk de twee belangrijkste markten. Daarna volgen Brazilië en België. Wij komen op de vierde plaats binnen de groep, voor landen als Frankrijk, Duitsland of Groot-Brittannië.”

Hoe wilt u groeien in België?
Dilissen: “Wij staan sterk in Vlaanderen. Maar in Brussel en Wallonië kan de marktpenetratie fors hoger. We willen ook nieuwe marktsegmenten aanboren en ontwikkelen, zoals de ziekenhuis- en zorgsector, het openbaar vervoer, de havens en waterwegen. Dat zijn belangrijke groeipolen.”

Remt de crisis de groei niet af?
Dilissen: “In een normaal economisch jaar mikken we op een omzetgroei met 15 procent, voor de helft organisch en voor de helft via overnames. In crisistijden ligt organische groei niet voor de hand. Om toch de geplande groeicijfers te realiseren, zullen we zeker overnames bestuderen. Je mag ons op de markt verwachten, maar ik pin me niet vast op een timing. Eerst moeten we het eigen huis op orde hebben.”

BL/PC

Lees het volledige interview met Theo Dilissen in Trends van 9 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content