Thalys wordt volwaardig Frans-Belgisch spoorbedrijf

© ImageGlobe

De NMBS en zijn Franse tegenhanger SNCF gaan hun samenwerking binnen Thalys International omzetten tot een volwaardig Frans-Belgisch spoorbedrijf.

De NMBS en zijn Franse tegenhanger SNCF gaan hun samenwerking binnen Thalys International omzetten tot een volwaardig Frans-Belgisch spoorbedrijf. De spooroperaties in beide landen komen dan in handen van het nieuwe bedrijf.

Sinds 1996 zijn de NMBS, de SNCF en Deutsche Bahn (DB) aandeelhouder van Thalys met respectievelijk 28, 62 en 10 procent, samen met de Nederlandse Spoorwegen (NS) als partner. Thalys International staat in voor het commerciële beheer van de 26 rode hogesnelheidstreinen tussen Parijs-Brussel, -Amsterdam en -Keulen. De spooroperaties, het laten rijden van de treinen op de nationale infrastructuren, wordt verzekerd door de vier partners, die elk verantwoordelijk zijn voor het transport in hun eigen land.

Frans meerderheidsbelang

De raden van bestuur van NMBS en SNCF hebben groen licht gegeven om hun samenwerking om te vormen tot een volwaardig Belgisch-Frans spoorbedrijf, met een meerheidsbelang (60 procent) voor de SNCF.

Het nieuwe spoorbedrijf zal de treinen in België en Frankrijk zelf uitbaten. In Duitsland en Nederland verandert er niets voor Thalys.

Soepelheid en kwaliteit

Door zelf te opereren in het kerngebied, waar 80 procent van de activiteiten is geconcentreerd, wil Thalys snellere responsmogelijkheden en een grotere controle. Dat moet meer soepelheid mogelijk maken en de kwaliteit van de dienstverlening verhogen, zegt CEO Franck Gervais.

Sociaal overleg

‘De transformatie zal met respect voor het sociaal overleg gebeuren’, aldus Gervais. Nu werken enkele ‘honderden’ NMBS-personeelsleden voor Thalys.

Exacte cijfers wilde hij niet kwijt, ook niet voor de SNCF. ‘De modaliteiten moeten in overleg uitgewerkt worden. Het personeel van het nieuwe spoorbedrijf zal van NMBS en SNCF komen. Wij zullen geen eigen treinbestuurders opleiden.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content